Politika : Lokalni izbori 2017

Objavljeno: 17.5.2017. u 9:30
Prikaza: 6913
|
Autor: Promo

Most otkriva zapanjujući nesrazmjer

Županija 40 posto prihoda troši na plaće zaposlenih

root : Županija 40 posto prihoda troši na plaće zaposlenih

Cilj je uštedjeti tri milijuna kuna godišnje i preusmjeriti ih na poticanje zapošljavanja kroz izradu projektne dokumentacije za fondove EU, ruralnog razvoja i poljoprivrede

DOBRO ZNANO iako u javnosti namjerno nedovoljno istaknuto da je odlukom Vlade RH o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti od 27.prosinca 2013. godine Brodsko posavska županija svrstana u prvu skupinu s još 11 županija čija je vrijednost indeksa razvijenosti manja od 75 posto prosjeka RH. Još poraznije djeluje podatak da se Brodsko-posavska županija prema primjenjenoj metodologiji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije s indeksom razvijenosti od tek 18,43 posto prosjeka Republike Hrvatske nalazi na pretposljednjem mjestu, lošija od nje je tek je Virovitičko-podravska sa 5,56%.Istodobno, indeks razvijenosti Osječko-baranjske županije iznosi 46,07% državnog prosjeka, a Zadarske 106,39%.

Ništa bolju sliku razvijenosti ne donosi ni drugi najvažniji pokazatelj - bruto društveni  proizvod po stanovniku - koji je u 2015.godini u Brodsko-posavskoj županiji iznosio 5.822 eura, tek nešto  iznad  polovice nacionalnog BDP per capita (10.425 eura).

Nasuprot tome, u oči bode podatak o nesrazmjeru pokazatelja razvijenosti i troškova preglomazne i neučinkovite županijske administracije u usporedbi s primjerima razvijenijih i uspješnijih županija, koju otkriva Most nezavisnih lista što se 21.svibnja prvi puta pojavljuje na lokalnim izborima sa samostalnom kandidacijskom listom za skupštinu Brodsko-posavske županije i zajedničkom listom za županicu i zamjenike s Nezavisnom listom Mirka Duspare.

Jeftinija i učinkovitija županijska uprava – prva točka izbornog programa Mosta NL

U upravnim tijelima Brodsko posavske županije zaposlene su 104 osobe za čije plaće i naknade godišnje se izdvaja više od 15 milijuna kuna. Izvorni prihodi Brodsko- posavske županije  iznosi tek 39 milijun kuna iz čega je vidljivo da gotovo polovicu izvornog proračuna (40 %). progutaju plaće zaposlenih u županijskoj upravi.

Radi usporedbe, u Varaždinskoj županiji, koja je po broju stanovnika nešto veća, a po svim drugim parametrima znatno  uspješnija, samo 20 posto izvornog proračuna proračuna troše na plaće zaposlenih, što je dvostruko manji udio za „hladni pogon" nego u Brodsko-posavskoj županiji.

- Iz ovoga je svakome jasno da su zaposlenici tijela javne uprave Varaždinske županije na svojim mjestima prvenstveno zbog svojih građana,jer su njihove plaće na razini dvadesetak posto izvornog proračuna i oni skrbe kako preostale četiri petine  proračuna optimalno iskoristiti u razvojne i socijalne programe i za društvene djelatnosti, ističe kandidatkinja za županicu Ružica Vukovac povlačeći  pritom paralelu s Brodsko-posavskom županijom.

- Za Brodsko-posavsku županiju to se ne može reći jer nakon podmirenja troškova zaposlenika, za razvojne i socijalne programe te društvene djelatnosti preostaje tek nešto malo više od polovice izvornog proračuna. Kao građani i porezni obveznici ove županije, slobodnomožemno postaviti pitanje tko je tu zbog koga, kaže Ružica Vukovac.

Nije stoga teško dokučiti zašto se prva od „top 10" točaka izbornog programa Mosta nezavisnih lista za Brodsko-posavsku županiju odnosi na racionalniju i učinkovitiju županijsku upravu što za sobom povlači preraspodjelu rashoda županijskog proračuna.

- Uz pomoć stručnjaka  s područja funkcioniranja javne uprave namjeravamo u sljedećem mandatnom razdoblju županijsku upravu učiniti racionalnijom, učinkovitijom i jeftinijom. Proračunskim uštedama koje će se ostvariti racionalizacijom troškova osoblja u upravi, trgovačkim društvima i ustanovama  (3 milijuna kuna godišnje)  poticat ćemo programe zapošljavanja - sufinanciranjem i besplatnom izradom projekata i aplikacija za sredstva EU fondova kojima se povećava zaposlenost  u visoko dohodovnim djelatnostima  kao i za programe ruralnog razvoja i poljoprivrede. Na ovaj način usporit će se i preokrenuti negativni demografski trendovi, osobito na selima, što je najvažniji cilj nove županijske uprave, poručuje Ružica Vukovac. Vrijeme je promjene.

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Valar

Valar

Komentirano: 18.5.2017. | 11:30

1

HDZ je rak Hrvatske i zbog njegova smo isisavanja u ovakvom stanju. Zalosno je sto su ljudi ovce i daju im glasove, a time daju glas propadanju sviju nas.
Davorxp111

Davorxp111

Komentirano: 17.5.2017. | 16:08

2

Neki komentatori HDZ-ove provincijencije pokušavaju obraniti neobranjivo. Županija je puna uhljeba, koji se, između ostalog, školuju na račun građana grada Broda i ostalih stanovnika naše županije.
Svibanj

Svibanj

Komentirano: 17.5.2017. | 13:43

3

Kad bi izvorni proračun bio veći u BPŽ onda bi i postotak u korist plaća bio manji na strani BPŽ....uostalom...svi smo mi pomalo licemjeri...da možemo raditi tamo, rado bi se mijenjali s njima, a pri tome nam onda ta činjenica ne bi toliko smetala :) ovako mi koji ne radimo možemo samo komentirati kako to nije u redu i nije moralno i sl... :)
pe_iur

pe_iur

Komentirano: 17.5.2017. | 13:35

4

Nije li logika brodsko-posavskih 40% u tome što je varaždinskih 20% u nominalnom iznosu jednako ili više!? Sve funkcije Varaždinske, jednake su onima Brodsko-posavske, pa bi i sistematizacija radnih mjesta u svim županijama trebala biti otprilike ista.
rakija

rakija

Komentirano: 17.5.2017. | 10:55

5

Da sam izabrao bilo kakvo drugo ime ili nik, demagozi mu uvijek nadju manu! Ova rakija je prestara da bi vise vjerovala bilo kome i nasjedala na te price! Mi smo toliki licemjeri da bi licemjerstvo mogli izvoziti na vagone! Do kada ce se politicki programi nasih stranaka temeljiti samo na pljuvanju druge strane!? Evo...zasto bi ja tebi dao povjerenje kad ti ljude po imenu razvrstavas!? Nit znas tko sam nit znas kakav sam ali mi odmah latinske demagogije prodajes! Imam ja jednu staru balkansku....koja zorno opisuje politicku u regionu....Sjasi Kurta da uzjase Murta!
khodak

khodak

Komentirano: 17.5.2017. | 10:50

6

Koja demagogija rakija? Pogledaj spisak zaposlenih i njihove članske iskaznice. No čak i to nije problem, nego činjenica da njih 50% tamo ima 2h dnevno efektivnog posla, a ostatak dana ljenčare i za to crpa i sišu naš novac.
k1905

k1905

Komentirano: 17.5.2017. | 10:32

7

Bitno da županija troši ogromne novce na školovanje svojih "mladih" kadrova, od nedavno je županija preplavljena doktorima znanosti, Marušić,Lukić,Jarić itd... s obzirom da je cijena doktorata oko 100.000,00 kn prilično velika za svakog prosječnog građanina RH očekujem da ovaj "mladi" kadar opravda ovoliko ulaganje naših novaca u njihove titule
panonac

panonac

Komentirano: 17.5.2017. | 10:28

8

rakija@E moj rakija, bljuje se tebi zbog stare latinske nomen est omen (lat.: ime je znak), kaže se kad se nečija sudbina ili bitno svojstvo poklapa sa značenjem njegova imena. Nije ovo nikakva demagogija nego je tamo ( u županiji) ista ekipa 25 godina uhljebljivala svoju djecu , prijateljice i prijatelje, a nitko nije imao ni muda ni pameti da tome stane na kraj.
rakija

rakija

Komentirano: 17.5.2017. | 9:59

9

Bljuje mi se od jeftine demagogije!
khodak

khodak

Komentirano: 17.5.2017. | 9:34

10

S obzirom tko nam vodi županiju, ovi podatci uopće ne čude.

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : HSS je najliberalnija brodsko-posavska politička stranka

Evo koliko su potrošio za izbore 2017.

HSS je najliberalnija brodsko-posavska politička stranka

13.8.2017. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo koliko je HDZ potrošio za lokalne izbore u županiji

Na jednom mjestu svih 29 jedinica

Donosimo koliko je HDZ potrošio za lokalne izbore u županiji

8.8.2017. | 17:17
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi rezultati HDZ-a od 1993. do 2017. godine

Županija i Slavonski Bord

Svi rezultati HDZ-a od 1993. do 2017. godine

6.6.2017. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad pokazati tri, kad dva, a kad jedan prst?

Prsti nas prokazuju

Kad pokazati tri, kad dva, a kad jedan prst?

5.6.2017. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto slavodobitne tiskovne konferencije - skromna poruka

Iz Dusparinog izbornog stožera

Umjesto slavodobitne tiskovne konferencije - skromna poruka

5.6.2017. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara dobio povjerenje građana voditi Slavonski Brod

Konačni izborni rezultati 2017. i 2013.

Mirko Duspara dobio povjerenje građana voditi Slavonski Brod

4.6.2017. | 19:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odaziv birača manji u poslijepodnevnim satima

Drugi krug lokalnih izbora

Odaziv birača manji u poslijepodnevnim satima

4.6.2017. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani u drugom krugu biraju gradonačelnika

LOKALNI IZBORI 2017.

Brođani u drugom krugu biraju gradonačelnika

4.6.2017. | 7:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završni predizborni skup Hrvoja Špicera na Jelasu

Kandidat zna pjevati

Završni predizborni skup Hrvoja Špicera na Jelasu

2.6.2017. | 23:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fantastična poruka HDZ-ovog kandidata Hrvoja Špicera

Sa završnog predizbornog skupa

Fantastična poruka HDZ-ovog kandidata Hrvoja Špicera

2.6.2017. | 16:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podlim podmetanjima bave se tek podli ljudi

'Tko laže taj i krade'

Podlim podmetanjima bave se tek podli ljudi

2.6.2017. | 14:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Imamo europski, stabilan i transparentan grad'

Kandidat za gradonačelnika Mirko Duspara

'Imamo europski, stabilan i transparentan grad'

2.6.2017. | 12:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ-ovog kandidata Špicera podupiru pripadnici HVO-a

Čelnici udruge 101. i 103. brigade

HDZ-ovog kandidata Špicera podupiru pripadnici HVO-a

1.6.2017. | 18:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Most NL uz gradonačelnika Mirka Dusparu

Službeno priopćenje

Most NL uz gradonačelnika Mirka Dusparu

1.6.2017. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imena onih koji su izabrani u Županijsku skupštinu

Nakon lokalnih izbora

Imena onih koji su izabrani u Županijsku skupštinu

1.6.2017. | 9:25
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :