Politika : Europska unija

Objavljeno: 1.7.2013. u 15:15
Prikaza: 5685
|
Autor: Prof. Drgo Prgomet

Prof. Drago Prgomet

I jutros je sunce na istoku izašlo

root : I jutros je sunce na istoku izašloČovjek briljantne karijere, prof.dr. Drago Prgomet(Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL')

Kao da je trebalo samo preskočiti iz reda na kojem je pisalo Non European citizen u red European citizen u kojeg smo, sa zavišću, gledali na našim putovanjima Europom

Sunce je jutros izašlo na istoku. Magle nigdje na vidiku. Vozio sam se 15-tak minuta do klinike. Došao malo prije tajnice. Sve odaje dojam o još jednom uobičajenom danu. Ponedjeljak prijepodne ispunjen je fakultetskim obvezama. Započinjem studentskim ispitima. Mladi su kolege pokazali znanje kao i prošli ponedjeljak. Niti bolje, niti lošije. Nakon toga, predavanje za novu studentsku grupu. Poneko studensko pitanje, ne previše. Standardno. Vikend je iza i pospanosti nije nedostajalo. U ovo vrijeme su opterećeni i završnim ispitima. Predavanje završavam kratkim razgovorom o Europskoj uniji. Puno znaju, ali previše ne očekuju.

'U europskoj integraciji Hrvatska mora osigurati svoju samobitnost i brži napredak'.

Dobro je da nema pretjerane euforije. Iako se zadnjih dana više slavilo nego ozbiljno razmišljalo. Netko bi mogao pomisliti da smo postali dio, ili kako mnogi kažu, vratili se u EU lako i bez problema. Kao da je trebalo samo preskočiti iz reda na kojem je pisalo Non European citizen u red European citizen u kojeg smo, sa zavišću, gledali na našim putovanjima Europom i prelascima europske granice na zračnim lukama.

Kako se od jutros nije ništa neuobičajeno dogodilo, niti poremetilo uobičajeni radni ritam, mogu u kratkoj pauzi u miru napisati nekoliko rečenica o događajima i osobama vezanim za jedan od najvažnijih datuma hrvatske povijesti. Matoš je sigurno jedan od tih. Kao Hrvat i Europejac shvatio je da pravoga hrvatstva nema bez Europe i europskih vrijednosti. Shvaćao je da Europa nije idealna – ali znao je i što je stoji preko puta nje. Prije stotinjak godina piše kako: "može predvidjeti vrijeme kada će zbog ekonomskih konkurencija, Europa malo-pomalo morati ulaziti u ekonomski savez koji mora uroditi i savezom političkim. Društvo i politika sve više i više se demokratiziraju i pobjeda demokracije u Europi biti će spas svih ugnjetenih i poniženih, pa i nas”.

Prihvatimo standarde civilizacije kojoj od danas i službeno pripadamo. Bez fige u džepu, ispunjavajući obećano, ne izigravajući dogovoreno.

Taj je put i za Europu i za nas uistinu bio dug. Nije bio ispunjen prečacima. Nije bio za ljude slabog srca. Dapače, bio je za ljude izdržljivog duha, ljude koji su spremni na rizik. Na tom putu je i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman 30. svibnja 1990.u Hrvatskom Saboru bio jasan: „Istodobno s unutarnjom demokratskom preobrazbom valja poduzimati sve potrebne korake radi što skorijeg uključenja Hrvatske u Europsku zajednicu. U europskoj integraciji Hrvatska mora osigurati svoju samobitnost i brži napredak." Srećom, ni ratna ni poratna vremena nisu promijenila naš put. Put popločan žrtvom branitelja, koja nije uzaludna. Put na kojem je postojala visoka suglasnost političkih elita koje su se jasno opredijelile prema članstvu u Europskoj uniji kao nacionalnom interesu. Put na kojem su mjesto našli Račanov zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. Put na kojem je potvrđujući europsku orijentaciju HDZ-a bio i premijer Sanader otvarajući pristupne pregovore. Kao i Jadranka Kosor. Privodeći pregovore kraju, kako je netko ovih dana rekao, stiskanjem gasa do daske. Na koncu, najvažnije, hrvatski građani pozitivnim referendumom i stavljanjem točke na „i".

Prihvatimo standarde civilizacije kojoj od danas i službeno pripadamo. Bez fige u džepu, ispunjavajući obećano, ne izigravajući dogovoreno.

No naše putovanje time nije završilo. Citirajući Roberta Shumana jednog od idejnih začetnika EU da "Europa nije stvorena u jednom dahu i bez proturječnosti, jer ništa trajno nije sazdano na lakoći" uvjeren sam da naša domovina može biti uspješna u novim okolnostima. Ovo je vrijeme velikih mogućnosti. Ali nije vrijeme cupkanja na mjestu niti zaštite uskih interesa. Ostajemo mlada zemlja, no kako stoji u Svetom pismu, došlo je vrijeme da odbacimo djetinjarije. Stanemo na kraj sitnim prepucavanjima, lažnim obećanjima i uzajamnim optužbama. Prihvatimo standarde civilizacije kojoj od danas i službeno pripadamo. Bez fige u džepu, ispunjavajući obećano, ne izigravajući dogovoreno. Budemo li takvi, u novim, boljim prilikama, imamo priliku urediti zemlju i ostaviti je daleko uspješnijom nego smo je sami preuzeli. Jer ne zaboravimo, vlastitu Domovinu smo samo posudili od svoje djece.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
DrFinka

DrFinka

Komentirano: 1.7.2013. | 18:33

1

Možda se ne slažemo uvijek ali ovaj put potpisujem rečeno.Samo ljudi izdržljiva duha,britka uma,slobodoumnih svjetonazora,briljatnih znanja i vještina mogu iskoristiti ponuđeno.bez fige u džepu naravno....

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Posao dobilo pedeset žena

Zoom konferencija

Posao dobilo pedeset žena

19.11.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Za Njemačku me uputila moja bivša stranka'

Kako dišu hrvatski glasači u Njemačkoj

'Za Njemačku me uputila moja bivša stranka'

29.12.2019. | 11:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerili smo: Rumunjima gledamo u leđa

SBplus predstavlja hrvatsko novinarstvo

Provjerili smo: Rumunjima gledamo u leđa

21.11.2019. | 22:22
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ništa od obrta 'Prosjak Luka'

Crtica sa istoka

Ništa od obrta 'Prosjak Luka'

21.11.2019. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : I ovdje smo pronašli 'manjinašicu'

Crtice iz Rumunjske

I ovdje smo pronašli 'manjinašicu'

20.11.2019. | 8:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koja zanimanja se traže

Nijemci trebaju 1,5 milijuna radnika

Evo koja zanimanja se traže

14.5.2019. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto građani Istočne Europe ne mare za glasovanje?

Usputne zabilješke

Zašto građani Istočne Europe ne mare za glasovanje?

4.5.2019. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jutros objavljen neobičan filmić kojeg vrijedi pogledati

Drugačiji poziv na glasovanje

Jutros objavljen neobičan filmić kojeg vrijedi pogledati

25.4.2019. | 18:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tinejdžerka na ulice izvukla tisuće ljudi

Hrabar potez

Tinejdžerka na ulice izvukla tisuće ljudi

22.2.2019. | 18:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : EK donijela prijedlog za ukidanje pomicanja kazaljki sata

Nakon provedene ankete i želje građana

EK donijela prijedlog za ukidanje pomicanja kazaljki sata

12.9.2018. | 11:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijave za besplatan internet

Tko bude znao i htio

Prijave za besplatan internet

22.3.2018. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njemačka biskupija zabranila mise u čast zločinca Praljka

Hrvatski teolozi pobjesnili

Njemačka biskupija zabranila mise u čast zločinca Praljka

27.12.2017. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veselite se većem minimalcu?

Ovo će vam otvoriti oči

Veselite se većem minimalcu?

5.12.2017. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko sam ja u Europi?

Saznajte kroz kratak kviz

Tko sam ja u Europi?

19.11.2017. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Migranti, Schengen i euro

Iz izvješća o sastanku Europskog vijeća

Migranti, Schengen i euro

9.11.2017. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Referendum o euru?

STRUČNJACI O UVOĐENJU ZAJEDNIČKE VALUTE

Referendum o euru?

7.11.2017. | 17:25
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :