Politika : Hrvatska

Objavljeno: 28.1.2021. u 11:00
Prikaza: 1707
|
Autor: A. Primorac

Već od ovih lokalnih izbora?

Osuđeni nasilnici više se neće moći kandidirati na izborima

Požega : Osuđeni nasilnici više se neće moći kandidirati na izborimaAlojz Tomašević(Foto: SBplus/arhiva)

U Ministarstvu su, pišu, otkrili kako će se kandidiranje zabraniti i pravomoćno osuđenima za obiteljsko nasilje i nasilničko ponašanje u obitelji, kao i počiniteljima kaznenih djela na štetu djece pravomoćno osuđenima na više od šest mjeseci zatvora, bez obzira na to je li kazna uvjetna ili bezuvjetna.

POŽEGA - Ministarstvo pravosuđa i uprave u utorak je u javno savjetovanje uputilo obrazac prethodne procjene izmjena Zakona o lokalnim izborima, piše, uz ostalo, Večernji list, navodeći kako je istim Zakonom planirano i proširenje kataloga kaznenih djela čiji se počinitelji ne mogu kandidirati na lokalnim izborima.

U Ministarstvu su, pišu, otkrili kako će se kandidiranje zabraniti i pravomoćno osuđenima za obiteljsko nasilje i nasilničko ponašanje u obitelji, kao i počiniteljima kaznenih djela na štetu djece pravomoćno osuđenima na više od šest mjeseci zatvora, bez obzira na to je li kazna uvjetna ili bezuvjetna. Večernji list navodi kako iz Ministarstva pravosuđa uvjeravaju da će zabrane kandidiranja važiti već na lokalnim izborima u svibnju. Ostvare li se ovi navodi to znači kako se požeško-slavonski župan Alojz Tomašević na lokalnim izborima u svibnju neće moći kandidirati. 

Podsjetimo, on je 22. siječnja prošle godine, na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu proglašen krivim te nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od  deset mjeseci, uvjetno dvije godine. Osuđujuću presudu slavonskobrodskog Suda potvrdio je, u prosincu prošle godine Županijski sud u Karlovcu čime je presuda postala pravomoćna, a čime je  Alojz Tomašević proglašen krivim zbog počinjenja dva kaznena djela: kaznenog djela protiv braka, obitelji i djece, nasiljem u obitelji i kaznenog djela protiv života i tijela. 

Nadopunit će se i dio zakona koji brani kandidiranje pravomoćno osuđenima za silovanje, tako da obuhvaća izmjene zakona koje su na snagu stupile 1. siječnja 2021. godine, a prema kojima je u definiciju silovanja ušao i spolni odnos bez pristanka. Zakonom o lokalnim izborima, Članak 13. navedeno je kako birači i političke stranke ne smiju za člana predstavničkog tijela jedinice niti za općinskog načelnika, gradonačelnika, župana niti njihovog zamjenika kandidirati osobe koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene (uključujući i uvjetnu osudu) na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci za kaznena djela ubojstva, otmice, nasilja prema državnim službenicima, odavanja državne tajne, ratne zločine, terorizam, silovanja, iskorištavanja djece, povrede ugleda Republike Hrvatske. 

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Panonski_mornar

Panonski_mornar

Komentirano: 30.1.2021. | 16:53

1

To i za ove izbore?

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lopovi! HDZ lopovi!

Umirovljeni pukovnik i narednik vikali:

Lopovi! HDZ lopovi!

12.11.2021. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Smanjimo bacanje hrane tijekom blagdana

Mislimo na one koji nemaju

Smanjimo bacanje hrane tijekom blagdana

29.12.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministarstvo nastavlja s dodjelom bespovratnih sredstava

Prilika za slavonske poljoprivrednike

Ministarstvo nastavlja s dodjelom bespovratnih sredstava

24.12.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dva mjeseca do početka rada novog suda

Uskoro izbor predsjednika

Dva mjeseca do početka rada novog suda

4.11.2020. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Z. Milanović: "Vama je mjesto prije svega u domovini"

Prisegnuo 27. naraštaj ročnica i ročnika

Z. Milanović: "Vama je mjesto prije svega u domovini"

7.3.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :