Obrazovanje : Srednje

Objavljeno: 20.12.2020. u 10:30
Prikaza: 1907
|
Autor: Petra Supan

Evo što maturanti kažu

Kako se snalaze s online nastavom i pripremama za maturu

Požega : Kako se snalaze s online nastavom i pripremama za maturuSrednjoškolski centar u Požegi(Foto: P.S./SBplus)

Zbog situacije s koronavirusom, učenici srednjih škola Požeško-slavonske županije prešli su na model C izvođenja nastave, odnosno online nastavu. Kako se snalaze maturanti s tim načinom školovanja skupa sa pripremama za državnu maturu koja dolazi za nekoliko mjeseci, saznali smo od njih samih.

POŽEGA – Prije dva tjedna, 7. prosinca, srednjoškolci su krenuli s online nastavom dok su osnovne škole nastavile s 'normalnim' načinom školovanja. Na sastanku Civilnog stožera Požeško-slavonske županije, kako smo i pisali 30. studenog, nalazilo se čak, 26 razrednih odjela u samoizolaciji. Potaknuti tim visokim brojem, Stožer je odlučio 'od Zagreba' zatražiti odvijanje nastave po modelu C.

Situacija nije nimalo laka za nikoga od njih, ponajviše za maturante kojima je ovo zadnja godina srednje škole, što znači da moraju donositi važne odluke. Iako se nastava provodi online, trebala bi se odvijati po ustaljenom rasporedu koji učenici imaju. Ne bi se trebala puno razlikovati od odlaska na nastavu u školu, no ipak se razlikuje. Lako dolazi do 'pucanja' internetske mreže ili pada sustava ako je opterećen.

- Profesori se drže uobičajenog rasporeda, no ako iskrsne neki problem i profesor nije u mogućnosti održati sat, tada dobijemo zadatke iz prošlog sata ili pak sami obrađujemo novo gradivo. Većinom, testove pišemo digitalnim putem s uključenim kamerama i mikrofonima, ali i dalje je moguće prepisati i dogovarati se s ostalim učenicima iz razreda tijekom ispita. - kazao je Dominik Budimir maturant Glazbene škole Požega, dodajući kako je dobro promijeniti način školovanja zbog lakše prilagodbe na naglu promjenu učenja na fakultetu.

Neki su se lako privikli na trenutnu situaciju, a nekima je to čak i psihički umor.

- Koliko online nastava ima dobrih strana toliko ima i loših. Online nastava na mene utječe poprilično negativno i psihički me umara. Svaki dan, ista stolica, laptop na stolu i sjedenje za njim preko sedam sati je zaista iscrpljujuće. Online nastava mi puno više vremena oduzima nego pravi odlazak u školu. Na online nastavi nikad ne znam koliko ću prezentacija dobiti za prepisati ili koliko ću zadataka imati za riješiti. Jednostavno, moraš se prilagoditi takvom sistemu nastave. Slobodno vrijeme pored obaveza i online nastave teško da postoji. Stvarno se treba dobro organizirati i naporno raditi da bi se pronašlo vremena za druženje ili za obitelj. - kazala je Klara Novinc maturantica Obrtničke škole Požega.

Dijametralno suprotnog mišljenja je Leon Buturac, maturant Tehničke škole Požega.

- Bilo mi je teže ići u četvrti osnovne nego sad online u četvrtom srednje. Profesori pošalju prezentacije koje moramo prepisati, ponekad bude nekakav zadatak koji se riješi za 20-tak minuta i to je to. Oko 80 posto profesora ne radi video konferencije, samo pošalju nekoliko slajdova prezentacija za prepisati. Zaključio bih da je ovo raj za učenike koje nije briga za školu, ali pakao za učenike koji pokušavaju nešto naučiti. – kazao je Leon Buturac maturant Tehničke škole Požega

Pripreme za maturu odvijale su se u školama, no sada maturanti nemaju tu mogućnost, oslonjeni su na Internet i na same sebe. Kako doznajemo, neki od profesora se trude i šalju materijale za pripreme u školske grupe na Yammer-u, Google učionicama i ostalim stranicama namijenjenima za provođenje online nastave.

- Nemamo klasične pripreme kao što su ih imali maturanti prijašnjih godina, ali imamo mogućnost pripremati se online, točnije, profesorica nam sve materijale stavlja u grupu na Yammer-u. Smatram to vrlo korisnim jer svi materijali za učenje su nam servirani. Mislim da, ako budemo sve to prošli i naučili, možemo ostvariti zadovoljavajuće rezultate na maturi. Voljela bih da su nam takvu priliku pružili i profesori iz ostalih predmeta koji su obavezni na državnoj maturi. - kazala je Saša Mutić maturantica Gimnazije Požega

- Smatram da nam je učenje trenutno olakšano, ali sve će nam to doći na 'naplatu' imat ćemo više problema i posla pri učenju za maturu. Iako ovo nije najidealnija godina za biti maturant, nadam se da ćemo svi svojim trudom uspjeti ispuniti vlastite ciljeve i željene rezultate. Ne smijemo dopustiti da nas cijela situacija pokoleba. Mislim da nam je teže nego maturantima proteklih godina, iako vjerujem da, ako se potrudimo, možemo ostvariti fantastične rezultate. - optimistično je dodala Saša Mutić

Na koji fakultet otići, kako proći maturu, što želim raditi u svom životu, hoću li imati dosta bodova za prolazak, samo su neka od pitanja koja muče ovogodišnje maturante.

- Želim studirati nešto na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, nadam se jezike. Potrebna mi je viša razina iz hrvatskog i engleskog jezika, a niža razina matematike. Za izborni predmet imam politiku i gospodarstvo, pripremam se pomoću skripti i NCVVO Hrvatskog sustava te njihovih ispita prijašnjih matura, nadam se da ću uspjeti. Cijela ova situacija je 'škakljiva', no ovakav način škole je neophodan, moramo zaustaviti širenje virusa. - kazao je Filip Pavković maturant Ekonomske škole Požega

Za sada online nastava ostaje do kraja prvog polugodišta ove školske godine, što li će biti kasnije pokazat će nadolazeće vrijeme, svakako, rezultati će biti vidljivi kasnije - u životu svakog 'online učenika'.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potaknut će na prepoznavanje pravilnog rada i brige za gosta

Učenike hotelijerskog smjera

Potaknut će na prepoznavanje pravilnog rada i brige za gosta

6.10.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pet srednjih škola prima ukupno 518 učenika

Prijave su u tijeku

Pet srednjih škola prima ukupno 518 učenika

29.6.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo je bitno iskustvo za njihovo obrazovanje

Pravi primjer prakse

Ovo je bitno iskustvo za njihovo obrazovanje

26.6.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Maturanti otplesali tradicionalno kolo na kružnom toku

I ove godine zaustavili promet

Maturanti otplesali tradicionalno kolo na kružnom toku

25.5.2021. | 14:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tradicionalno svake godine za njih isto mjesto i vrijeme

Slave kraj norijadom

Tradicionalno svake godine za njih isto mjesto i vrijeme

21.5.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ivana se uz županijsko, pokazala i na državnom natjecanju

Potvrdila 3. mjesto u Hrvatskoj

Ivana se uz županijsko, pokazala i na državnom natjecanju

29.4.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bliži se kraj, a što onda?

Vrijeme prolazi

Bliži se kraj, a što onda?

14.4.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ivana se našla na trećem mjestu u Hrvatskoj

Na natjecanju iz talijanskog jezika

Ivana se našla na trećem mjestu u Hrvatskoj

3.4.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gabriellin rad krasi i zid u njemačkoj školi

Hoće li biti nagrađena?

Gabriellin rad krasi i zid u njemačkoj školi

22.2.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sandra je sudjelovala u talent-showu na njemačkom jeziku

Rastura s naglascima i jezicima

Sandra je sudjelovala u talent-showu na njemačkom jeziku

19.2.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Niti koronavirus ih ne može zaustaviti

Glazbena škola

Niti koronavirus ih ne može zaustaviti

12.12.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nećemo doći na nastavu!'

Maturanti Ekonomske škole:

'Nećemo doći na nastavu!'

11.11.2020. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od jeseni novo zanimanje

Još jedan program Tehničke škole

Od jeseni novo zanimanje

14.6.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :