Politika : Parlamentarni izbori 2016.

Objavljeno: 2.9.2016. u 0:01
Prikaza: 4018
|
Autor: Milan Ivkošić/Večernji list

Milan Ivkošić zna kako ćemo birati

Između 'lijevog divljaštva' i 'desne uljuđenosti'

root : Između 'lijevog divljaštva' i 'desne uljuđenosti'

Milanović nema čime pobijediti Plenkovića osim obmanama, agresivnošću i riječima koje su vrlo drage biračkim ušima. I pred time Plenković ne bi smio pasti

Hoće li Plenkovićeva ulju­đenost donijeti HDZ-u na izborima veliku pobjedu? Ili "solidan" rezultat s ko­jim neće moći sastaviti Vladu ili će je sastaviti pod nedostojnim uvjetima? Ili će mu možda do­nijeti poraz? Teško je reći, ali je jedno sigurno - Karamarkov HDZ na proteklim je izborima uvelike izgubio birače u završnici kampa­nje u kojoj seMilanović bio razgoropadio te je i SDP-u i HDZ-u donio neočekivan rezultat - pr­vima vrlo dobar, drugima gotovo gubitnički.

Premda ljevičari i u medijima i u politici uvelike potječu od šumskih partizana, grabežljivih seljaka koji su mnogo više voljeli tuđe nego ono što su stekli     svo­jim radom, koji su poslije pobjede otimali ljudima sve što su htjeli i u seljačkim opancima useljavali se u vile, uspjeli su nametnuti sli­ku o sebi kao urbanom temelju društva i o HDZ-u kao primitivnoj stranci koja te temelje ruši. 

Godinu dana prije toga HDZ je u anketama, koje mu nikad nisu bile sklone, ispred SDP-a bio 10 i više posto!

I sada se Milanović razgoropadio i obezobrazio, vjerojatno sračuna­to. Podosta naroda voli borbene ljude, oštre, pa i vulgarne i uvred­ljive kakav je u određenim prili­kama i sam. Voli vođu koji nema milosti prema protivniku, kao što voli svoga favorita u boksu, voli i vođu u kojeg se može pouzdati i koji govori ono što on misli. Takav je Milanović, ali Plenković nije. On vrlo vješto uzvraća Milanoviću i drugima, ali čini to prilično mlako, bez osobite strasti i tem­peramenta. Previše je pristojan, previše uljuđen i sklon dozlaboga nepodnošljivim frazama, pa tako u svakoj rečenici bar jednom upo­rabi riječi "fokusirati se", "fokusiranje". Te riječi strane su onom sloju biračke senzibilnosti koji pokreće obični, jednostavniji, narodskiji pa i prostiji jezik.

No Plenkovićeva je velika vrijed­nost što je uljudio i HDZ, što ga je, kako se to govori, pomaknuo prema centru a da nije učinio nijedan radikalan rez koji bi "ozlijedio" članove i poklonike te stranke, koliko god bili ekstre­mni ili "ekstremni". To je vrlo slično onome s čime je Kolinda Grabar-Kitarović pobijedila na predsjedničkim izborima. Mislim da je prilično težak udarac ljevici što je "zatucana", "seljačka", "pri­mitivna", "antiurbana" stranka proizvela dva iznimna, moderna, obrazovana, civilizirana, kultur­na, europejska i svjetska pimjerka političara, jednu državnicu i jednog potencijalnog državnika, kojima se cijela Hrvatska može ponositi, koji mogu dati pečat civiliziranosti cijeloj zemlji i uveli­ke pridonijeti njezinoj uzornosti u susjedstvu i međunarodnom ugledu.

Ali, neka mi spolovi oproste, Kolinda Grabar-Kitarović je žena, a Plenković bi trebao biti muška­rac, koji se od udaraca jednako dobro brani kao što ih zadaje. Milanović nema čime pobijediti Plenkovića osim svojim obma­nama, agresivnošću i nametljivo-šću, te pri tome može izreći riječi biračkim ušima vrlo drage.

I pred time Plenković ne bi smio pasti. Jer Milanović iza sebe nema nika kvih rezultata, ima četiri premijerske godine u kojima je Hrvat­sku zadužio kao nitko prije njega, srozao gospodarstvo tako reći do ništice, raselio "pola Hrvatske", kompromitirao se podupirući na loklanim izborima kriminalce koji su imali pravomoćne presu­de, štitio brata koji je ucjenjivao i prijetio po Ministarstvu financija i u Hrvatskom državnom arhivu, a trpao u zatvor ljude iz osvete (Bandića i druge). U Saboru na aktualnom satu i drugdje vrije­đao je tako reći svakoga tko mu se usprotivio pa i cijele regije - nekorisne Dalmatince i Slavonce kojima je suprotstavljao radišne i vrijedne Međimurce, te napokon udbaške ubojice nastojao zaštititi zakonom.

U tim činjenicama je Plenkovićeva prednost, kao i u či­njenici da se u četiri godine opo­rbe HDZ oslobodio Sanaderova nasljeđa, pobjeđivao na lokalnim izborima i izborima za Europski parlament, te se napokon vrlo brzo oporavio od posrnuća koje je doživio s Karamarkom.

Premda ljevičari i u medijima i u politici uvelike potječu od šumskih partizana, grabežljivih seljaka koji su mnogo više voljeli tuđe nego ono što su stekli svo­jim radom, koji su poslije pobjede otimali ljudima sve što su htjeli i u seljačkim opancima useljavali se u vile, uspjeli su nametnuti sli­ku o sebi kao urbanom temelju društva i o HDZ-u kao primitivnoj stranci koja te temelje ruši.

U posljednje se vrijeme, pogotovo pojavom Kolinde Grabar-Kitarović i Plenkovića, dogodio nevje­rojatan obrat - za desetak dana građani će birati između "lijevog divljaštva" i "desne uljuđenosti"! Manje ili više izravno to priznaju i lijevi komentatori i analitičari. Zacijelo bi se do izbora Plenković trebao potruditi da ta novost nje­mu i HDZ-u ne naudi. Jer, mož­da su u pravu oni, a sve ih je više, koji tvrde da je Milanović objavu svoga razgovora s braniteljima sam režirao, što ne bi bilo strano njegovu moralu i karakteru.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
maestro

maestro

Komentirano: 12.9.2016. | 20:22

1

Ivkošić je ovdje naravno u pravu. Milanović i njegovo društvo su se navikli da vrijeđaju i vulgarno napadaju svoje političke protivnike (čak i u svojoj stranci, sjetimo se rektalnih alpinista) jer su zaštićeni od medija i sustava. Vremenom im je takvo ponašanje postalo normalno i nisu u tome vidjeli ništa loše. No, kada bi netko njih verbalno napao, čak i blago, odmah bi takav pristup proglasili "govorom mržnje". Tako je razvijena fraza da je vulgarnost kada dolazi s ljevice "specifičan izričaj" a kada oštar govor dolazi s desnice to je "primitivizam". To možete posebno vidjeti i u komentarima na forumima gdje govor mržnje i šovinizam prevladava kod poklonika ljevice (mržnja prema BiH Hrvatima, Dalmatincima, Slavoncima, Kršćanima, patriotima, i konačno svima koji ne misle kao oni jer "pakao to su oni drugi"). Takav stav ih je i doveo tu gdje jesu.
malipariz

malipariz

Komentirano: 2.9.2016. | 20:42

2

Od Milanovića, Marasa, Stazića i mase drugog ološa, uljuđeniji je svatko tko crnu zemlju gazi.
hulkmen

hulkmen

Komentirano: 2.9.2016. | 12:37

3

Kradezeovci uljuđeni i vjerodostojni takvo šta može izjaviti hdz uhljeb, dužnik ili glup čovjek druge nema
Deni

Deni

Komentirano: 2.9.2016. | 7:45

4

Ovaj se napušio bunike natašte izgleda.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Petar Bašić je zahvalio svojim biračima

Nakon izbora

Petar Bašić je zahvalio svojim biračima

14.9.2016. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su ostali bez i jednog glasa

Poštena igra ili?

Oni su ostali bez i jednog glasa

12.9.2016. | 17:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Umjesto da nudi veliku koaliciju, mogao mi je čestitati'

Plenković odbio Milanovića:

'Umjesto da nudi veliku koaliciju, mogao mi je čestitati'

12.9.2016. | 10:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velika koalicija HDZ-a i SDP-a?

Pristanak na uvjete Mosta ili

Velika koalicija HDZ-a i SDP-a?

12.9.2016. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačni rezultati parlamentarnih izbora 2016.

Birači ništa ne žele mjenjati

Konačni rezultati parlamentarnih izbora 2016.

11.9.2016. | 21:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako opasni nasrtljivci krše izborna pravila

Beskrupulozno gaze druge

Ovako opasni nasrtljivci krše izborna pravila

11.9.2016. | 12:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sa župnikovim blagoslovom pred izborne kutije

Izborna šutnja je besmislica

Sa župnikovim blagoslovom pred izborne kutije

11.9.2016. | 10:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jutros u sedam sati otvorena su biračka mjesta

Parlamentarni izbori 2016.

Jutros u sedam sati otvorena su biračka mjesta

11.9.2016. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nova Vlada suočit će se s velikim problemom'

Strani mediji o 'sudbinskim izborima':

'Nova Vlada suočit će se s velikim problemom'

10.9.2016. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kojem biračkom mjestu pripadate

Donosimo

Kojem biračkom mjestu pripadate

10.9.2016. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako glasovati da listić bude važeći

U susret izborima

Kako glasovati da listić bude važeći

10.9.2016. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sigurnim smjerom vodi Narodna koalicija

Zdravko Ronko, nositelj liste br. 13

Sigurnim smjerom vodi Narodna koalicija

8.9.2016. | 12:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lider stranke s Rektorovom nagradom

Dragan Vulin - 9. HDSSB

Lider stranke s Rektorovom nagradom

7.9.2016. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrlo opravdano 'Otvoreno pismo' sudionicima izbora

Pravi politički potez u pravo vrijeme

Vrlo opravdano 'Otvoreno pismo' sudionicima izbora

7.9.2016. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predanija je svojoj struci nego politici

Izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar

Predanija je svojoj struci nego politici

7.9.2016. | 15:50
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :