Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 17.11.2021. u 10:00
Prikaza: 1788
|
Autor: Željka Gavranović

Ovakvo što danas se rijetko viđa

Djelo moderne arhitekture koje od prvog trena diše s gradom

dubrovacka-biskupija.hr/SBplus
Foto: dubrovacka-biskupija.hr/SBplus
 • dubrovacka-biskupija.hr/SBplus
 • Dubrovačka biskupija
 • GK PŽ
 • GK PŽ
 • GK PŽ
 • GK PŽ
 • GK PŽ
 • GK PŽ
 • GK PŽ
 • GK PŽ
 • GK PŽ
 • GK PŽ
 • GK PŽ
 • GK PŽ
 • GK PŽ

„To je novi mali gradski trg, mjesto okupljanja, mjesto za susrete i razgovore. To je prostor koji pokreće. Knjižnice više nisu samo prostori čuvanja i iznajmljivanja knjige, one moraju aktivno sudjelovati u aktivnom životu grada. One daju dodanu vrijednost.“

POŽEGA - Za gradonačelnikovanja Zdravka Ronka u Požegi, 2004. godine, tamošnjoj je Gradskoj knjižnici dodijeljen tada trošan objekt Požeške prve štedionice, zajedno s dvorištem. Već onda je odlučeno kako petstotinjak kvadrata postojeće zgrade neće biti dovoljno za novu modernu knjižnicu pa je isplanirano njezino proširenje. Knjižnica i čitaonica osnovana 1845. godine, za novo je doba isprojektirana na čak dvije tisuće kvadrata. Prije jedanaest godina počeli su prvi sanacijski radovi, a Ronkova vizija moderne gradske knjižnice polako se počela ostvarivati. San je napokon postao java ove godine, točnije 15. ožujka, kada je velebno zdanje otvoreno za javnost.

Gradska knjižnica Požega, odnosno, objekt nekadašnje Prve požeške štedionice u kojoj se nalazi, zaštićeno je kulturno dobro. Projekt dogradnje i adaptacije zgrade financirali su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Požega, prema projektu arhitekta zagrebačke tvrtke Tablinum, Borisa Vučića Šnepergera. Njegova zasluga u tomu što Požega danas ima jednu od najljepših knjižnica (usudili bismo se kazati - u Europi), zapravo je nemjerljiva. Posebice toga postajemo svjesni osvrnemo li se na druga arhitektonska 'ostvarenja' današnjice. Fotografije teško mogu dočarati ljepotu te zgrade i posebnost tog zdanja.

- Ta je zgrada građena početkom 20. stoljeća, 1907. godine, pod starim gradom, formirajući novonastalo urbano tkivo grada Požege u to vrijeme. Dvadesetak godina kasnije osnovana je Prva požeška štedionica kao bankarska institucija. Zgrada je projektirana kao ugrađena poslovno-stambena zgrada, što je početkom stoljeća bio trend. Kao sjedište bankarske institucije, onodobni uglednici su od velike građevinske firme u Zagrebu Hönigsberg i Deutsch, naručili taj projekt. Oni su ranije u Požegi već radili nekoliko zgrada pa je to bio zgodan odabira. Hönigsberg i Deutsch bili su i projektanti i izvoditelji građevine. Davali su svojim korisnicima kompletnu uslugu. Imali su brojne suradnike. Njihov rad se može podijeliti na dvije faze. Do 1900. rade u duhu historicizma i vrlo su cijenjeni. Kasnije su sve više traženi, postaju komercijalizirani, mladi arhitekti nose projekte. Tada je i Zagreb pod utjecajem bečke arhitekture. Na požeškoj je zgradi, komparacijom s drugim projektima za koje postoji dokumentacija, vidljiva ruka mladog arhitekta Vjekoslava Bastla. Vidljiva je njezina sličnost s pročeljima puno značajnijih zagrebačkih projekata; kao što su Etnografski muzej, Trgovačko-obrtnička komora te Hrvatsko-zemaljska štedionica. - kazao je Vučić Šneperger o zgradi koju je oplemenio i obogatio svojom idejom o njezinu proširenju.

No, dug je bio put od stoljetne građevine do modernog objekta kakvog danas ima Požega. Trg spoznaje, Galerija svjetlosti, Galerija Tunel, Dječji odjel, Odjel za mlade i multimediju, Odjel književnosti, Znanstveni i studijski odjel te dvorane - odijeljeni su segmenti te savršeno povezane cjeline kroz koju je moguće virtualno prošetati OVDJE.

- Zgradu smo 2006. godine preuzeli u devastiranom i dotrajalom stanju, neadekvatnog uređenja. U jednom dijelu bila je knjižnica, u drugom požeški radio, u trećem socijalni stanovi,... Kada je Knjižnica dobila cijelu zgradu, krenulo se u projektiranje. Krenuli smo odmah s ambicioznim postavkama. Zgrada je sama po sebi morala obuhvatiti više funkcija, od klasičnog odjela za posuđivanje knjiga, preko studijskog dijela, zavičajne zbirke, odjela za mlade,... Uspjeli smo dobiti i jedan prostor koji je postao spona cijele priče. Naime, čisteći dvorište koje je u izvornom korištenju bilo gospodarski dio - spremište kola, kasnije automobila, podrumi, takoreći, poluukopani u odrunjenom brdu - dobio se veliki prostor trga koji je postao glavno čvorište i glavno mjesto okupljanja cijele priče. Iz toga se dalje usmjerava ljude u različite dijelove zgrade. Građevinsku dozvolu dobili smo 2009. godine i tada su počeli radovi. Prva faza je, dakle, bila dvorišna, a posljednja uređenje te ulične zgrade. Unutarnje uređenje krenulo je krajem 2019. godine. - otkrio je glavni arhitekt.

Obnovljeno pročelje danas zgradu i izvana čini jednom od najupečatljivijih požeških građevina. No, koliko god moderna bila unutrašnjost, sačuvala je također neke elemente prošlosti.

- Izvorna građevina nije bila pretjerano raskošna. Nema tu eksplozije u detaljima i elementima. Ona je vrlo korektno napravljena. Investitor je dobio 'ključ u ruke'. Od nje je ostalo sačuvano centralno stubište, s izvornim stepenicama i ogradom. To je povijesni element kojeg je valjalo štititi. Tijekom radova, na zidu su bili vidljivi izvorni oslici i ukrašeni strop koji je rekonstruiran. U drugim dijelovima građevine oslikani su zidovi očuvani, ali prekriveni. Nisu mogli biti vidljivi u današnjem konceptu. - otkrio je Vučić Šneperger.

Živi organizam današnje knjižnice - ravnateljica Aleksandra Šutalo sa svim svojim suradnicima - uspio je toj prekrasnoj građevini udahnuti dušu, bez koje bi ona ostala tek moderna arhitektonska ljepotica bez stvarne koristi. Primjer je to kako je novootvorena zgrada istog trenutka počela disati i živjeti s čitavim gradom. Veličina čovjeka zaslužnog za njezin izgled, ogleda se i u sljedećim riječima kojima je zaključio govor na Stručnom skupu, održanom povodom otvorenja nove zgrade Gradske knjižnice Požega:

„O funkcioniranju zgrade svjedoče njezini korisnici i ljudi koji se brinu o njoj, prvenstveno zaposlenici same knjižnice. To je novi mali gradski trg, mjesto okupljanja, mjesto za susrete i razgovore. To je prostor koji pokreće. Knjižnice više nisu samo prostori čuvanja i iznajmljivanja knjige, one moraju aktivno sudjelovati u aktivnom životu grada. One daju dodanu vrijednost. Nije nemoguće ni da knjižnica u budućnosti bude liftom povezana sa starim gradom ili probijanjem brda. Samo je nebo granica." (arhitekt Boris Vučić Šneperger)

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 17.11.2021. | 8:04

1

Čestitam Požegi na fenomenalno odrađenoj knjižnici i obližnjem trgu ili bolje rečeno dva obližnja trga. Puno ukusa i izuzetno efektno. Zasluge idu prvenstveno djelaatnicima i vodstvu knjižnice, a onda i mudrim političarima. Mogli su kao i drugi političari spičkati novac građana na neukusno i nefunkcionalno smeće i ništa se ne bi dogodilo.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovi mladi imaju priliku mijenjati grad

Jesu li tu zbog sebe ili zbog drugih?

Ovi mladi imaju priliku mijenjati grad

19.1.2022. | 11:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakvu su sudbinu građani odabrali za gradsko odmaralište?

Imali su ponuđene tri opcije

Kakvu su sudbinu građani odabrali za gradsko odmaralište?

18.1.2022. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Znate li što se dogodilo na današnji dan prije 30 godina?

Jedan od važnih datuma

Znate li što se dogodilo na današnji dan prije 30 godina?

15.1.2022. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovo mjesto više nećemo gledati prazno'

Do listopada završetak projekta

'Ovo mjesto više nećemo gledati prazno'

14.1.2022. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobit će novu i bolju prometnu povezanost

Nekad zanemarena Županija

Dobit će novu i bolju prometnu povezanost

12.1.2022. | 17:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad dočekao prvu ovogodišnju bebu

Nakon deset dana

Grad dočekao prvu ovogodišnju bebu

11.1.2022. | 15:29
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čeka li Slavonski Brod i Požegu ista sudbina?

Što vi mislite?

Čeka li Slavonski Brod i Požegu ista sudbina?

10.1.2022. | 17:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što će biti s gradskim odmaralištem na moru?

U odluci će sudjelovati i građani

Što će biti s gradskim odmaralištem na moru?

6.1.2022. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto Grad mora kupiti prostor kojeg je prodao 2001.?

Opasnost od gubitka 33,5 milijuna kuna

Zašto Grad mora kupiti prostor kojeg je prodao 2001.?

5.1.2022. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni iskazuju poštovanje prema svim vjerskim zajednicama

Nazočili božićnom prijemu

Oni iskazuju poštovanje prema svim vjerskim zajednicama

5.1.2022. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dva slavonska grada na vrhu liste

Odriješili 'proračunsku kesu'

Dva slavonska grada na vrhu liste

4.1.2022. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što moraju učiniti do 31. siječnja ove godine

Župani, gradonačelnici,...

Evo što moraju učiniti do 31. siječnja ove godine

3.1.2022. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U 70 aktivnih oglasa, traže 122 radnika

O kojim zanimanjima je riječ?

U 70 aktivnih oglasa, traže 122 radnika

2.1.2022. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svjesna opterećenosti Županije - unijela je promjene

Županica Antonija Jozić

Svjesna opterećenosti Županije - unijela je promjene

2.1.2022. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako su u novu 2022. godinu ušli Požežani

Dobre vibracije za prvi dan siječnja

Ovako su u novu 2022. godinu ušli Požežani

1.1.2022. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobre želje za sve (de)žurne službe koje život čine ljepšim

Obilazak važnih i vrijednih ljudi

Dobre želje za sve (de)žurne službe koje život čine ljepšim

1.1.2022. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jednu godinu ne mogu usporediti s 30 godina mog prethodnika

Ravnatelj požeške bolnice Ivan Vukoja:

Jednu godinu ne mogu usporediti s 30 godina mog prethodnika

30.12.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :