Politika : Županijski sud

Objavljeno: 5.10.2016. u 17:50
Prikaza: 3816
|
Autor: Drago Hedl

Novog predsjednika Županijskog suda

Mirka Svirčevića ozbiljno napadaju kolege suci

root : Mirka Svirčevića ozbiljno napadaju kolege suciMirko Svirčević(Foto: Marija Radošević)

Županijska državna odvjetnica, Mirela Šmital, koja je na ruke dobila pisanu izjavu suca Švigira - u kojoj on jasno kaže kako je osjećao nelagodu i nesigurnost zbog telefonskog razgovora u kojem Svirčević tri puta kaže kako nekoga treba ubiti... - to tako ne doživljava.

Mirko Svirčević, novi predsjednik Županijskog suda u Slavonskom Brodu, na posljednjoj sjednici Državnog sudbenog vijeća (DSV) krajem prošlog tjedna, za dlaku je izabran na tu dužnost, zahvaljujući razlici od jedne desetine boda pred svojim konkurentom, dosadašnjim v.d. predsjednikom tog suda, Predragom Dragičevićem.

Upravo je nevjerojatna preciznost kojom je DSV odvagivao dvojicu pretendenata na čelno mjesto Županijskog suda u Slavonskom Brodu: Svirčević je dobio 175,7 bodova, a Dragičević 175,6. No, tako tijesna razlika, koja pokazuje savršenu točnost one vage u rukama božice pravde, Justicije, nije jedina neobičnost tog izbora.

Telegram je u posjedu izjave koju je, na zahtjev županijske državne odvjetnice u Slavonskom Brodu, Mirele Šmital, 6. lipnja ove godine, napisao i urudžbirao sudac građanskog odjela Županijskog suda u Slavonskom Brodu, Edo Švigir. Ta izjava sadrži dva vrlo neobična detalja. Sudac Švigir opisuje kako je 30. siječnja ove godine, u 17:19, primio poziv s mobitela koji pripada novoizabranom predsjedniku Županijskog suda u Slavonskom Brodu, Mirku Svirčeviću.

'Ako ja budem predsjednik suda, pazi, batina ima dva kraja'.

'Njega treba ubiti. Njega treba ubiti'

”Javio sam se na poziv riječima: 'Halo, Mirko', ali meni nije bilo izravnog obraćanja već sam samo jasno čuo glas Mirka Svirčevića kako ozbiljnim tonom izgovara: 'Njega treba ubiti. Njega treba ubiti. Ma, njega treba ubiti”', piše sudac Švigir, pa nastavlja s opisom poziva koji je trajao dvije minute i 19 sekundi. Sudac Švigir kaže kako je, čuvši što Svirčević govori, s njim ponovno pokušao uspostaviti kontakt, ali ga ovaj očito nije čuo, jer je u tom trenutku razgovarao s osobama s kojima se nalazio u društvu.

”Nakon toga sam čuo da Mirko Svirčević razgovara s još jednom osobom”, nastavlja sudac Švigir priču o neobičnom sadržaju telefonskog razgovora, ”čije riječi nisam mogao točno razabrati, a i govor Mirka Svirčevića više nije bio tako razgovijetan, te sam mogao samo sporadično prepoznati neku riječ bez mogućnosti smislenog povezivanja. Stoga sam, nakon ukupno dvije minute i 19 sekundi, poziv prekinuo. Budući da sam na TV-u gledao nogometnu utakmicu nakon završetka iste nazvao sam Mirka Svirčevića i rekao da se javljam jer me je zvao. Mirko Svirčević mi je odgovorio da mu se mobitel slučajno uključio u džepu te da me nije ništa trebao”.

Švigir kaže kako mu je to bilo krajnje neobično, jer se takvo što ranije nikad nije događalo. No, upozorava na još jedan detalj koji cijelu tu neobičnu epizodu može staviti u drugačiji kontekst. ”Desetak dana prije navedenog poziva”, stoji u pisanoj izjavi suca Švigira, ”Mirko Svirčević, kao kandidat za predsjednika Županjskog suda u Slavonskom Brodu, povodom donošenja ocjena o njegovom radu, prijetio mi je riječima: 'Ako ja budem predsjednik suda, pazi, batina ima dva kraja”'.

”Prethodno opisani događaji kod mene su izazvali nelagodu, a čak jedno vrijeme i nesigurnost jer sam u međuvremenu čuo da je kolega Svirčević u dobrim odnosima s takvim osobama od kojih bi se to moglo i očekivati. Stoga sam, za svaki slučaj, preventivno, o svemu pričao među kolegama u sudu, a to tim više jer nemam što skrivati”

Povezanost suca s podzemljem

Švigir dodaje kako je o toj prijetnji izvijestio članove Sudačkog vijeća i kako je to uneseno u zapisnik. Sve to – neobičan telefonski poziv novoizabranog predsjednika županijskog suda u Slavonskom Brodu, Mirka Svirčevića, u kojem tri puta kaže kako nekoga treba ubiti, te spominjanje batine koja ima dva kraja, kod Švigira je izazvalo osjećaj nelagode.

”Prethodno opisani događaji kod mene su izazvali nelagodu, a čak jedno vrijeme i nesigurnost jer sam u međuvremenu čuo da je kolega Svirčević u dobrim odnosima s takvim osobama od kojih bi se to moglo i očekivati. Stoga sam, za svaki slučaj, preventivno, o svemu pričao među kolegama u sudu, a to tim više jer nemam što skrivati”, stoji u pisanoj izjavi suca Švigira koju je predao županijskoj državnoj odvjetnici u Slavonskom Brodu, Mireli Šmital.

Švigirova, više nego jasna, aluzija na moguću povezanost suca Svirčevića s brodskim podzemljem, kao i činjenica da je o neobičnom telefonskom razgovoru i spominjanju batine s dva kraja pričao s kolegama (o tom je bio izviješten i tadašnji v.d. predsjednika suda, Predrag Dragičević), pročula se i u Slavonskom Brodu.

Sumnja u objektivnost i nepristranost

Mato Vidović, koji je Uskoku još ranije prijavio suca Svirčevića za kazneno djelo protiv službene dužnosti i zlouporabe položaja i ovlasti (prijava je odbačena), smatrajući se oštećenim njegovom presudom zbog koje je Vidović odležao u zatvoru dvije i pol godine (kaznu je izdržao, ali je sada dobio pravo na obnovu tog spornog postupka), prijavio je Svirčevića da je svom kolegi, sucu Švigiru, prijetio smrću.

Egon Ljubičić, općinski državni odvjetnik u Slavonskom Brodu, kome je ta prijava došla u ruke, 30. svibnja ove godine, jasno je upozorio kako je ”Mirko Svirčević sudac istrage županijskog suda u Slavonskom Brodu te da svi dužnosnici i savjetnici Općinskog državnog odvjetništva s njim profesionalno surađuju, radi čega može postojati sumnja u objektivnost i nepristranost prilikom postupanja ovog državnog odvjetništva u ocjeni i donošenju odluke povodom prijave”. Ljubičić je stoga predložio da se istraga oko Svirčevića povjeri drugom, stvarno nadležnom općinskom državnom odvjetništvu.

Međutim, to se nije dogodilo. Županijska državna odvjetnica Mirela Šmital, koja je na ruke dobila pisanu izjavu suca Švigira u kojoj jasno kaže da je osjećao nelagodu i nesigurnost zbog onog telefonskog razgovora, u kojem Svirčević tri puta kaže kako nekoga treba ubiti, a potom i upozorenje da batina ima dva kraja, to tako ne doživljava.

Svirčević kaže da se spomenutog telefonskog razgovora ne sjeća, međutim da je moguće da je poziv bio slučajno uspostavljen. Tvrdi također da je njemu strana upotreba riječi čiji bi smisao bio da njega treba ubiti.

Odbačene prijetnje smrću

U službenoj zabilješci, sastavljenoj istog dana kada je primila pisano očitovanje suca Švigira, 6. lipnja ove godine, ona kaže: ”Ove riječi (Njega treba ubiti. Njega treba ubiti. Ma, njega treba ubiti.) nisu bile upućene nikom konkretno niti je bilo spominjano bilo čije ime. S obzirom da ove prijetnje nisu upućene direktno Edi Švigiru imenovani ih nije shvatio kao prijetnje ubojstvom upućene njemu (sic!)…”.

A što se pak batine s dva kraja tiče, županijska državna odvjetnica to ovako tumači: ”U odnosu na dio koji je sadržan u riječima Mirka Svirčevića: 'Ako ja budem predsjednik suda, pazi, batina ima dva kraja', isti se može protumačiti kao nekakvo zlo u smislu članka 139., stavak 1. KZ/11, za koje se progon poduzima po privatnoj tužbi za koju Edo Švigir izjavljuje da nije zainteresiran”.

Županjska državna odvjetnica predmet vraća Općinskom državnom odvjetništvu koje 24. lipnja odbacuje prijavu protiv Svirčevića, a tri mjeseca kasnije DSV će tog suca, s prednošću od jedne desetine boda, izabrati za predsjednika Županijskog suda u Slavonskom Brodu.

Svirčević tvrdi da se razgovora ne sjeća

Telegram je želio saznati od Svirčevića kome su bile upućene one tri puta ponovljene riječi ”Njega treba ubiti” te je li prijetio kolegi Švigiru spominjući batinu s dva kraja. Svirčević kaže da se spomenutog telefonskog razgovora ne sjeća, međutim da je moguće da je poziv bio slučajno uspostavljen. Tvrdi također da je njemu strana upotreba riječi čiji bi smisao bio da njega treba ubiti.

Dodaje, da sucu Švigiru nikada nije spominjao batinu s dva kraja i objašnjava da su sve prijave oko toga bile s ciljem da ga se diskreditira i izbaci iz utrke za predsjednika Županijskog suda. ”Mene to više ne zanima i time se ne želim baviti, već želim da svi zajedno nastavimo raditi”, rekao je Svirčević u telefonskom razgovoru za Telegram, svog prvog radnog dana na mjestu predsjednika Županskog suda u Slavonskom Brodu.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Microsoft prekršio zakon Republike Hrvatske

Pravomoćna presuda

Microsoft prekršio zakon Republike Hrvatske

15.2.2019. | 17:40
Za sve poslodavce u Hrvatskoj trebala bi vrijediti ista pravila, jednako tako i za američke kompanije koje trebaju poštovati zakone zemlje u kojoj posluju, sudske odluke, uključujući i Zakon o radu, kao i prava radnika koja iz njih proizlaze, i to posebno oni poslodavci koji se v
Za sve poslodavce u Hrvatskoj trebala bi vrijediti ista pravila, jednako tako i za američke kompanije koje trebaju poštovati zakone zemlje u kojoj posluju, sudske odluke, uključujući i Zakon o radu, kao i prava radnika koja iz njih proizlaze, i to posebno oni poslodavci koji se v
SBplus.hr, Slavonski Brod : Deložirali dvojicu sudaca bez njihova znanja i nazočnosti

SKANDAL?

Deložirali dvojicu sudaca bez njihova znanja i nazočnosti

23.10.2017. | 13:20
Riječ je o kolegicama i kolegama dvojice požeških sudaca Predraga Dragičevića i Nenada Vlašića koji su, kao djelatnici Kaznenog odjela Stalne službe u Požegi, početkom ove godine 'dekretom' predsjednika Županijskog suda u Slavonskom Brodu, Mirka Svirčevića, u čijoj nadležnosti je
Riječ je o kolegicama i kolegama dvojice požeških sudaca Predraga Dragičevića i Nenada Vlašića koji su, kao djelatnici Kaznenog odjela Stalne službe u Požegi, početkom ove godine 'dekretom' predsjednika Županijskog suda u Slavonskom Brodu, Mirka Svirčevića, u čijoj nadležnosti je
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iza svega stoji osveta predsjednika Županijskog suda u Brodu

Sumnjaju

Iza svega stoji osveta predsjednika Županijskog suda u Brodu

10.1.2017. | 14:40
Pri tome, tvrdi se u tekstu, 'mnogi se ne mogu oteti dojmu da iza ovoga stoji „osveta" jer je za predsjednika Županijskog suda u Brodu izabrana osoba protiv koje su bili svi požeški suci".
Pri tome, tvrdi se u tekstu, 'mnogi se ne mogu oteti dojmu da iza ovoga stoji „osveta" jer je za predsjednika Županijskog suda u Brodu izabrana osoba protiv koje su bili svi požeški suci".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Svirčević imenovan predsjednikom Županijskog suda

Nakon 'fotofiniša' DSV objavilo:

Mirko Svirčević imenovan predsjednikom Županijskog suda

29.9.2016. | 23:55
Da Državno sudbeno vijeće nije imalo lak zadatak te da je primijenilo najprecizniji kantar za određivanje profesionalne težine ove dvojice kandidata za najodgovorniju pravosudnu funkciju u županiji, vidljivo je iz činjenice da je Svirčević pobjedio Dragičevića za jednu desetinku
Da Državnom sudbenom vijeću nije imalo lak zadatak te da je primijenil najprecizniji kantar za određivanje profesionalne težine ove dvojice kandidata za najodgovorniju pravosudnu funkciju u županiji, vidljivo je iz činjenice da je Svirčević pobjedio Dragičevića za jednu desetinku
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponovljeno suđenje za aferu 'Sibinj' počinje 4. srpnja

Na županijskom sudu u Osijeku

Ponovljeno suđenje za aferu 'Sibinj' počinje 4. srpnja

15.6.2016. | 19:16
Uskok je šestoricu okrivljenika optužio da su od rujna 2007. do sredine 2008. omogućili unaprijed dogovorenim tvrtkama i fizičkim osobama stjecanje prava vlasništva nad velikim parcelama visokovrijednoga građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti.
Uskok je šestoricu okrivljenika optužio da su od rujna 2007. do sredine 2008. omogućili unaprijed dogovorenim tvrtkama i fizičkim osobama stjecanje prava vlasništva nad velikim parcelama visokovrijednoga građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon što je 2,5 godine proveo u zatvoru, obnova postupka

Obrat u predmetu osuđenika Mate Vidovića

Nakon što je 2,5 godine proveo u zatvoru, obnova postupka

9.3.2016. | 0:01
U slučaju da Vrhovni sud potvrdi nepravomoćnu odluku Županijskog suda, Mati Vidoviću bit će ponovljeno suđenje. 'Očekujem pošteno suđenje pred novim sudskim vijećem, koje presudu neće donijeti i napisati u jednom danu, kao što je 2007. godine učinio Mirko Svirčević', za SBplus ka
U slučaju da Vrhovni sud potvrdi nepravomoćnu odluku Županijskog suda, Mati Vidoviću bit će ponovljeno suđenje. 'Očekujem pošteno suđenje pred novim sudskim vijećem, koje presudu neće donijeti i napisati u jednom danu, kao što je 2007. godine učinio Mirko Svirčević', za SBplus ka
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kazneno prijavljena oba kandidata za šefa suda

Dragičević i Svirčević

Kazneno prijavljena oba kandidata za šefa suda

25.10.2015. | 0:04
Telegram: 'Otkrili smo novi pravosudni skandal: Jedina dva kandidata za šefa suda prijavljeni za ozbiljna kaznena djela Dragičević i Svirčević natječu se za predsjednika suda u Slavonskom Brodu'
Telegram: 'Otkrili smo novi pravosudni skandal: Jedina dva kandidata za šefa suda prijavljeni za ozbiljna kaznena djela Dragičević i Svirčević natječu se za predsjednika suda u Slavonskom Brodu'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kandidat za predsjednika Županijskog suda II

Sudac Mirko Svirčević

Kandidat za predsjednika Županijskog suda II

1.10.2015. | 22:22
Nastojat ću da se ostvari što bolji omjer ažurnosti u rješavanju predmeta, a dodatni napor ulagati kako bi se još više smanjio broj neriješenih starih predmeta koji se ponaosob prati za svakog suca, kako u Županijskom sudu tako i u područnim Općinskim sudovima, naročito u građans
Nastojat ću da se ostvari što bolji omjer ažurnosti u rješavanju predmeta, a dodatni napor ulagati kako bi se još više smanjio broj neriješenih starih predmeta koji se ponaosob prati za svakog suca, kako u Županijskom sudu tako i u područnim Općinskim sudovima, naročito u građans
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kandidat za predsjednika Županijskog suda I

Sudac Predrag Dragičević

Kandidat za predsjednika Županijskog suda I

30.9.2015. | 22:22
Ako bi njega imenovali predsjednikom, Dragičević je "Uvjeren kako bi Županijski sud u Slavonskom Brodu, statistički, svake godine, bio sve bolji te da bi se predsjednik suda i svi suci pridržavali etičkih načela i pravila ponašanja, radi čuvanja dostojanstva i ugleda sudačke dužn
Ako bi njega imenovali predsjednikom, Dragičević je "Uvjeren kako bi Županijski sud u Slavonskom Brodu, statistički, svake godine, bio sve bolji te da bi se predsjednik suda i svi suci pridržavali etičkih načela i pravila ponašanja, radi čuvanja dostojanstva i ugleda sudačke dužn
SBplus.hr, Slavonski Brod : Okrenula leđa sucu jer nije htjela biti fotografirana

Suđenje za zloporabe u Poreznoj

Okrenula leđa sucu jer nije htjela biti fotografirana

21.5.2015. | 21:56
Sudi se poreznici Spomenki Vinković te Ankici Karačić i Tajani Karačić-Šakić
Sudi se poreznici Spomenki Vinković te Ankici Karačić i Tajani Karačić-Šakić
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Mirković odlučio: Ne postoji javni interes

Zabranjeno snimanje

Sudac Mirković odlučio: Ne postoji javni interes

12.4.2015. | 0:04
SBplus će pobrinuti se da, ovaj put, javnost bude cjelovitije informirana o tome hoće li (i na koji način) kriminal privilegiranih biti amnestiran i zataškan, a oni koji na njega ukazuju - kriminalizirani i osuđeni.
SBplus će pobrinuti se da, ovaj put, javnost bude cjelovitije informirana o tome hoće li (i na koji način) kriminal privilegiranih biti amnestiran i zataškan, a oni koji na njega ukazuju - kriminalizirani i osuđeni.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zamalo uništen dokaz iz postupka Deniju Županu

Izostala komunikacija

Zamalo uništen dokaz iz postupka Deniju Županu

23.7.2014. | 11:36
Tijekom dana obustavljeni su radovi, dok se proces istrage ne okonča. Srećom, predmet istrage nije oštećen.
Tijekom dana obustavljeni su radovi, dok se proces istrage ne okonča. Srećom, predmet istrage nije oštećen.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poništena oslobađajuća presuda Zovku i Aleksić

Na Županijskom sudu

Poništena oslobađajuća presuda Zovku i Aleksić

9.6.2014. | 14:30
Optuženici su tvrdili kako su kvalificirali djela gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća - jer su krivotvoritelji, lažovi i, u konačnici, kriminalci, a ne Josipa Vukovića i Mirka Golovrškog - jer su gradski dužnosnici.
Optuženici su tvrdili kako su kvalificirali djela gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća - jer su krivotvoritelji, lažovi i, u konačnici, kriminalci, a ne Josipa Vukovića i Mirka Golovrškog - jer su gradski dužnosnici.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas nepravomoćna presuda za aferu Sibinj

Točno u podne

Danas nepravomoćna presuda za aferu Sibinj

31.3.2014. | 9:15
Na Županijskom sudu u Osijeku danas u 12 sati će sudac Zvonko Vrban izreči nepravomoćnu presudu bivšem zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske, umirovljenom generalu Mladenu Kruljcu i još petorici okrivljenika
Na Županijskom sudu u Osijeku danas u 12 sati će sudac Zvonko Vrban izreči nepravomoćnu presudu bivšem zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske, umirovljenom generalu Mladenu Kruljcu i još petorici okrivljenika
SBplus.hr, Slavonski Brod : Željko Garić upitao suca: 'Što ja radim ovdje?'

Afera Sibinj

Željko Garić upitao suca: 'Što ja radim ovdje?'

13.3.2014. | 17:30
Okončan dokazni postupak na suđenju Ivici Batiniću i ostalima
Okončan dokazni postupak na suđenju Ivici Batiniću i ostalima
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Radio sam po zapovijedi generala Lucića'

Kruljac: 'Nisam oštetio državu'

'Radio sam po zapovijedi generala Lucića'

12.3.2014. | 14:50
Lucić je ranije tijekom svog svjedočenja rekao da Kruljcu nikada nije izdao zapovijed za radove u Sibinju te da se inače za takvu vrstu radova ne uzdaju usmene, već isključivo pismene zapovijedi.
Lucić je ranije tijekom svog svjedočenja rekao da Kruljcu nikada nije izdao zapovijed za radove u Sibinju te da se inače za takvu vrstu radova ne uzdaju usmene, već isključivo pismene zapovijedi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Batinić i Mišković okrivljuju pokojnog Vrdoljaka

Afera Sibinj

Batinić i Mišković okrivljuju pokojnog Vrdoljaka

12.3.2014. | 0:05
Batinić, koji je u svojoj obrani često spominjao bivšeg pročelnika Branka Vrdoljaka, kao osobu koja je, po njemu, praktički vodila i koordinirala sve vezano za natječaj.
Batinić, koji je u svojoj obrani često spominjao bivšeg pročelnika Branka Vrdoljaka, kao osobu koja je, po njemu, praktički vodila i koordinirala sve vezano za natječaj.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ivica Batinić krao novac namijenjan sirotinji

Bivši sibinjski načelnik

Ivica Batinić krao novac namijenjan sirotinji

26.2.2014. | 0:04
93 tisuće kuna završilo je u Batinićevu džepu 2008. i 2009., zahvaljujući dvama lažnim popisima korisnika socijalne pomoći .
93 tisuće kuna završilo je u Batinićevu džepu 2008. i 2009., zahvaljujući dvama lažnim popisima korisnika socijalne pomoći .
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ročište odgođeno zbog bolesti Batinića

Afera Sibinj

Ročište odgođeno zbog bolesti Batinića

21.2.2014. | 0:02
Suđenje je odgođeno zbog bolesti optuženog Ivice Batinića, koji se žalio na bolove u bubrezima.
Suđenje je odgođeno zbog bolesti optuženog Ivice Batinića, koji se žalio na bolove u bubrezima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Za aferu Sibinj posve sam nevin'

General Kruljac

'Za aferu Sibinj posve sam nevin'

16.2.2014. | 0:04
Bivši šef kopnene vojske, uoči presude, u svom domu opširno govori za Nedjeljni
Bivši šef kopnene vojske, uoči presude, u svom domu opširno govori za Nedjeljni
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :