Obrazovanje

Objavljeno: 6.5.2020. u 13:45
Prikaza: 1234
|
Autor: Marija Fridrih

Matura 2020.

Neizvjesnost ih brine više od ispita

Požega : Neizvjesnost ih brine više od ispitaIlustracija(Foto: Algebra)

Prekid nastave zbog štrajka početkom godine, a sada zbog koronavirusa spriječio je ovogodišnje maturante da se u "normalnim" okolnostima pripremaju za ispite državne mature. Hoće li se to odraziti na njihove rezultate?

POŽEGA - Ovogodišnji maturanti u potpuno su drugačijem položaju od svih dosadašnjih koji su polagali ispite državne mature. Početkom nastavne godine učenici su zbog štrajka učitelja „izgubili" više od tri tjedna nastave. Nekoliko mjeseci nakon povratka u školske klupe pojavio se koronavirus i nastava je ponovno obustavljena. Učenici su od sredine ožujka nastavu pratili iz svojih domova, uskoro je kraj nastavne godine, a samim time i ispit državne mature. Što, po pitanju ispita, čeka ovogodišnje maturante?

Pisanje probnog eseja

U ponedjeljak, 4. svibnja 2020. godine počele su prijave za pisanje probnog eseja iz hrvatskog jezika. Maturanti do petka imaju mogućnost prijave u sustav, a oni koji se prijave obavezni su pristupiti ispitu. Pisanje probnog eseja zakazano je za 12. svibnja 2020. godine u 10 sati, a ispit će se održati na virtualnoj platformi Loomen. Povratne informacije maturantima će pomoći da uvide gdje griješe po pitanju eseja te im pomoći u pripremi za pravi ispit. Pisanje obaveznih predmeta državne mature ove će godine biti provedeno u razdoblju od 8. do 29. lipnja.

Izmijenjen sadržaj ispita

S obzirom na ranije navedene okolnosti u kojima su se našli hrvatski maturanti, neki ispiti državne mature obuhvatit će manje gradiva nego što je to bilo prvotno planirano.

Najveća promjena vezana je za ispit iz hrvatskog jezika, a promijenilo se gradivo ispita na obje razine. Maturanti koji su se odlučili polagati ispit više razine hrvatskog jezika, ove godine za temu eseja sigurno neće imati pjesništvo Tina Ujevića te romane „Povratak Filipa Latinovicza" i „Stranac". Esej na nižoj razini neće obuhvaćati pjesništvo Dobriše Cesarića te djelo Miroslava Krleže „Gospoda Glembajevi". Ovo su samo neke od izmjena esejskog dijela ispita. Kada se govori o drugom dijelu ispita, također je smanjen opseg gradiva kao i za ispite više razine iz matematike, talijanskog i latinskog jezika.

Požeška Gimnazija spremna na sve uvjete

Nakon smanjenja količine gradiva koje trebaju pripremiti za ispite državne mature, laknulo je i požeškim gimnazijalcima. Njih 121 ove godine, u malo drugačijim okolnostima, pristupiti će ispitima državne mature. Još uvijek postoje brojna pitanja u glavama ovogodišnjih maturanata. Puno toga još nije odlučeno, a ta neizvjesnost brine maturante više od samog ispita.

- Učenici su zbunjeni jer još uvijek nemaju sve informacije. Nije odlučeno hoće li se na državnoj maturi ispitivati i izborni predmeti. Smatram da učenici nisu u strahu, nego su zabrinuti zbog cjelokupne situacije koja je utjecala i na provođenje ispita. Za maturante su bile organizirane on-line pripreme iz hrvatskog jezika, matematike, fizike i kemije. Sada se učenici pitaju hoće li uopće biti ispita izbornih predmeta za koje su se cijele školske godine pripremali. – kazala je za SBplus ravnateljica Gimnazije u Požegi, dr. sc. Vesna Vlašić.

S obzirom na cjelokupnu situaciju, teško je i maturantima i profesorima te će se pisanje ovogodišnjih ispita državne mature sigurno pamtiti. Kao što nije poznato hoće li se ispitivati znanje izbornih predmeta, nisu poznati ni uvjeti u kojima će se ispiti pisati.

- Mi smo spremni provesti sve mjere koje Stožer civilne zaštite bude zahtijevao. U zgradi Gimnazije ima dovoljno učionica u koje možemo rasporediti učenike. Naravno, Gimnazija ima i dovoljan broj profesora koji bi se organizirali za dežurstva tijekom pisanja ispita. Ako bude odlučeno da će učenici morati držati razmak od metar i pol ili dva tijekom pisanja ispita, u mogućnosti smo provesti i tu mjeru zbog veličine i broja učionica. U potpunosti smo spremni ispoštovati sve mjere i osigurati pregrade i dezinfekcijska sredstva. U cilju nam da se ovogodišnja državna matura održi. – dodala je ravnateljica.

Rezultati neće biti lošiji u odnosu na prošle godine?

Iza ovogodišnjih maturanata je burna školska godina po pitanju održavanja nastave. Postavlja se pitanje je li to negativno utjecalo na savladavanje gradiva, a samim time i na znanje koje će pokazati na ispitima državne mature. Nastava i pripreme na daljinu svakako su pomogle maturantima u savladavanju gradiva, a polaganje mature olakšalo im je i smanjenje obuhvata gradiva koje će ih se ispitivati.

- S obzirom na to da će pitanja biti prilagođena situaciji te će obuhvat gradiva koje će se ispitivati biti smanjen, smatram da rezultati neće biti lošiji nego prethodnih godina. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje, odnosno sastavljači pitanja su uzeli u obzir trenutnu situaciju i prilagodili pitanja ispita tako da ne očekujem veliko odstupanje po pitanju rezultata državne mature. – Poručila je Vlašić.

Iako je situacija cijele nastavne godine za sve učenike bila stresna, najveće posljedice mogli bi osjetiti upravo maturanti kada pristupe ispitima. Nadajmo se kako ih je nastava na daljinu dovoljno pripremila te kako ovogodišnji maturanti po rezultatima državne mature neće biti lošiji od svojih prethodnika.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Srednjoškolcima dodjeljuju mjesečnu potporu od 200 kuna

Prijave do 5. listopada

Srednjoškolcima dodjeljuju mjesečnu potporu od 200 kuna

19.9.2020. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učenici će ići u školu koja je u skladu s 21. stoljećem

U obnovu uloženo 16,5 milijuna kuna

Učenici će ići u školu koja je u skladu s 21. stoljećem

4.8.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministarstvo podržalo brojne izvannastavne aktivnosti

Izdvojili više od dva milijuna kuna

Ministarstvo podržalo brojne izvannastavne aktivnosti

15.7.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : I oni najmlađi su ekološki osviješteni

Zanimljivo i edukativno

I oni najmlađi su ekološki osviješteni

9.7.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Spomenica za 320 godina postojanja

Prošlost, sadašnjost i budućnost

Spomenica za 320 godina postojanja

27.6.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kreativni i neovisni'

Nagrađeni najuspješniji radovi

'Kreativni i neovisni'

18.6.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Patrik je najbolji u Hrvatskoj i među najboljima u svijetu

Međunarodno natjecanje

Patrik je najbolji u Hrvatskoj i među najboljima u svijetu

5.6.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Svakoga dana morate biti bolji samo od sebe'

Poslanica učenicima:

'Svakoga dana morate biti bolji samo od sebe'

31.5.2020. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : U tijeku su prijave za besplatne edukacije

Za nezaposlene

U tijeku su prijave za besplatne edukacije

16.5.2020. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neke bi se škole mogle zatvoriti jer nemaju dovoljno učenika

Dijelovi Slavonije pred izumiranjem

Neke bi se škole mogle zatvoriti jer nemaju dovoljno učenika

2.2.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :