Obrazovanje : Visoko

Objavljeno: 28.5.2020. u 20:00
Prikaza: 1600
|
Autor: Marija Fridrih

Prioriteti maturanata

Najviše ih je zainteresirano za Računovodstvo

Požega : Najviše ih je zainteresirano za RačunovodstvoVeleučilište u Požegi(Foto: Marija Fridrih)

Bliži se pisanje ispita državne mature, a osim učenjem, maturanti su se proteklih tjedana bavili i slaganjem liste prioriteta za upis na fakultet. Provjerili smo koliko ih je zainteresirano za pojedine studijske programe.

POŽEGA – Ispiti državne mature počinju uskoro, a većina maturanta je odlučila koje će studije odabrati za svoju listu najpoželjnijih. Ako fakultet nema prijemni ispit, maturanti sve do objave rezultata mogu mijenjati poredak na listi prioriteta te dodavati i uklanjati studije s nje. Budući da je većina maturanata već odabrala željene studijske programe, odlučili smo provjeriti koliko njih je ove godine na listu prioriteta dodalo Veleučilište u Požegi.

Najveći interes za Računovodstvo

Prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje iz Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta vidljivo je kako među ovogodišnjim maturantima postoji interes za požeško Veleučilište, a posebno za studij Računovodstva.

Objavljen je natječaj za upis na prvu godinu stručnih studija Veleučilišta u Požegi u akademskoj godini 2020./2021. u kojemu je naveden točan broj mjesta za svaki program. Na studiju Računovodstva, za koji je pokazan najveći interes, ima mjesta za 50 maturanata. Trenutno je za ovaj smjer zainteresirano njih 39, a čak 25% zainteresiranih ga je navelo kao prvi izbor prilikom kreiranja liste prioriteta.

Za upis na preddiplomski stručni studij Trgovinskog poslovanja otvoreno je 40 mjesta, a trenutno je zainteresirano 19 maturanata od kojih je dvoje navelo ovaj smjer kao prvi izbor. Podjednak je interes i za Upravni studij, na kojemu je popunjeno 60% otvorenih mjesta, a prvi je izbor za petero maturanata. Nešto manji interes pokazali su za studij Prehrambene tehnologije i studij Vinogradarstvo-vinarstvo-voćarstvo za koje je trenutno popunjeno manje od 20% mjesta.

Kako bi imali priliku upisati se na Veleučilište u Požegi, maturanti na državnoj maturi moraju položiti B razinu ispita iz hrvatskog jezika, matematike i jednog stranog jezika. Osim rezultata na državnoj maturi, mjesto na rang listi za upis uvjetovano je i uspjehom u srednjoj školi. 

Požega kao poželjno mjesto za studiranje 

No, ovo su samo privremeni rezultati i maturanti imaju još vremena za preslagivanje svojih odabira. Do sada je na požeškom Veleučilištu diplomiralo gotovo 3,5 tisuće studenata, a uskoro će u funkciji biti i požeški studentski dom čime će se još više povećati interes za Veleučilište.

- Do sada je interes za društvene i biotehničke studije bio podjednak, a trenutno imamo oko 900 studenata na našim studijskim programima. Studentski dom u Požegi će povećati pristup visokom obrazovanju i doprinijeti povećanju uspjeha studiranja u Požeško-slavonskoj županiji. Također, doprinijet će smanjenju troškova studiranja u gradu Požegi, posebice za studente u nepovoljnom položaju, unaprijediti kvalitetu života studentske populacije i pridonijeti prepoznatljivosti grada Požege kao poželjnog mjesta za studiranje. - za SBplus je izjavio prodekan za razvoj Veleučilišta u Požegi, Berislav Andrlić.

Osim kvalitetnih predavanja profesora Veleučilišta u Požegi i zanimljivog praktičnog dijela, otvorenjem studentskog doma maturanti i potencijalni studenti imat će priliku učiti i provoditi slobodno vrijeme u moderno opremljenom prostoru. Ovogodišnji maturanti još uvijek nisu donijeli konačne odluke i imaju još nekoliko dana za razmišljanje. Za očekivati je kako će na kraju interes za sve studijske programe požeškog Veleučilišta biti kao što je sada za studij Računovodstva.

 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li biti dovoljno mjesta u studentskom domu?

Osnivanjem fakulteta

Hoće li biti dovoljno mjesta u studentskom domu?

2.9.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Požega postaje fakultetski grad

Postupak koji traje mjesecima

Požega postaje fakultetski grad

1.9.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Program za koji bi se mogla voditi borba

Primaju 25 polaznika

Program za koji bi se mogla voditi borba

31.8.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz napredna poslovna i informatička znanja lakše do posla

Uvode novi studij informatike

Uz napredna poslovna i informatička znanja lakše do posla

24.1.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li i, ako da, kada proraditi Studentski dom?

Provjerili smo u Studentskom centru

Hoće li i, ako da, kada proraditi Studentski dom?

11.10.2020. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Studenti baš i nemaju puno izbora

Slaba ponuda poslova

Studenti baš i nemaju puno izbora

13.7.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zaposlenici Veleučilišta ne miruju - izašli su na polja

Podignuli novi nasad vinograda

Zaposlenici Veleučilišta ne miruju - izašli su na polja

22.4.2020. | 18:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zaslužuje li i Slavonski Brod nove smještajne kapacitete?

Nadomak osnutku Sveučilišta

Zaslužuje li i Slavonski Brod nove smještajne kapacitete?

5.1.2020. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :