Politika : Hrvatska

Objavljeno: 30.4.2020. u 17:05
Prikaza: 2290
|
Autor: Drago Hedl/Telegram

Slučaj tržnica super pokazuje:

Nerad nedjeljom nema veze sa zarazom

root : Nerad nedjeljom nema veze sa zarazomIlustracija (fotografija nema izravne veze s događajem opisanim u članku)(Foto: SBplus/arhiva)

‘Sada će nam subotom biti nesnosne gužve.’

NE samo trgovine, već i sve tržnice, od nedjelje 3. svibnja bit će zatvorene u cijeloj Hrvatskoj. To je Telegramu, čiji članak u nastavku prenosimo u cijelosti, potvrdio Miljenko Ernoić, stručni tajnik Udruge hrvatskih tržnica, objašnjavajući kako je to samo provođenje jedne od odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske kojom je ta mjera propisana. Radi se o odluci od 24. travnja, koju je potpisao načelnik stožera, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i koja je stupila na snagu danom donošenja.

U točki II. spomenute odluke u kojoj se izrijekom spominju i "tržnice na veliko, tržnice na malo i drugi oblici prodaje izvan prodavaonice”, stoji kako je njihovo radno vrijeme isto kao i prije proglašenje epidemije COVID-a 19, ”izuzev nedjelje, blagdana i neradnih dana kada se ne radi”. Tržnice nedjeljom, dakle, ne rade.

Neobična situacija u Osijeku

Obavijest o radnom vremenu Osječke tržnice koja se pojavila na njihovoj službenoj web stranici kako neće raditi 1. svibnja kao ni u nedjelju 3. svibnja, iznenadila je i Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije, s obzirom na to da je upravo taj stožer inicirao otvaranje tržnica kako bi se pomoglo vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava da prodaju svoje voće i povrće, a građanima da se njima snabdiju.

– Iznenađeni smo tom odlukom tim više što je osječka Tržnica oduvijek radila nedjeljom i bila vrlo posjećena – rečeno nam je u Županijskom stožeru Osječko-baranjske županije, uz napomenu kako će intervenirati kod Nacionalnog stožera da se takva odluka promjeni.

'Nedjeljom ostvarujemo značajne prihode' 

– Mi slijepo poštujemo odluke Nacionalnog stožera, mada se s ovom konkretnom mjerom ne slažemo. Osječka tržnica oduvijek je radila nedjeljom, kao i svim ostalim danima u tjednu, osim ponedjeljka – kaže za Telegram direktor Tržnica d.o.o. Osijek Igor Medić. – Sada će naše tržnice biti zatvorene nedjeljom, a otvorene ponedjeljkom.

– Donekle mogu razumjeti, nastavlja Medić, one koji misle kako bi trebalo zabraniti rad nedjeljom u šoping centrima i trgovinama, da bi trgovci imali dan odmora, ali ne vidim zašto zabranjivati rad nedjeljom tržnicama kamo dolaze vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koje nitko ne prisiljava raditi nedjeljom i koji, prodajući svoju robu i nedjeljom, u tome vide ekonomski interes.

Medić dodaje kako Tržnica ostvaruje značajne prihode upravo nedjeljom i ističe podatak da je nedjelja, kad je riječ o Tržnici rabljenih automobila, donosila najveći prihod po satu, te da je za pet sati rada nedjeljom godišnje ostvarivala prihod od 1,5 milijuna kuna. Jasno mu je, veli, da Tržnica automobila zbog velikog broja posjetitelja ne može raditi, ali misli kako bi rad otvorene zelene tržnice bilo moguće organizirati i nedjeljom kao i svakim drugim radnim danom.

To je ideološko, a ne epidemiološko pitanje

Alen Majić, pomoćnik direktora Tržnica d.o.o. Osijek kaže, pak, kako su ih kontaktirali iz Županijskog stožera Osječko-baranjske županije i zanimali se za odluku o zabrani rada nedjeljom, no za sada, ne bude li Nacionalni stožer promijenio odluku, ne samo osječka zelena tržnica, već i sve ostale u Hrvatskoj, bit će zatvorene.

Sugovornici Telegrama se slažu da je riječ o ideološkom, a ne epidemiološkom pitanju, no kažu to je odluka na koju ne mogu utjecati.

– Zatvaranje tržnica nedjeljom, kaže Miljenko Ernoić, stručni tajnik Udruge hrvatskih tržnica, stvorit će pritisak građana na tržnice subotama, jer oni građani koji su se do sada snabdijevali nedjeljom više to neće moći.

Objašnjenje šefa Zavoda za javno zdravstvo

Odluka Nacionalnog stožera da trgovine ne rade nedjeljom, nakon relaksacije mjera 24. travnja, objasnio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekavši kako je u početku rad trgovina, dok su bile otvorene do 17 sati, bio organiziran tako da se smanji broj ljudi na ulicama, onih koji putuju na posao i susreću se na radnom mjestu.

”Sad kad smo stekli kredit dobre epidemiološke situacije i odlučili popustiti neke od mjera, jedna od prvih bila je omogućiti da se nakon radnog vremena građani mogu normalno opskrbiti u trgovinama, pa je prva mjera bila produženje radnog vremena. Sad će trgovine raditi od 7 do 21 sat, u dvije smjene, (s pauzom od 14 do 15 sati) kako se zaposlenici trgovina ne bi susretali, a trgovine mogle dezinficirati”.

'Može biti nedjelja, a može i neki drugi dan' 

”Razmišljali smo o tome da na drugoj strani vage treba tu mobilnost radne snage smanjiti i meni se logično učinilo da to bude nedjelja, ali može biti i bilo koji drugi dan. Mobilnost stanovništva je jedna od tri ključna uvjeta širenja virusa”, rekao je Capak, a njegovo objašnjenje prenijeli su svi mediji.

Međutim, s obzirom na to da na zelenim tržnicama takvih problema nema, a da se odluka o neradnoj nedjelji odnosi i na njih, nekako se čini logičnijom stav vaših sugovornika da je ipak riječ o ideološkom, a ne epidemiološkom potezu.", piše Telegram.

 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko štiti radnike iz kreativne industrije?

Mladi pitaju i potiču na promjene

Tko štiti radnike iz kreativne industrije?

29.4.2022. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lopovi! HDZ lopovi!

Umirovljeni pukovnik i narednik vikali:

Lopovi! HDZ lopovi!

12.11.2021. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne nasjedajte na ovakav e-mail

Banka upozorava građane:

Ne nasjedajte na ovakav e-mail

3.11.2021. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za građane osigurano dodatnih 90 milijuna kuna

Fond objavio kada kreću prijave

Za građane osigurano dodatnih 90 milijuna kuna

26.10.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Smatrate li se najboljim mladim poljoprivrednikom?

Prijave traju do 4. ožujka

Smatrate li se najboljim mladim poljoprivrednikom?

21.2.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :  Koronakriza je ubrzala već postojeće globalne trendove

Porast online kupovine

Koronakriza je ubrzala već postojeće globalne trendove

14.2.2021. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imat će priliku promovirati se i u zemljama visokog rasta

Južna Koreja, Japan, Meksiko...

Imat će priliku promovirati se i u zemljama visokog rasta

14.2.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potporom od 70 milijuna nastoje sanirati pretrpljene gubitke

Jeste li vi među njima?

Potporom od 70 milijuna nastoje sanirati pretrpljene gubitke

11.2.2021. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osuđeni nasilnici više se neće moći kandidirati na izborima

Već od ovih lokalnih izbora?

Osuđeni nasilnici više se neće moći kandidirati na izborima

28.1.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Napredovanje moguće nakon tri godine rada?

Učiteljima, nastavnicima, ravnateljima..

Napredovanje moguće nakon tri godine rada?

24.1.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uspostavljena suradnja za pružanje pomoći unesrećenima

Stiže im još pomoći

Uspostavljena suradnja za pružanje pomoći unesrećenima

9.1.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potresni prizori razrušenih domova snimljeni iz zraka

Pomoć i dalje prikupljaju i Brođani

Potresni prizori razrušenih domova snimljeni iz zraka

3.1.2021. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poljoprivredni gospodarstvenici dobit će financijsku pomoć

Ministarstvo poljoprivrede

Poljoprivredni gospodarstvenici dobit će financijsku pomoć

30.12.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :