Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 30.12.2021. u 20:00
Prikaza: 1127
|
Autor: Petra Supan

Ravnatelj požeške bolnice Ivan Vukoja:

Jednu godinu ne mogu usporediti s 30 godina mog prethodnika

Požega : Jednu godinu ne mogu usporediti s 30 godina mog prethodnikaRavnatelj OŽB Požega, dr.sc. Ivan Vukoja(Foto: P.S./SBplus)

Bliži se godinu dana kako je dr. Vukoja preuzeo vlast u bolnici. S ciljem da doznamo kako je prošla iznimno teška godina u Općoj županijskoj bolnici Požega te kako se snašao u novoj ulozi, odlučili smo napraviti intervju sa samim ravnateljem.

POŽEGA - Nakon što je prof.dr.sc. Željko Glavić, sadašnji gradonačelnik Grada Požege, 30. godina uspješno upravljao najvećom i najvažnijom ustanovom Požeške doline, Općom županijskom bolnicom Požega, od 1. siječnja 2021. godine upravlja gastroenterolog dr.sc. Ivan Vukoja.

Bliži se godinu dana kako je dr. Vukoja preuzeo vlast u bolnici. S ciljem da doznamo kako je prošla iznimno teška godina u Općoj županijskoj bolnici Požega te kako se snašao u novoj ulozi, odlučili smo napraviti intervju sa samim ravnateljem.

Godinu obilježilo opterećenje bolničkog zdravstvenog sustava

Prvu godinu Vukojina mandata obilježila je COVID-19 pandemija i zbog toga njegovu novu ulogu učinila je težom, a u razgovoru nam je otkrio kakve je posljedice na zdravstveni sustav i poslovanje bolnice pandemija ostavila.

- Izazovna godina obilježena je povećanim opterećenjem na bolnički zdravstveni sustav koji čitavo vrijeme pandemije funkcionira kao dvojan, s jedne strane osiguravamo visoko zahtjevnu i specifičnu zdravstvenu skrb za COVID 19 pacijente, a s druge strane neometano funkcioniranje zdravstvenog sustava za sve ostale pacijente. Do sada smo liječili gotovo tisuću pacijenata na COVID odjelu, od čega je 700 otpušteno na kućno liječenje ili po negativizaciji premješteno na druge odjele, više od 70 ih je upućeno u respiracijske centre višeg ranga, a nažalost je preminulo 125 pacijenata. Učinjeno je više od  deset tisuća pregleda COVID suspektnih i COVID pozitivnih pacijenata te smo uzeli više od 61 tisuće briseva. Sve to je u značajnoj mjeri opteretilo funkcioniranje ustanove te je u izazovnim vremenima bilo vrlo zahtjevno organizirati rad i na drugim odjelima, kako bi zdravstvena zaštita za naše pacijente ostala na očekivanoj razini. - kazao je ravnatelj Vukoja.

Unatoč pandemiji, u usporedbi s 2019. i 2020. godini, uspjeli su povećati izvršavanje ugovorenih zdravstvenih usluga te smanjiti liste čekanja.

- U usporedbi s COVID 2020. godinom ostvarili smo 40 posto povećanje u izvršenju ugovorenih zdravstvenih usluga, a u usporedbi s 2019. godinom 15 posto povećanje, što govori u prilog kako građani naše županije nisu bili zakinuti za zdravstvene usluge. Značajno su smanjene liste čekanja kod kardiologa, neurologa, otorinolaringologa, a liste čekanja za brojne dijagnostičke postupke kraće su za nekoliko mjeseci. Naravno svega toga ne bi bilo, da nije odgovornosti, samoprijegora i požrtvovnosti djelatnika koji su na svojim leđima ponijeli najveći teret. - pojašnjava.

Požrtvovnost djelatnika Opće županijske bolnice nije bila upitna, a otkrio nam je i što ih je motiviralo na rad u COVID odjelu na kojemu je i sam bio često viđen.

- S obzirom da se radi o odgovornim ljudima koji su ozbiljno shvatili situaciju i vrijeme u kojem se nalazimo, dodatan motiv vjerojatno niti nije potreban. U sklopu rada internističke službe po potrebi obavljam konzilijarne i druge zadatke na drugim odjelima poput COVID ili hitnog prijema, ne mislim da je to više ili manje od drugih, ali je dobar primjer kako nema povlaštenih. - govori nam ravnatelj Vukoja.

Neisplaćene naknade, obustava isporuke lijekova…

Godinu su ujedno obilježili i problemi s neisplaćenim naknadama za prekovremeni rad te obustava isporuke lijekova. Otkrio nam je kako se nosio s time te kakav je učinak na poslovanje bolnice imalo saniranje dugova od strane Vlade Republike Hrvatske.

- Jedno od mojih programskih pitanja je bilo rješavanje navedenog problema. Iako se radilo o višemilijunskom pitanju, uspjeli smo pronaći financijski način koji nije dodatno opteretio financijsko poslovanje bolnice. Na taj smo način uspješno riješili problem koji datira još iz 2013. godine. Kada je riječ o saniranju dugova od strane Vlade, nastavili smo kontinuitet odgovornog poslovanja te smo sitnim korekcijama pristupa osigurali nastavak kontinuiteta isporuke lijekova uz značajno smanjenje ukupnih dospjelih obveza za lijekove i potrošni medicinski materijal. Možemo reći da je poslovanje bolnice tijekom 2021. godine konsolidirano, a ukoliko se sanacija nastavi da ćemo ovim tempom do 2022. godine vjerojatno biti unutar rokova plaćanja. - pojašnjava.

'Jednu godinu mandata ne mogu usporediti s trideset godina mog prethodnika'

Nije upitno da je duboki trag na požeškoj bolnici ostavio dr.sc. Glavić, a od njega dosta toga je i naučio. Predstavljanjem svog plana i programa bio je optimističan te nam je otkrio što je u godinu dana uspio ostvariti.

- Jednu godinu mandata ne mogu usporediti s trideset godina mog prethodnika. Od mog prethodnika sam mogao puno naučiti, to je ono što je važno, a bez obzira na njegovu novu funkciju, ponekad u nedoumici potražim savjet od iskusnih ljudi koji su uvijek rado na raspolaganju. Što se tiče plana i programa, nabavljen je novi MSCT uređaj koji nudi nove i poboljšava dosadašnje dijagnostičke metode, obnovljena je bolnička kotlovnica, u suradnji s Požeško – slavonskom županijom pripremljeni su projekti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Što se tiče stručnog rada, vratili smo mladog kolegu internista iz Engleske, trenutno pregovaramo s još nekoliko mladih kolega iz inozemstva koji su prepoznali kvalitetno stručno i radno okruženje. Ugovorena je usluga s kardiokirurzima iz KBC Osijek koji osiguravaju dostupnu uslugu našim pacijentima kao i dječji kirurg. Od siječnja počinje s radom nova specijalistica fizikalne medicine koja će uvelike unaprijediti stručni rad, planirano je opremanje senzorne sobe te zbog povećanih potreba za logopedom i zapošljavanje novog logopeda. - kazao je dr.sc. Vukoja.

Za kraj je poručio kako su u ovim kriznim vremenima djelatnici požeške bolnice pokazali veliku dozu zajedništva, ali i posebne brige za korisnike zdravstvene zaštite.

 - Iskoristit ću priliku i citirati požeškog biskupa koji kaže da je „loše kad radimo jedni protiv drugih, lijepo kad radimo jedni s drugima, ali idealno kad radimo jedni za druge". Nadam se da će navedeno biti primjenjivo i u vremenu ispred nas. - zaključio je ravnatelj požeške bolnice, dr.sc. Ivan Vukoja.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Djeca su zbrinuta, osjećaju se sigurno i veselo'

Ravnateljica vrtića poručila:

'Djeca su zbrinuta, osjećaju se sigurno i veselo'

27.5.2022. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo zašto je Gradska knjižnica zatvorena za korisnike

Nakon 15 godina, ponovno domaćini

Donosimo zašto je Gradska knjižnica zatvorena za korisnike

27.5.2022. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Što vi lupetate gluposti.'

(Ne)mir u vijećnici

'Što vi lupetate gluposti.'

26.5.2022. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Praksa kakva je bila ranije - više ne postoji.'

Za sve vrijede isti kriteriji

'Praksa kakva je bila ranije - više ne postoji.'

25.5.2022. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što će biti sa zapuštenom poduzetničkom zonom?

Nekad užurbani pogon danas je prazan

Što će biti sa zapuštenom poduzetničkom zonom?

23.5.2022. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ono što nisu realizirali prošle godine - učinit će ove?

Na što će utrošiti tri milijuna kuna?

Ono što nisu realizirali prošle godine - učinit će ove?

20.5.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nikada ne znamo što će nas zadesiti na terenu'

Povodom otvorenja vježbališta poručio:

'Nikada ne znamo što će nas zadesiti na terenu'

18.5.2022. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'To je priča koja ne bi trebala stati'

U svijet poslale 'razglednicu'

'To je priča koja ne bi trebala stati'

18.5.2022. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sučelili se vlasnik lokala i prozvana gradska pročelnica

Pred kamerom portala SBplus

Sučelili se vlasnik lokala i prozvana gradska pročelnica

12.5.2022. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od ove godine, upisi u nešto modernijem 'ruhu'

Novitet za korisnike

Od ove godine, upisi u nešto modernijem 'ruhu'

10.5.2022. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo je strategija jačanja gradova

Samo dva dana ostala za dostavu

Ovo je strategija jačanja gradova

10.5.2022. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sumnjivo 'dizanje' požeške tvornice Orljava

Netransparentno iznajmili objekt

Sumnjivo 'dizanje' požeške tvornice Orljava

8.5.2022. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pronašli smo Savjet mladih koji stvarno nešto radi

Pogledajte što su smislili

Pronašli smo Savjet mladih koji stvarno nešto radi

3.5.2022. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ima li tu mjesta za mene?'

Pitanje svih pitanja

'Ima li tu mjesta za mene?'

28.4.2022. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Doznali smo kada očekuju povratak u svoje prostore

Kako teku radovi?

Doznali smo kada očekuju povratak u svoje prostore

25.4.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako mogu riješiti problem nedostatka kapaciteta u vrtićima

Sve više djece ostaje neupisano

Ovako mogu riješiti problem nedostatka kapaciteta u vrtićima

22.4.2022. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iako baštini mnoge vrijednosti, VUP se okrenuo budućnosti

Zaslužena godišnja nagrada

Iako baštini mnoge vrijednosti, VUP se okrenuo budućnosti

22.4.2022. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li biti zadovoljnih ovakvom raspodjelom sredstava?

Objavljena nova gradska Odluka

Hoće li biti zadovoljnih ovakvom raspodjelom sredstava?

21.4.2022. | 20:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svu dokumentaciju moraju izraditi u roku od 150 dana

Hoće li im ovo vratiti Arhiv?

Svu dokumentaciju moraju izraditi u roku od 150 dana

19.4.2022. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :