Politika : Lokalni izbori 2017

Objavljeno: 19.5.2017. u 9:45
Prikaza: 7651
|
Autor: Promo

Paraziti, a ne kvasac društva

Županijske tvrtke i ustanove na jaslama izvornog proračuna

root : Županijske tvrtke i ustanove na jaslama izvornog proračuna

Potporom CTR-u od dva milijuna kuna godišnje, iz županijskog proračuna HDZ je stvorio brandname managere županijskih poduzeća.

Ujednom od prethodnih promotekstova objavili smo da gotovo polovica izvornog proračuna Brodsko-posavske županije ide na plaće zaposlenih u upravnim tijelima županije. Ovdje ćemo pogledati kako i za što se iz izvornog proračuna financiraju županijske tvrtke i ustanove, dakle trgovačka društva i ustanove kojima je osnivač ili, kako se to kolokvijalno kaže, vlasnik Županija. Ovdje ćemo analizirati samo korisnike izvornog županijskog proračuna, a ne i korisnike tzv. sredstava za decentralizirane funkcije županija jer je to uglavnom samo transfer sredstava iz državnog proračuna u ustanove u zdravstvu, školstvu, kulturi i socijalnoj skrbi.

Trgovačka društva

Tri su trgovačka društva kojima je osnivač (vlasnik) županija i to redom po veličini prema broju zaposlenih i ukupnom prihodu: Centar za tehnološki razvoj - razvojna agencija Brodsko-posavske županije  d.o.o., (skraćeno CTR), Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije d.o.o. i Centar za gospodarenje otpadom Brodsko-posavske županije d.o.o.

Slučaj prvi - CTR d.o.o.

Priču o CTR-u mogli bi započeti poznatim vicem: Došao veterinar kod liječnika, a ovaj ga pita: No, kolega, i što Vas boli? Veterinar će na to: Ih, lako je tako. Naime CTR slovi za vrlo uspješno poduzeće u svojoj branši, a njegov i bivši i sadašnji direktor imaju imidž vrlo uspješnih menadžera što im je predstavljalo, odnosno predstavlja, odskočnu dasku za političke funkcije na koje ih promovira njihova stranka (HDZ). Kao što smo u vicu već rekli „lako je tako" jer, za 2015. godinu, od 3.330.000 kuna ukupnog prihod CTR-a čak 2.000.000 kuna su dotacije iz županijskog proračuna. No ni to nije sve; u ukupnim rashodima od 2.970.000 kuna, troškovi osoblja (čitaj plaće i naknade zaposlenima), iznose 1.864.000 kuna. Dakle, pokrivaju ih dotacije iz županijskog proračuna, a ostane još malo i „pride".

No ni to nije sve; uspješni menadžer na kraju godine iskaže i neto dobit u iznosu 277.663 kune, koju velikodušni župan, koji ujedno predstavlja i skupštinu društva, ostavlja na raspolaganje direktoru društva, a ovaj ju, iz godine u godinu, u pasivi bilance, gomila na poziciji tzv. zadržane dobiti i tako je na kraju 2016. natjerao na lijepih i respektabilnih 1.612.499 kuna.

E, kad imate u pasivi 1.612.499 kuna zadržane dobiti, a vaš vlasnik vam jamči sredstva za plaće zaposlenih (njih 16; slučajno su neki od njih bračni partneri, neki rođaci, a gotovo svi pripadnici iste stranke) onda se lako poigravati sa financijskom imovinom u aktivi. Pa onda naš vrli menadžer, inače kandidat za dožupana HDZ-a, prema bilješci uz financijska izvješća za 2016., ovako rasporedi financijsku imovinu:

411.934 kune na udjele u fond PBZ-a; 200.000 kuna oročeni depozit u Adico banci i 69.000 kuna u PBZ-u. Ima se i za zajam50.000 kuna školi NK Marsonia, a 1.087.363 kune još preostane i na žiroračunu CTR-a. Istovremeno, županija jedva izdvaja oko 180.000 kuna godišnje za stipendiranje učenika i studenata.

Pa pitam vas, dragi  „sužupanijci", iz čijeg poreza na dohodak se izdvaja 16,5% za funkcioniranje županije? Slažete li se da župan s vašim novcem ovako galantno časti direktora CTR-a u igricama na financijskom tržištu ili biste radije da se novac iz dobiti CTR-a upotrijebi recimo za stipendiju vašeg djeteta ili djeteta vašeg susjeda koji je već godinama nezaposlen ili možda za financiranje tima palijativne skrbi koji bi skrbio i njegovao vašeg bolesnog oca dok ste vi na poslu.

A što bi se tek, pobogu, moglo napraviti s ona dva milijuna kuna koje županija daje za plaće zaposlenih u CTR-u, iako su oni trgovačko društvo i svoje usluge masno naplaćuju na tržištu. Ta oni su agencija čije usluge su trenutno na tržištu veoma tražene, izrada projektne dokumentacije za povlačenje sredstava iz EU fondova, ali, tja, oni su u 2016., prema njihovu  izvješću, napravili čak pet projekata. Stvarno je teško raditi u CTR-u, mada smo na početku započeo s „lako je tako".

Slučaj drugi - Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije d.o.o.

Nema nikakvog vica. Sve je počelo klasičnim natezanjem u predstavničkom tijelu Županije, kao da se radi o samom Saboru. Može li županijski vijećnik biti direktor poduzeća kojemu je ta ista županija osnivač. Oporba kaže ne može, vladajući kažu može. U Hrvatskoj su vladajući uvijek u pravu i tako vrli županijski vijećnik HDZ-a ostaje direktor centra i kao takav uspješan, nedugo potom i saborski zastupnik. U čemu je tajna njegova uspjeha?  Prema izvješću o poslovanju za 2015. g. njegova tvrtka je ostvarila ukupan prihod od 1.085.378 kuna, od čega je dotacija iz županijskog proračuna 805.218 kuna. Ostatak prihoda ostvaren je od prodaje presadnica, zlobnici kažu na tržnici. Tvrtka se, da podsjetim, pretenciozno zove Regionalni centar za biotehnološki razvoj.

Slučaj treći - Centar za gospodarenje otpadom Brodsko-posavske županije d.o.o.

Ova priča je veoma kratka naprosto iz razloga što je društvo osnovano još 2010. godine, ali vlastiti prihodi još uvijek iznose nula (0) kuna. Ima zaposlenog direktora i za njegovu plaću, dnevnice, troškove noćenja na službenom putu, božićnicu te materijalne troškove, županija je, prema financijskom izvješću za 2016., iz svog proračuna izdvojila 174.512 kuna. Ali, tja, ni to nije bilo dovoljno, nije lako planirati troškove kad sve dotira županijski proračun, pa je uspješni direktor uspio ostvariti gubitak u poslovanju od 22.494,84 kune uz obrazloženje (citat iz Izvješća) „Gubitak je ostvaren zbog izostanka dotacije osnivača (BPŽ Slavonski Brod) za 12. mjesec 2016. godine.

Ustanove i udruge

Navest ćemo samo neke za koje smatramo da je nužno žurno provesti racionalizacije i promjene u načinu rada i financiranja:

Muzej Brodskog Posavlja - nema stalni postav, ima 22 zaposlenih, godišnji rashodi za zaposlene 2.237.000 kuna

Spomen-galerija Ivana Meštrovića, Vrpolje - dvoje zaposlenih, rashod  za zaposlene 337.000 kuna

Županijski savez športova - plan za 2017.: rashodi za  zaposlene 1.070.000 kuna od ukupno 2.681.152 kuna, što predstavlja čak 40 posto.

Dom za starije i nemoćne - nedostatak transparentnosti u pravilima i kriterijima za prijem štićenika u dom

Zavod za prostorno uređenje BPŽ - osam zaposlenih, rashodi za zaposlene 1.100.000 kn

Ovako će navedene nelogičnosti i neracionalnosti  mijenjati buduća županica Ružica Vukovac i Most nezavisnih lista u skladu sa svojim izbornim programom:

1) Županijska razvojna agencija CTR - Definirati status; ili će biti tržišno orijentirano trgovačko društvo uz minimalne subvencije iz proračuna ili će, u slučaju da ostane proračunski korisnik, postati besplatan servis za korisnike usluga s područja BPŽ koji će to pravo steći temeljem propisanih kriterija.

CTR ne može istovremeno biti korisnik sredstava županijskog proračuna u iznosu od oko dva milijuna kuna godišnje  i istovremeno u bilanci iskazivati zadržanu dobit u iznosu od 1,8 milijuna kuna. Osnivač će ova sredstva rasporediti.

2) Regionalni centar za biotehnološki razvoj - Hitno popuniti s radnim mjestima i traženom kvalifikacijom te stvoriti uvjete za ekonomsku samodostatnost  uz maksimalno 30 posto proračunski prihoda. U protivnom ugasiti ili promijeniti djelatnost da bi se osigurala  ekonomska samodostatnost

3) Centar za gospodarenje otpadom BPŽ d.o.o - Pokrenuti djelatnost u roku od godinu dana ili ga ugasiti

4.) Muzej Brodskog Posavlja - Organizirati stalni postav i racionalizirati troškove osoblja

5.) Galerija Ivan Meštrović Vrpolje - Rcionalizirati troškove osoblja u skladu s primanjima, npr. u srednjoškolskim ustanovama

6.) Županijski savez športova - Povećati izdvajanja za športske udruge i športske aktivnosti na račun rashoda za uposlene

7.) Dom za starije i nemoćne - Uvesti potpunu transparentnost i javnu dostupnost kriterija za prijem štićenika u Dom; Propisati jasne i javno dostupne kriterije za sufinanciranje smještaja

8.) Javna ustanova Zavod za prostorno uređenje BPŽ - Stvoriti uvjete za ostvarenje dodatnih prihoda na tržištu; Racionalizirati troškove poslovanja s naglaskom na rashode za zaposlene.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Kompas

Kompas

Komentirano: 19.5.2017. | 11:03

1

Ebrod izbacio anketu za zupaniju!!! Vlasnik firme 2x1 komunikacija d.o.o je Robert Bosak inace kandidat na listi HDZ-a!!! Vjerodostojno! HahHa

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : HSS je najliberalnija brodsko-posavska politička stranka

Evo koliko su potrošio za izbore 2017.

HSS je najliberalnija brodsko-posavska politička stranka

13.8.2017. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo koliko je HDZ potrošio za lokalne izbore u županiji

Na jednom mjestu svih 29 jedinica

Donosimo koliko je HDZ potrošio za lokalne izbore u županiji

8.8.2017. | 17:17
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi rezultati HDZ-a od 1993. do 2017. godine

Županija i Slavonski Bord

Svi rezultati HDZ-a od 1993. do 2017. godine

6.6.2017. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad pokazati tri, kad dva, a kad jedan prst?

Prsti nas prokazuju

Kad pokazati tri, kad dva, a kad jedan prst?

5.6.2017. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto slavodobitne tiskovne konferencije - skromna poruka

Iz Dusparinog izbornog stožera

Umjesto slavodobitne tiskovne konferencije - skromna poruka

5.6.2017. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara dobio povjerenje građana voditi Slavonski Brod

Konačni izborni rezultati 2017. i 2013.

Mirko Duspara dobio povjerenje građana voditi Slavonski Brod

4.6.2017. | 19:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odaziv birača manji u poslijepodnevnim satima

Drugi krug lokalnih izbora

Odaziv birača manji u poslijepodnevnim satima

4.6.2017. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani u drugom krugu biraju gradonačelnika

LOKALNI IZBORI 2017.

Brođani u drugom krugu biraju gradonačelnika

4.6.2017. | 7:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završni predizborni skup Hrvoja Špicera na Jelasu

Kandidat zna pjevati

Završni predizborni skup Hrvoja Špicera na Jelasu

2.6.2017. | 23:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fantastična poruka HDZ-ovog kandidata Hrvoja Špicera

Sa završnog predizbornog skupa

Fantastična poruka HDZ-ovog kandidata Hrvoja Špicera

2.6.2017. | 16:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podlim podmetanjima bave se tek podli ljudi

'Tko laže taj i krade'

Podlim podmetanjima bave se tek podli ljudi

2.6.2017. | 14:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Imamo europski, stabilan i transparentan grad'

Kandidat za gradonačelnika Mirko Duspara

'Imamo europski, stabilan i transparentan grad'

2.6.2017. | 12:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ-ovog kandidata Špicera podupiru pripadnici HVO-a

Čelnici udruge 101. i 103. brigade

HDZ-ovog kandidata Špicera podupiru pripadnici HVO-a

1.6.2017. | 18:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Most NL uz gradonačelnika Mirka Dusparu

Službeno priopćenje

Most NL uz gradonačelnika Mirka Dusparu

1.6.2017. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imena onih koji su izabrani u Županijsku skupštinu

Nakon lokalnih izbora

Imena onih koji su izabrani u Županijsku skupštinu

1.6.2017. | 9:25
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :