Politika : Lokalni izbori 2017

Objavljeno: 14.5.2017. u 0:02
Prikaza: 5720
|
Autor: Drago Hedl

Zanimljiv način samopromidžbe

Objavljuju svoje fotografije s izbornim povjerenstvom

root : Objavljuju svoje fotografije s izbornim povjerenstvom

Gradsko Izborno povjerenstvo fotografiralo se s kandidatima HDZ-a i jedne nezavisne liste. Međutim, Županijsko izborno povjerenstvo utvrdilo je kako sporna fotografija ”po svom sadržaju ničim ne narušava i ne dovodi u pitanje nepristranost Gradskog izbornog povjerenstva".

SMIJU li članovi izbornih povjerenstava sudjelovati u stranačkoj promidžbi? Pitanje zvuči smiješno, no čini se – mogu! Iako članak 33. Zakona o lokalnim izborima, naravno, nigdje ne spominje takvu mogućnost, već kaže kako su sudionici izborne promidžbe isključivo ”kandidati, nositelji kandidacijskih lista grupe birača, političke stranke, odnosno dvije ili više političkih stranaka, naznačeni na objavljenoj listi kandidata i zbirnoj listi”, po fotografijama koje se šire društvenim mrežama, čini se da i članovi izbornih povjerenstava sudjeluju u stranačkim izbornim kampanjama.

Požeški SDP, tim povodom, upozorio je Državno izborno povjerenstvo kako je ”nekorektno, suprotno moralu i zakonu da članovi povjerenstva, odreda dugogodišnje pravosudne dužnosnice” poziraju pred kamerama, slikajući se zajedno sa stranačkim kandidatima ”što se potom plasira putem društvenih mreža, čime je narušena i upitna nepristranost”.

Facebook profil HDZ-a

Objavili slike na fejsu svojih kampanja

Na priloženoj fotografiji, ustupljenoj Telegramu, vide se članice gradskog izbornog povjerenstva Požege, Snježana Polgar i Anamarija Kovačević (sutkinje Općinskog suda u Požegi) kako nakon predaje kandidacijske liste poziraju zajedno s kandidatima nezavisne liste Dražena Pekčeca. Na drugoj fotografiji, pak, članica Gradskog izbornog povjerenstva Anamarija Kovačević i član istog povjerenstva, sudac Mile Soldo, poziraju s HDZ-ovim kandidatom za gradonačelnika Požege, Darkom Puljašićem i njegovim zamjenicima, Mariom Pilonom i Ferdinandim Trohom.

Te fotografije vrtjele su se na Facebook profilima na kojim nezavisna lista Dražena Pekčeca i HDZ-a izvještavaju o svojoj izbornoj kampanji. Na upit Telegrama je li u redu da se kao članica izbornog povjerenstva slika s kandidatima, a da oni, potom, te fotografije objavljuju u promidžbene svrhe, Snježana Polgar kaže kako je Županijsko izborno povjerenstvo utvrdilo da sporna fotografija ”po svom sadržaju ničim ne narušava i ne dovodi u pitanje nepristranost Gradskog izbornog povjerenstva Grada Požege”.

Kandidati HDZ-a s članovima Izbornog povjerenstva

Polgar za isto optužila SDP pa se ipak ispravila

”Prilikom predaje kandidacijskih lista i kandidatura neke stranke su dovele medije, te su članovi izbornog povjerenstva na fotografijama lokalnih portala s gotovo svim strankama, uključujući i SDP. Zapravo SDP je prvi predao listu i prvi je doveo lokalne portale i fotografe, te su ostali slijedili njihov primjer”, objašnjava za Telegram sutkinja Polgar. U SDP-u odbacuju te tvrdnje i prilažu fotografiju predaje njihove liste na kojoj je, tvrde, ”atmosfera radna za razliku od predaje ostalih lista na kojima se vidi doslovno 'naslikavanje' sudskih dužnosnika”.

Sutkinja Polgar kasnije se ispravila i ustvrdila kako je pogriješila optuživši SDP da je doveo lokalne portale i fotografe. U poruci upućenoj Telegramovom novinaru dan kasnije, kaže kako je ”prilikom predaje kandidacijske liste SDP-a, pristupio i predstavnik portala EU koji je fotografirao čin predaje kandidacijske liste i kandidature”.

Predaja SDP-ove liste

'Ne smije se iščitati bilo kakva pristranost'

Županijsko izborno povjerenstvo Požeško-slavonske županije, povodom tih događaja, priopćilo je kako ”upozorava sve sudionike u izbornom procesu, dakle, i izborna povjerenstva, i kandidate, i političke stranke da izborna povjerenstva u svom radu, prije svega, moraju voditi računa da striktno poštuju odredbe Ustava i zakona i moraju voditi računa da svojim postupanjem ni u kom slučaju ne dovode u pitanje svoju nepristranost”.

”S druge strane” stoji dalje u priopćenju, ”rad izbornih povjerenstva je javan, i ne mogu izborna povjerenstva izbjeći nadzor javnosti, niti mogu spriječiti novinare ili sudionike u izbornom procesu da fotografiraju prostorije izbornog povjerenstva prilikom zaprimanja kandidatura. Pri tome, mora se voditi računa da se radi o fotografijama koje će sudionici u izbornom procesu najvjerojatnije koristiti na svojim internetskim portalima, tako da te fotografije, kada su u pitanju članovi izbornih povjerenstava, ne smiju biti takve da bi se iz njih mogla iščitati bilo kakva pristranost ili favoriziranje nekog od članova izbornog procesa”.

DIP, čini se, ne vidi u čemu je problem

Međutim, u priopćenju koje je potpisao Branimir Miljević, zamjenik predsjednika Županijskog izbornog povjerenstva Požeško-slavonske županije stoji isto ono što tvrdi i sutkinja Polgar: fotografija članova izbornog povjerenstava na kojima poziraju s kandidatima ”po svom sadržaju ničim ne narušava i ne dovodi u pitanje nepristranost Gradskog izbornog povjerenstva Grada Požege”. Telegram se obratio i Državnom izbornom povjerenstvu s upitom mogu li se i kako članovi izbornih povjerenstava slikati s kandidatima koji izlaze na lokalne izbore 21. svibnja.

Odgovor koji smo dobili, a koji je potpisala stručna suradnica Kristina Vlašić, više je nego zanimljiv. ”Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske je povodom sporne fotografije zatražilo očitovanje Županijskog izbornog povjerenstva Požeško-slavonske županije i Gradskog izbornog povjerenstva Grada Požege”, stoji u odgovoru Telegramu. ”Tim povodom Županijsko izborno povjerenstvo Požeško-slavonske županije dostavilo je priopćenje povodom prigovora-pritužbe na rad Gradskog izbornog povjerenstva Grada Požege s kojim sadržajem je i Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske suglasno”.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Valar

Valar

Komentirano: 14.5.2017. | 21:09

1

Zalosno je i porazavajuce sto su sva ta povjerenstva pretezito pod utjecajem kriminalne organizacije HDZ, a koja u scojim raljama jos uvijek drzi pravosudje.
duga

duga

Komentirano: 14.5.2017. | 18:46

2

Kriminalci ne biraju sredstva. U svakoj uljuđenoj državi takva bi organizacija bila ilegalna, a vodeći članovi u prdekani, samo kod nas još mogu i na izbore izaći. I što je žalosnije ima još dosta jadnika koji im daju glas.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : HSS je najliberalnija brodsko-posavska politička stranka

Evo koliko su potrošio za izbore 2017.

HSS je najliberalnija brodsko-posavska politička stranka

13.8.2017. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo koliko je HDZ potrošio za lokalne izbore u županiji

Na jednom mjestu svih 29 jedinica

Donosimo koliko je HDZ potrošio za lokalne izbore u županiji

8.8.2017. | 17:17
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi rezultati HDZ-a od 1993. do 2017. godine

Županija i Slavonski Bord

Svi rezultati HDZ-a od 1993. do 2017. godine

6.6.2017. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad pokazati tri, kad dva, a kad jedan prst?

Prsti nas prokazuju

Kad pokazati tri, kad dva, a kad jedan prst?

5.6.2017. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto slavodobitne tiskovne konferencije - skromna poruka

Iz Dusparinog izbornog stožera

Umjesto slavodobitne tiskovne konferencije - skromna poruka

5.6.2017. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara dobio povjerenje građana voditi Slavonski Brod

Konačni izborni rezultati 2017. i 2013.

Mirko Duspara dobio povjerenje građana voditi Slavonski Brod

4.6.2017. | 19:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odaziv birača manji u poslijepodnevnim satima

Drugi krug lokalnih izbora

Odaziv birača manji u poslijepodnevnim satima

4.6.2017. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani u drugom krugu biraju gradonačelnika

LOKALNI IZBORI 2017.

Brođani u drugom krugu biraju gradonačelnika

4.6.2017. | 7:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završni predizborni skup Hrvoja Špicera na Jelasu

Kandidat zna pjevati

Završni predizborni skup Hrvoja Špicera na Jelasu

2.6.2017. | 23:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fantastična poruka HDZ-ovog kandidata Hrvoja Špicera

Sa završnog predizbornog skupa

Fantastična poruka HDZ-ovog kandidata Hrvoja Špicera

2.6.2017. | 16:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podlim podmetanjima bave se tek podli ljudi

'Tko laže taj i krade'

Podlim podmetanjima bave se tek podli ljudi

2.6.2017. | 14:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Imamo europski, stabilan i transparentan grad'

Kandidat za gradonačelnika Mirko Duspara

'Imamo europski, stabilan i transparentan grad'

2.6.2017. | 12:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ-ovog kandidata Špicera podupiru pripadnici HVO-a

Čelnici udruge 101. i 103. brigade

HDZ-ovog kandidata Špicera podupiru pripadnici HVO-a

1.6.2017. | 18:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Most NL uz gradonačelnika Mirka Dusparu

Službeno priopćenje

Most NL uz gradonačelnika Mirka Dusparu

1.6.2017. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imena onih koji su izabrani u Županijsku skupštinu

Nakon lokalnih izbora

Imena onih koji su izabrani u Županijsku skupštinu

1.6.2017. | 9:25
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :