Obrazovanje : Visoko

Objavljeno: 5.1.2020. u 16:15
Prikaza: 4738
|
Autor: Željka Gavranović

Nadomak osnutku Sveučilišta

Zaslužuje li i Slavonski Brod nove smještajne kapacitete?

Požega : Zaslužuje li i Slavonski Brod nove smještajne kapacitete?Soba u slavonskobrodskom Studentskom domu (u krugu: sanitarni čvor u požeškom)(Foto: SBplus )

Novi požeški studentski dom s ukupno 110 kreveta bit će opremljen ove godine. Požega će zbog manjih troškova studiranja koji će time biti osigurani, postati još primamljivija slavonskim studentima. Istovremeno, u Slavonskom se Brodu već dva desetljeća u vezi toga ništa nije promijenilo, a na studentima i dalje zarađuju privatni iznajmljivači.

POŽEGA / SLAVONSKI BROD - Uskoro počinje opremanje novoizgrađenog požeškog Studentskog doma bruto površine 2.888,66 kvadratnih metara. Nova će zgrada studentima na raspolaganje staviti 110 kreveta smještenih u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s kupaonicama, od čega su 62 kreveta namijenjena studentima u nepovoljnom položaju; dok su dva prilagođena studentima s invaliditetom. Osim navedenog, studenti će u novom objektu imati polivalentnu sportsku dvoranu, medijateku, opremljenu zajedničku učionicu, spremište za bicikle, čajnu kuhinju s blagovaonicom, samoposlužnu praonicu i peglaonicu te opremljenu kuhinju s menzom za osamdeset osoba.

Projekt je prijavljen i odobren u sklopu ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga „Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju", a razdoblje njegove provedbe bilo je 36 mjeseci, točnije, od 15. prosinca 2016. godine do 15. prosinca 2019. godine.

Projektom je Veleučilište u Požegi ostvarilo bespovratna sredstva u iznosu od gotovo 32,7 milijuna kuna, što je najviši mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka Projekta. Partner u provedbi projekta je Studentski centar Požega.

Opći je cilj projekta povećati pristup visokom obrazovanju i doprinijeti povećanju uspjeha studiranja u Požeško-slavonskoj županiji, za koju se odlučuje i veliki broj slavonskobrodskih studenata. Novi će studentski dom, usto, doprinijeti smanjenju troškova studiranja u gradu, kao i podizanju kvalitete života studentske populacije. Dodatno će time Požega postati prepoznatljivo mjesto za studiranje u Slavoniji.

S druge, pak, strane, studentski smještajni kapaciteti u Slavonskom Brodu već dugo nisu povećavani, mada se teži osnivanju sveučilišta. Na smještaju studenata danas i dalje više zarađuju privatni iznajmljivači na području šireg središta grada.

Zadnje su promjene bile prije dva desetljeća kada je u studenom 1999. godine Studentski centar Slavonski Brod otvorio novi dom, čime su smještajni kapaciteti povećani za 45 ležaja. Taj dom ima 19 soba, od čega 15 dvokrevetnih s kupaonom i četiri trokrevetne sobe s kupaonom.

Stari paviljoni imaju sveukupno 24 sobe sa 72 ležaja. Polovica ima zajedničke tuš kabine i sanitarne čvorove, tako da su promjene i modernizacija uistinu potrebni.

Kako su izgledale faze izgradnje Doma u Požegi, moguće je pogledati OVDJE. Te bi snimke i slavonskobrodski Studentski centar mogle potaknuti na izradu dokumentacije i prijavu na neki od sličnih natječaja europskih fondova, kako bi i grad na Savi postao primamljiviji i prihvatljiviji budućim studentima.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li biti dovoljno mjesta u studentskom domu?

Osnivanjem fakulteta

Hoće li biti dovoljno mjesta u studentskom domu?

2.9.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Požega postaje fakultetski grad

Postupak koji traje mjesecima

Požega postaje fakultetski grad

1.9.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Program za koji bi se mogla voditi borba

Primaju 25 polaznika

Program za koji bi se mogla voditi borba

31.8.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz napredna poslovna i informatička znanja lakše do posla

Uvode novi studij informatike

Uz napredna poslovna i informatička znanja lakše do posla

24.1.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li i, ako da, kada proraditi Studentski dom?

Provjerili smo u Studentskom centru

Hoće li i, ako da, kada proraditi Studentski dom?

11.10.2020. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Studenti baš i nemaju puno izbora

Slaba ponuda poslova

Studenti baš i nemaju puno izbora

13.7.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najviše ih je zainteresirano za Računovodstvo

Prioriteti maturanata

Najviše ih je zainteresirano za Računovodstvo

28.5.2020. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zaposlenici Veleučilišta ne miruju - izašli su na polja

Podignuli novi nasad vinograda

Zaposlenici Veleučilišta ne miruju - izašli su na polja

22.4.2020. | 18:20
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :