Politika : Parlamentarni izbori 2016.

Objavljeno: 26.8.2016. u 23:00
Prikaza: 4242
|
Autor: Borislav Ristić/Večernji list

Točka preokreta

Svi pričaju o Milanoviću

root : Svi pričaju o Milanoviću

Silno je zabavno da se sada hrvatska desnica našla u tom istom kolu s ljevicom i predstavnicima Srba, odakle zajedno na­padaju Milanovića. On je ovim potezom potpuno preuzeo i pokvario tu staru igru Beograda i HDZ-a o dizanju nacionalnih tenzija pred izbore. Sada je on taj koji kontrolira igru, a Beograd i HDZ su na suprotnoj, zajedničkoj strani...

Očito je da smo se - objav­ljivanjem transkripata s Milanovićeva sastanka s predstavnicima branitelja - našli na vrhuncu predizborne kampanje. Dapače, ovo bi mogla biti točka preokreta, inače prilič­no dosadne i isprazne kampanje, koja bi mogla utjecati i na njezinu završnicu. Sve je djelovalo poma­lo sterilno i usiljeno, kampanja je više služila prigušivanju demo­kratskog impulsa, nego što je bila demokratska svetkovina, kako bi elite mogle na miru i dalje od očiju javnosti odlučivati o provo­đenju zadanog smjera Hrvatske. Na djelu je bio plan ostvarenja velike hrvatske pomirbe, koji je trebao biti okrunjen velikom ko­alicijom. A onda je u kadar upao enfant terrible hrvatske političke scene, Zoran Milanović, koji se, nakon smjenjivanja Karamarka, još jedini nije uklapao u tu idilič­nu sliku svehrvatskog pomirenja. Snimka njegovih off the record izjava razbila je tu hinjenu idilu, okrenula cijelu scenu naglavce, podijelila javnost, stvari dovela do usijanja. Demokracija ponov­no diše punim plućima, i svi se opet dobro zabavljamo.

Stanje u kojem se našla hrvatska politička scena najbolje je opisati kao stanje kolektivne kognitivnedisonance. Pojednostavljeno, kognitivna disonanca je stanje u kojem su naše predodžbe o nama i naši postupci u sukobu. Klasi­čan primjer je pušač koji zna da može dobiti rak, a ipak nastavlja pušiti. Naši postupci su u suko­bu s našom željom da ostanemo zdravi. Naći se u situaciji kogni­tivne disonance je poput stavlja­nja naočala koje vam potpuno izokrenu percepciju i postave svijet naglavce.

Upravo je to učinio Milanović svojim kontroverznim izjavama u tajno snimanom razgovoru s braniteljima - izokrenuo je percepciju javnosti o njemu samo­me, potpuno poremetio ustaljeni način gledanja na njega i politi­ku koju predstavlja. Svi su sada zbunjeni i u šoku i svi se bave tim njegovim izjavama. I dok smo zabavljeni sadržajem njegovih izjava, pokušavajući razriješiti taj kognitivni sukob, "iza leđa" nam se događa nešto sasvim drugo.

Prva stvar koju je Milanović ovim putem ostvario jest da je prido­bio svu medijsku pozornost, da se nalazi na svim naslovnicama. Pritom je manje bitno jesu li ti na­pisi o njemu pozitivni ili negativ­ni, jer je glavni dojam već ostva­ren, a to je da je on "glavni igrač", da se oko njega "vrti priča", da je bitan. Manje je bitno tko je sni­mio razgovor i je li Milanović znao za to. Puno je bitnija forma i da je to bio neslužbeni razgovor, daleko od očiju javnosti. Svi mi znamo da političari lažu i svi bi­smo voljeli znati što zaista misle. Kada je snimak dospio u javnost, naravno da je Milanović potvrdio da je znao da ga snimaju. Time je, u stvari, poslao poruku da je rekao ono što doista misli. To se percipira kao iskrenost. I to je ono što šokira - suočeni smo s izjavama političara koje potpu­no odudaraju od njegove prevla­davajuće percepcije u javnosti, uz njegovu autorizaciju, makar i naknadnu. Milanović očito igra na kartu iskrenosti i šokiranja, a mi smo ti koji s time moramo izaći na kraj.

Glavna je zabava, naravno, mi­ješanje karata ljevice i desnice. Suočeni smo s glavnim politič­kim predstavnikom ljevice koji izbacuje notorne desničarske pa­role. Desnicu je zbunio, jer sada njihove vlažne snove ostvaruje čovjek kojega najviše preziru. Nekoga koga su smatrali nepo­uzdanim zastupnikom nacional­nih interesa, Jugoslavenom, koji ima upitne stavove o temeljima hrvatske neovisnosti, sada vide kako nekoga tko iskreno, off the record, zastupa hrvatske interese i oran je zbog toga ući u sukob sa susjednim državama. Taj dojam pojačavaju napadi predstavnika nevladinih organizacija, Pupovca, Nikolića, beogradskih medi­ja... Silno je zabavno da se sada hrvatska desnica našla u tom istom kolu s ljevicom i predstavnicima Srba, odakle zajedno na­padaju Milanovića. Milanović je tim potezom potpuno preuzeo i pokvario tu staru igru Beograda i HDZ-a o dizanju nacionalnih tenzija pred izbore. Sada je on taj koji kontrolira igru, a Beograd i HDZ su na suprotnoj, zajedničkoj strani...

Nitko od njih, dakle, ne može uskladiti fakt s kojim su suočeni sa svojom slikom svijeta. To stvar čini neopisivo zabavnom. Naravno, ne treba očekivati da će ovo dovesti do nekakve masovne promjene stava hrvatskih glasa­ča. Reagirat će kao pušači koji uvijek nađu izliku za nastavak pušenja. U sukobu sa svjetonazorom stvarnost uvijek gubi bit­ku. HDZ i SDP imaju svoju čvrstu bazu. Milanović sada peca u rib­njaku neodlučnih. Ovo Milanovićevo izokretanje svijeta naglavce trebalo bi, paradoksalno, privući one koji će time svjetonazorno i biti najmanje potreseni.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Berlusconi

Berlusconi

Komentirano: 28.8.2016. | 15:51

1

Daj boze da ovaj narod u brodu a posebno u selima progleda i glasa za zokija pogledajte opcinu gdje vlada SDP
hulkmen

hulkmen

Komentirano: 27.8.2016. | 0:17

2

Milanović je pokazao da je daleko inteligentniji i sposobniji od svih političara da ne govorim o lažnim polupismeni domoljubima iz kradezea
istocni_front

istocni_front

Komentirano: 26.8.2016. | 23:23

3

Glasam za Zorana i SDP! Za Dom Zorane!

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Petar Bašić je zahvalio svojim biračima

Nakon izbora

Petar Bašić je zahvalio svojim biračima

14.9.2016. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su ostali bez i jednog glasa

Poštena igra ili?

Oni su ostali bez i jednog glasa

12.9.2016. | 17:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Umjesto da nudi veliku koaliciju, mogao mi je čestitati'

Plenković odbio Milanovića:

'Umjesto da nudi veliku koaliciju, mogao mi je čestitati'

12.9.2016. | 10:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velika koalicija HDZ-a i SDP-a?

Pristanak na uvjete Mosta ili

Velika koalicija HDZ-a i SDP-a?

12.9.2016. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačni rezultati parlamentarnih izbora 2016.

Birači ništa ne žele mjenjati

Konačni rezultati parlamentarnih izbora 2016.

11.9.2016. | 21:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako opasni nasrtljivci krše izborna pravila

Beskrupulozno gaze druge

Ovako opasni nasrtljivci krše izborna pravila

11.9.2016. | 12:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sa župnikovim blagoslovom pred izborne kutije

Izborna šutnja je besmislica

Sa župnikovim blagoslovom pred izborne kutije

11.9.2016. | 10:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jutros u sedam sati otvorena su biračka mjesta

Parlamentarni izbori 2016.

Jutros u sedam sati otvorena su biračka mjesta

11.9.2016. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nova Vlada suočit će se s velikim problemom'

Strani mediji o 'sudbinskim izborima':

'Nova Vlada suočit će se s velikim problemom'

10.9.2016. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kojem biračkom mjestu pripadate

Donosimo

Kojem biračkom mjestu pripadate

10.9.2016. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako glasovati da listić bude važeći

U susret izborima

Kako glasovati da listić bude važeći

10.9.2016. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sigurnim smjerom vodi Narodna koalicija

Zdravko Ronko, nositelj liste br. 13

Sigurnim smjerom vodi Narodna koalicija

8.9.2016. | 12:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lider stranke s Rektorovom nagradom

Dragan Vulin - 9. HDSSB

Lider stranke s Rektorovom nagradom

7.9.2016. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrlo opravdano 'Otvoreno pismo' sudionicima izbora

Pravi politički potez u pravo vrijeme

Vrlo opravdano 'Otvoreno pismo' sudionicima izbora

7.9.2016. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predanija je svojoj struci nego politici

Izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar

Predanija je svojoj struci nego politici

7.9.2016. | 15:50
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :