Obrazovanje

Objavljeno: 5.6.2020. u 17:00
Prikaza: 2829
|
Autor: Marija Fridrih

Međunarodno natjecanje

Patrik je najbolji u Hrvatskoj i među najboljima u svijetu

Požega : Patrik je najbolji u Hrvatskoj i među najboljima u svijetuPatrik Pavelić (u krugu)(Foto: Ekonomska škola Požega/Ilustracija)

Iako se na prvo natjecanje prijavio iz znatiželje, odmah je postigao odlične rezultate. Tri godine unazad niže uspjehe na državnim natjecanjima, a ove godine briljirao je i na međunarodnom.

POŽEGA - Učenici Ekonomske škole u Požegi česti su sudionici raznih natjecanja. Osvajanje državnih natjecanja i plasiranje na sami vrh ljestvica gotovo pa je uobičajeno za izvrsne učenike požeških srednjih škola. No, maturant Patrik Pavelić nadmašio je sve srednjoškolce zbog svog plasmana na međunarodnom natjecanju iz kompjutorske daktilografije.

Natjecanje „Intersteno 2020." trajalo je od 14. travnja do 1. lipnja ove godine i pristupila su mu 1463 natjecatelja. Sudjelovali su učenici 205 škola iz Argentine, Austrije, Belgije, Švicarske, Egipta, Malezije, Turske, Japana, Indije, Rusije te još 19 zemalja širom svijeta među kojima su i Sjedinjene Američke Države. U skupini natjecatelja, koji su uspješno izvršili zadatak natjecanja i uspjeli unutar 10 minuta napraviti prijepis zadanog teksta, je i 12 učenika i učenica požeške Ekonomske škole. No, najbolji rezultat postigao je Patrik plasirajući se na 15. mjesto ovogodišnjeg „Intersteno" natjecanja. Kroz rad i natjecanja posljednje tri godine vodi ga profesorica Ekonomske škole, Melita Šimić.

- Patrik je jako motiviran za rad i na natjecanjima sudjeluje od drugog razreda. Ja mu dajem upute i materijale za vježbu, a on sve to rado prihvaća. Zanimljivo je kako bolji rezultat ostvaruje kada piše na engleskom jeziku, a inače je učenicima sve lakše na materinjem jeziku, no kod njega je potpuno suprotna situacija. Njegov otac također je bio učenik Ekonomske škole i upravo je to Patriku motivacija za odlazak na natjecanja, jer želi nadmašiti njegove rezultate. - za SB plus je istaknula profesorica Šimić.

Činjenicu kako bolji uspjeh ima kada piše na engleskom jeziku potvrđuje i ovogodišnji rezultat međunarodnog natjecanja. Prilikom tipkanja na engleskom jeziku imao je sedam grešaka, a na hrvatskom tri greške više. Naravno, u usporedbi s drugim natjecateljima, ovo je odličan rezultata. Otkako je počeo sudjelovati na natjecanjima, Patrik ostvaruje vrhunske rezultate, a ovoj vrsti provjere znanja priključio se iz znatiželje.

- Kada sam krenuo u srednju školu, profesorica mi je dala informacije o natjecanjima u kojima učenici mogu sudjelovati. Zanimalo me kako bih ja prošao na njima i koje mjesto bih ostvario. Zato sam se svake godine nastavio prijavljivati. Za natjecanja se ne pripremam baš puno, nekoliko dana prije krenem pisati tekstove na Intersteno stranici kako bih vidio svoj rezultat. - za SBplus je izjavio Patrik dodavši kako je zadovoljan rezultatom, ali bi bio još zadovoljniji kada bi imao manje grešaka.

Rezultatom od 458,1 bod u minuti koji je ostvario pišući na engleskom jeziku, postao je najbolje planiran učenik svih srednjih škola u Hrvatskoj. No, ovu titulu mladi Požežanin ponio je već 2017., kada je kao učenik drugog razreda na Državnom natjecanju u Zagrebu zauzeo prvo mjesto. Iako Patrik ističe kako još nema ideju koji bi studij mogao upisati i kojim će se poslom baviti u budućnosti, daje se naslutiti kako će to biti nešto vezano uz računala. Ovakav potencijal i spretnost bilo bi šteta ne iskoristiti.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Srednjoškolcima dodjeljuju mjesečnu potporu od 200 kuna

Prijave do 5. listopada

Srednjoškolcima dodjeljuju mjesečnu potporu od 200 kuna

19.9.2020. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učenici će ići u školu koja je u skladu s 21. stoljećem

U obnovu uloženo 16,5 milijuna kuna

Učenici će ići u školu koja je u skladu s 21. stoljećem

4.8.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministarstvo podržalo brojne izvannastavne aktivnosti

Izdvojili više od dva milijuna kuna

Ministarstvo podržalo brojne izvannastavne aktivnosti

15.7.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : I oni najmlađi su ekološki osviješteni

Zanimljivo i edukativno

I oni najmlađi su ekološki osviješteni

9.7.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Spomenica za 320 godina postojanja

Prošlost, sadašnjost i budućnost

Spomenica za 320 godina postojanja

27.6.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kreativni i neovisni'

Nagrađeni najuspješniji radovi

'Kreativni i neovisni'

18.6.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Svakoga dana morate biti bolji samo od sebe'

Poslanica učenicima:

'Svakoga dana morate biti bolji samo od sebe'

31.5.2020. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : U tijeku su prijave za besplatne edukacije

Za nezaposlene

U tijeku su prijave za besplatne edukacije

16.5.2020. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neizvjesnost ih brine više od ispita

Matura 2020.

Neizvjesnost ih brine više od ispita

6.5.2020. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neke bi se škole mogle zatvoriti jer nemaju dovoljno učenika

Dijelovi Slavonije pred izumiranjem

Neke bi se škole mogle zatvoriti jer nemaju dovoljno učenika

2.2.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :