Obrazovanje : Vrtići

Objavljeno: 7.5.2020. u 13:45
Prikaza: 2209
|
Autor: Marija Fridrih

Odgojiteljica o mjerama za vrtiće:

'Ne bojim se rada, nego šoka kojeg će djeca doživjeti'

Požega : 'Ne bojim se rada, nego šoka kojeg će djeca doživjeti'Ilustracija(Foto: Ž.G./SBplus/arhiva)

U ponedjeljak s radom počinju i vrtići, o mjerama koje su propisane za njihov rad razgovarali smo s jednom od odgojiteljica djece jasličke dobi.

POŽEGA - Od ponedjeljka, 11. svibnja 2020. godine, u klopu treće faze popuštanja mjera otvaraju se i dječji vrtići. Upute su spremne, a djelatnici vrtića obavljaju posljednje pripreme pred povratak mališana. Na papiru stoje jasne upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a osim onih, sada već „klasičnih" o nošenju rukavica i maski te čestom pranju ruku, za vrtiće postoje i dodatne mjere opreza.

Preporuke HZJZ

Preporučen je ostanak djece kod kuće kada god je to moguće, a to se posebno odnosi na djecu s kroničnim bolestima  te djecu koja su u doticaju s kroničnim bolesnicima. Rad vrtića biti će organiziran na način da u skupini može biti najviše 9 djece te će o njima brinuti isključivo jedan odgajatelj u smjeni. Potrebno je izbjegavati kontakt djece iz drugih vrtićkih skupina, odnosno svaka skupina bi trebala boraviti isključivo u jednoj prostoriji tijekom cijeloga dana. U narednih 14 dana prvotnoj skupini neće se moći priključivati nova djeca.

Prije dolaska u vrtić roditelji su dužni djeci izmjeriti tjelesnu temperaturu te odgoditi njihov odlazak u vrtić ukoliko je ona povišena i javiti se liječniku. Odgojitelji također svakoga dana prije odlaska na posao trebaju izmjeriti tjelesnu temperaturu i reagirati u skladu s uputama ukoliko je temeperatura povišena. Ove mjere, kada su napisane, ne zvuče toliko teške za izvođenje, no kada ih se prebaci u praksu, nailazi se na brojne nelogičnosti. Razgovarali smo s odgojiteljicom jednog požeškog vrtića (podatci poznati redakciji) koja nam je ukazala na apsurdnost donesenih mjera.

- Želim naglasiti da se rad s djecom ostvaruje u njezi i brizi odgojitelja za dijete. Tu se stvara emocionalna prisnost i gradi se povjerenje između djeteta i odgojitelja. Radim u jasličkoj skupini djece što znači da djecu moram i presvući i nahraniti, a tu nikako ne mogu držati razmak od dva metra. Sam dolazak djece u vrtić je apsurdan. Roditelj dijete treba dovesti do ulaznih vrata vrtića, držati dva metra socijalne distance od odgojitelja i na samom ulazu „predati" dijete. Kako će dijete jasličke dobi podnijeti tu „primopredaju" kada se i u normalnim uvjetima rada teško odvaja od roditelja? – Pita se ova odgajateljica.

Što je s fazom prilagodbe?

Pri upisu u vrtić djeca inače prolaze fazu prilagodbe. Prvoga dana dijete kraće boravi u vrtiću te se vrijeme boravka produžuje kako dani odmiču. Na taj način dijete ne doživljava šok od novog prostora i odvajanja od roditelja, a što je s tim šokom sada? Vrtići su bili zatvoreni mjesec i pol dana, djeca su boravila kod kuće, u poznatom okruženju, sa svojim roditeljima i bližnjima. Odjednom, ponovno se vraćaju u vrtić, odvajaju od roditelja i borave u ograničenim uvjetima.

- Zabrinuta sam kako će mjere utjecati na djecu. Specifičnost odgojno-obrazovnog procesa je upravo ta socijalna i fizička blizina, a ne distanca koju ćemo morati provoditi. Slažem se sa činjenicom kako se sve treba pokrenuti jer se situacija s koronavirusom smiruje. No, mi kao odgojitelji ne možemo čvrsto stajati iza toga da ćemo djeci moći pružiti uvjete u kojima bi se oni mogli slobodno igrati, razvijati i stvarati si pozitivne uspomene. Nije mi jasno kako je netko zamislio da odgojitelj tako malom djetetu objasni kako se ne smije približavati prijateljima, igrati se s njima i da ga „njegova teta" praktički ne smije nositi i igrati se s njim kao prije. – Dodala je.  

Kako provesti upute u djelo?

U uputama je također navedeno kako krevetići za dnevni odmor djece i stolovi za jelo moraju biti razmaknuti. Kada leže ili jedu, djeca moraju biti razmaknuta dva metra te bi uvijek trebali sjediti i spavati na istom mjestu. Pitanje je kako ovo provesti sa devetero djece od kojih gotovo svako dijete treba pomoć pri hranjenju, a na usluzi im je samo jedna odgojiteljica. Dakle, jedna odgojiteljica biti će zadužena za presvlačenje, hranjenje, igru i provođenja mjera međusobnog distanciranja devetoro djece, a sve to sa udaljenosti od dva metra. Uz to, često bi trebala prati ruke i dezinficirati površine, no jedina je odgojiteljica u skupini i ne može ostaviti djecu bez nadzora. Još jedan od problema je što se djeca u vrtiću neće moći igrati igračkama na koje su navikli. Većina njima zanimljivih je uklonjena do daljnjega.

- Djeci inače pripremamo svakakve aktivnosti. Jako im je zanimljiv rasipni materijal, a pravimo im i tijesto za modeliranje. Zainteresirani su za igru plastelinom te razne didaktičke igre. Sada će se upotreba svega toga, što je djeci najzanimljivije, morati reducirati. Jako će se smanjiti broj igračaka koje će djeca moći koristiti i svakodnevno ćemo dezinficirati  igračke koje su koristili. Iskreno, brine me kako će sve funkcionirati. Ne bojim se rada u ograničenim uvjetima, ali se bojim za zdravlje djece i kako će oni to sve prihvatiti. Nije lako odvojiti se od roditelja, a sada im je u vrtiću sve ograničeno te će im poces boravka u vrtiću još teže pasti. U uputama je navedeno kako bi djeca trebala izbjegavati i aktivnosti poput trčanja i skakanja. Praktički su napisali da djeca u vrtiću mogu samo sjediti i igrati se s nekoliko igračaka i to, naravno, s razmakom od dva metra. – Zabrinuto je izjavila odgojiteljica.

Vrtićima ograničene glavne funkcije

Ova odgojiteljica pita se na koji način se odlučivalo o donošenju mjera za njihov rad. Vrtić je, po definiciji, odgojno-obrazovna ustanova i treba imati uvjete za ostvarivanje odgojno- obrazovnih procesa. Prilikom tog procesa dijete treba biti aktivni sudionik rada. No, mjere po kojima će od ponedjeljka raditi, odgojiteljima ograničavaju mogućnost aktivnog rada s djecom.

- Izgleda kao da se nitko nije konzultirao s našom strukom. Upute koje smo dobili jasno su napisane, ali u nekim segmentima potpuno neizvedive. Rad s djecom u stvarnosti je ponekad drugačiji i od onoga što nas kao odgojitelje uče na fakultetima, a tako je i s ovim uputama. Lako je napisati mjere, ali trebalo je razmisliti kako će ih odgojitelji i djeca uspjeti provesti. Svakako želim naglasiti da ne sumnjam kako će odgojitelji pronaći načine da aktivnosti provedu na najbolji mogući način te da će stvoriti optimalne uvjete za dijete uvažavajući sve propisane mjere. Priroda našeg posla već nas je naučila snalaziti se u nepredvidivim i neplaniranim okolnostima.– Poručila je za kraj.

Na upute Hrvatskog zavoda za javno zdravsto žalili su se i frizeri koji su s radom počeli u ponedjeljak. Mnogi od njih su istaknuli kako se vidi da mjere koje moraju poštovati nije pisao netko tko zna kako funkcionira njihov posao. Sada bi se s njima mogli složiti i djelatnici vrtića, ono što je napisano na papiru, u stvarnosti je praktički neizvedivo. Preostaje nam samo čekati početak idućeg tjedna i vidjeti kako će izgledati provođenje, pomalo kontradiktornih mjera, u stvarnost.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kaptolino, Bambi ili Bubamara - poznato je ime novog vrtića

Bliži se otvorenje prvog vrtića u općini

Kaptolino, Bambi ili Bubamara - poznato je ime novog vrtića

9.6.2020. | 8:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvoren Natječaj za upis djece u vrtiće

Slobodno 80 mjesta

Otvoren Natječaj za upis djece u vrtiće

18.5.2020. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :