Gospodarstvo : Ostalo

Objavljeno: 16.9.2021. u 21:00
Prikaza: 1691
|
Autor: Petra Supan

U Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj

Država sufinancirala obnovu 282 obiteljske kuće

Požega : Država sufinancirala obnovu 282 obiteljske kućeIlustracija (fotografija nije izravno povezana s događajima opisanim u članku)(Foto: SBplus/ARHIVA)

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je sufinanciranje u iznosu od 6,7 milijuna kuna za 99 projekata s područja Požeško-slavonske županije te 12,9 milijuna kuna za 183 projekta iz Brodsko-posavske županije, što je ukupno gotovo 20 milijuna kuna.

SLAVONSKI BROD / POŽEGA - Kako smo objavili prije tri dana, i ove godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je osigurao sredstva za sufinanciranje Programa energetske obnove obiteljskih kuća.

Naime, prošle godine odobrili su sredstva za energetsku obnovu 3100 obiteljske kuće diljem Hrvatske. Koliko je obnovljenih kuća sufinancirano od strane Fonda u dvije slavonske županije - Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj - odgovorili su nam iz Fonda.

- U sklopu prošlogodišnjeg Javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je sufinanciranje u iznosu od 6,7 milijuna kuna za 99 projekata s područja Požeško-slavonske županije te 12,9 milijuna kuna za 183 projekta iz Brodsko-posavske županije, što je ukupno gotovo 20 milijuna kuna. Najviši odobreni iznos za energetsku obnovu u Požeško-slavonskoj županiji je 160 tisuća kuna, a najmanji je 8,6 tisuća kuna dok je u Brodsko-posavskoj županiji najviši 142 tisuće kuna, a najmanji gotovo 14 tisuća kuna. - za SBplus odgovorila je viša samostalna suradnica Fonda, prof. Sunčana Matić.

Što se tiče novog Javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća vrijedan 300 milijuna kuna - Fond ga je objavio jučer na svojoj službenoj stranici gdje je dostupan sa svim detaljima.

- U okviru poziva, sufinancira se i cjelovita energetska obnova, ali i samostalni sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske elektrane. Ono u čemu se ti projekti razlikuju je postotak sufinanciranja i minimalni energetski razred kuće koja se prijavljuje za obnovu.

Toplinska zaštita vanjske ovojnice ili cjelovita energetska obnova kuća financirat će se kućama lošijih energetskih svojstava, energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj. Iznos sufinanciranja je do 60 posto bespovratnih sredstava, pri čemu je toplinska zaštita nekog od elemenata vanjske ovojnice (vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije) obvezna mjera, za koju je maksimalno moguće dobiti do 120 tisuća kuna. Međutim, poželjno je da obnova bude cjelovita, odnosno da uključuje i ugradnju nekog od sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. U tom slučaju je maksimalan iznos poticaja, pak, 204 tisuće kuna.

Sredstva će za takve sustave moći dobiti i kuće boljih energetskih svojstava, kojima nisu potrebne mjere energetske obnove. Riječ je o kućama energetskog razreda C ili boljeg u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj, kojima će na raspolaganju biti do 40, 60 ili 80 posto bespovratnih sredstava za sustave korištenja obnovljivih izvora energije, ovisno o lokaciji. - pojasnila je u odgovoru na upit viša samostalna suradnica Matić.

Bez obzira na planirane mjere, kao i do sad se na Javni poziv Fonda mogu prijaviti građani, vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 kvadratnih metara ili do tri stambene jedinice, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju. Jedan od obveznih uvjeta je i suglasnost ostalih suvlasnika te prebivalište na navedenoj adresi, prijavljeno najkasnije 30 dana prije podnošenja prijave koje će i ove godine biti isključivo elektroničkim putem.

- Od obvezne dokumentacije, morat će pripremiti sken osobne iskaznice svih suvlasnika kuće, zemljišno-knjižni izvadak čestice (za sve suvlasničke udjele) te zadnji važeći dokaz da je obiteljska kuća izgrađena prema Zakonu o gradnji ili koja je prema navedenom ili posebnom zakonu s njom izjednačena. Ključni dokumenti su i Izvješće energetskog certifikatora o provedenom energetskom pregledu te važeći energetski certifikat obiteljske kuće, na temelju kojih mora biti izrađena i dostavljena detaljna ponuda ili troškovnik izvođača radova odnosno dobavljača opreme. Dostaviti moraju i fotodokumentaciju, kojom dokazuju postojeće stanje obiteljske kuće te Glavni projekt, ako se provode mjere za koje je propisana obveza izrade istog. Građani za sam postupak prijave mogu potražiti i stručnu podršku, koju će im Fond sufinancirati s do 500 kuna. - odgovorili su iz Fonda.

Kako bi svi zainteresirani bili bolje informirani, Fond planira održati informativne radionice na više od 20-ak lokacija diljem zemlje, a dodatno su osigurali još 100 milijuna kuna za energetsku obnovu obiteljskih kuća koje su stradale u potresu, no za to će krajem listopada objaviti poseban javni poziv.

- Što se tiče područja koja su prijašnjih godina bila pogođena poplavama ističemo kako je Fond bio involviran u program zbrinjavanja otpada nastao u poplavama na tim područjima te se energetska obnova takvih objekata, s obzirom da je uglavnom bila riječ o područjima od posebne državne skrbi, sufinancirala s 80 posto sredstava. - za SBplus odgovorila je Matić.

Podnošenje prijava na Javni poziv započinje 14. listopada u 9 sati, a svi zainteresirani mogu se prijaviti isključivo putem sustava za e-prijavu.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jučer ipak nije bio posljednji dan za dostavu ponuda

Doznali smo zašto

Jučer ipak nije bio posljednji dan za dostavu ponuda

30.4.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li napokon nastaviti s jednim od važnijih projekata?

O tome govore desetljećima

Hoće li napokon nastaviti s jednim od važnijih projekata?

5.4.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Požeški poduzetnici na prvom mjestu po neto dobiti

U Požeško-slavonskoj županiji

Požeški poduzetnici na prvom mjestu po neto dobiti

18.3.2022. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li se 'trend' nastaviti idućih mjeseci?

Usporedili smo brojke

Hoće li se 'trend' nastaviti idućih mjeseci?

28.2.2022. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'S osmero djece, dvije plaće nisu bile dovoljne'

Odlučili su pokrenuti svoj posao

'S osmero djece, dvije plaće nisu bile dovoljne'

25.2.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Staza je zasjala u novom ruhu

Sada je sigurnija

Staza je zasjala u novom ruhu

12.1.2022. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'To su projekti koji se rade godinama'

Županica odgovorila:

'To su projekti koji se rade godinama'

22.12.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Vrijeme će pokazati hoćemo li iskoristiti sve potencijale'

Postoji veliki interes za ulaganja

'Vrijeme će pokazati hoćemo li iskoristiti sve potencijale'

13.12.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljubav prema kovanju naslijedio je od oca

'Njegujemo ljubav prema metalu'

Ljubav prema kovanju naslijedio je od oca

10.12.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Staza će zasjati u novom ruhu

Kada će na red doći Stari grad?

Staza će zasjati u novom ruhu

5.12.2021. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Više od godinu dana vlasnik nam nije dostavio odgovor

Pitali smo - Što će biti s ovim ruglom?

Više od godinu dana vlasnik nam nije dostavio odgovor

29.11.2021. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tako radi gradonačelnik kojem je istina važnija od karijere

NEOPRAVDANA LEGALIZACIJA KRIMINALA

Tako radi gradonačelnik kojem je istina važnija od karijere

25.10.2021. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prinuđeni su izgraditi potpuno nove mostove, ali kad?

Opasnost za one koji ih koriste

Prinuđeni su izgraditi potpuno nove mostove, ali kad?

3.10.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U korito rijeke bacaju oštećene salonitne ploče

Velika opasnost za građane

U korito rijeke bacaju oštećene salonitne ploče

30.9.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Našla sam si zanimaciju za mirovinu'

67-godišnja Katica Kristić:

'Našla sam si zanimaciju za mirovinu'

18.9.2021. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako je izgledao 6. požeški sajam

Fotogalerija

Ovako je izgledao 6. požeški sajam

18.9.2021. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :