Politika : Europska unija

Objavljeno: 10.7.2013. u 10:15
Prikaza: 5883
|
Autor: Saša Radivojević

Treća liga istok

Hrvatima dopušteno ono čega nema

root : Hrvatima dopušteno ono čega nema

Danas je u EU na raspolaganju 1,42 milijuna slobodnih radnih mjesta. Kada se iz ponude izuzmu zemlje koje su ograničile zapošljavanje građana RH na dvije godine, preostaje tek 43.984 radnih mjesta, ili samo tri posto EU potreba, i to u Rumunjskoj, Slovačkoj, Finskoj, Litvi, Latviji i Švedskoj.

Prema europskoj bazi podataka EURES (European Employment Services, Europska služba za zapošljavanje) danas je u EU na raspolaganju 1,42 milijuna slobodnih radnih mjesta. Kada se iz ponude izuzmu zemlje EU koje su ograničile zapošljavanje građana RH na 2 godine, preostaje tek 43984 radnih mjesta, ili samo 3 posto EU potreba, i to u Rumunjskoj, Slovačkoj, Finskoj, Litvi, Latviji i Švedskoj.

Na EU tržištu rada već duže vrijeme najbolje stoje računalni profesionalci - sistemski analitičari i inženjeri, programeri i svi drugi čije su specijalnosti vezane uz računala: u bazi EURES-a danas je slobodno 42106 radnih mjesta u zemljama članicama (Velika Britanija je prva sa 27078 radnih mjesta, slijede Njemačka i Belgija) te samo 1157 radnih mjesta u zemljama koje nisu prema RH uvele ograničenje zapošljavanja. Relativno dobro stoje vozači svih kategorija - od lokomotiva do kamiona - i pomorci kojih EU treba oko 20 tisuća a "slobodne zemlje" bez ograničenja samo tisuću.

Loše stoje kvalificirani radnici, bar u drvnoj branši - za kvalificirane rukovaoce strojeva u drvnoj industriji trenutno su u cijeloj EU slobodna 362 radna mjesta a u zemljama bez ograničenja samo 23.

Od svih ograničenja za zapošljavanje izuzeti su visokoobrazovani građani RH u zanimanjima za koje EU ima interesa , i to u pravilu u svim zemljama ili uz minimalne administrativne barijere. Za sve ostale građane radna dozvola je u naredne dvije godine u 11 članica EU moguća samo ako je riječ o samozapošljavanju (nisu na teretu) a i taj status moraju dokazati čvrstim argumentima: Britance najviše zanima koliko će takvi "nezavisni radnici" biti u stanju platiti poreza, odnosno, jesu li isplativi, dok su Francuzi najrestriktivniji - svaki aplikant za radnu dozvolu u načelu mora dokazati kako u Francuskoj nema niti jednog Francuza koji bi bolje obavio posao za kojeg se traži radna dozvola.

KAKO STVARI STOJE

Prema formuli 2+3+2 građani Hrvatske ne mogu se zaposliti bez radne dozvole u 11 zemalja EU tijekom sljedeće dvije godine: Austriji, Belgiji, Cipru, Francuskoj, Luksemburgu, Malti, Nizozemskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Španjolskoj te u Ujedinjenom Britanskom kraljevstvu. Ograničenje ne vrijedi za sezonske radnike do 90 dana te za radnike koji se u tim zemljama samozapošljavaju. Dozvole za rad izdane u zemljama članicama EU prije ulaska Hrvatske i dalje vrijede.

Privremeno ograničenje od 2 godine koje se jednako odnosilo na sve nove članice EU može se produžiti za još tri godine (ukupno 5 godina), ovisno o stanju na tržištu rada, te na još dvije godine (ukupno 7 godina koje su zadesile Rumunje i Bugare) ali uz opširno objašnjenje pred Vijećem EU.

Prva koja je uvela privremene mjere prema Hrvatskoj bila je Njemačka (zaštita domaćeg tržišta rada), Velika Britanija je vrlo izravno priopćila kako je prosječna nadnica građana RH doduše viša od rumunjskih ali tek malo iznad polovice prosječne nadnice britanskih radnika; Malta se emotivno ispričala kako ima ukupno "samo 148 tisuća radnih mjesta" (prosjek plaće je oko 800 eura) a ostale zemlje jednostavno su iskoristile mogućnost privremene zaštite domaćeg tržišta rada od mogućeg egzodusa građana RH prema Zapadu.

Najjednostavnija potraga za poslom u EU moguća je upravo preko EURES-a, zajedničke mreže Europske komisije i Europske mreže javnih službi za zapošljavanje u zemljama članicama sa više od 5000 ureda i 100 tisuća uposlenih. Otvaranjem besplatnog personaliziranog računa na portalu EURES vaš životopis (CV) stiže na elektronsku oglasnu ploču. Možete pratiti statistiku otvaranja vašeg CV-a te na e-mail dobiti upite zainteresiranih EU poslodavaca.

 Više informacija na portalu

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
walter

walter

Komentirano: 10.7.2013. | 23:59

1

Stipić@ Hrvatskoj je i jedan Tvrtko Jakovina previše. Ne treba još jedan. Dakle, višak je i Antre Nazor sa svojim bubetanjem.
bajica

bajica

Komentirano: 10.7.2013. | 22:47

2

Irska nije gore nabrojana također kao država koja nam bez ikakvih ograničenja dopušta slobodan pristup svom tržištu rada.
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 10.7.2013. | 13:04

3

Petre@ Hrvatskoj je i jedan Tvrtko Jakovina previše. Ne treba još jedan. Iliti, ambivalencija između prošlosti, kao područja interesa, i budućnosti, kao područja egzistencije, mogla se pomiriti da su te, kao Jakovinu, "od srednje do katedre" vodili brodski "krumpiraši", a ne što si zalutao u DC.
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 10.7.2013. | 12:51

4

Nažalost, hrvatska povijest je tako "sjajna i prevažna" da ju u Europi jako "trebaju". To ne znači da neću otići (uprkos navodnoj zabrani) slagati produžne kabele kod Stuttgarta, što sam mogao nakon osnovne škole, umjesto vjerovanja priči o hrvatskoj budućnosti...
brodvolim

brodvolim

Komentirano: 10.7.2013. | 12:40

5

Petre, pa šta se čeka onda! Ako se ne može dobiti u Hrvatskoj posao idemo u Europu!
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 10.7.2013. | 11:51

6

Opet dezinformacije. To jest informacije, ali oblikovane katastrofičarski. Da, neke zemlje su uvele ograničenja na 2 godine. Ali ne u smislu da nam je "milijun radnih mjesta u tim državama nedostupno". Za Njemačku pouzdano znam; VSS nemaju nikakva ograničenja, deficitarna zanimanja (a to su sva u zdravstvu, socijalnim službama, te stručne metalska zanimanja (zavarivači, monteri i sl... jedno 80% svih zanimanja u proizvodnji) nemaju ograničenja. Isto tako, sva ostala zanimanja dobivaju automatsku(!) radnu dozvolu ako si radnik sam nađe poslodavca. Dakle, istina, radne dozvole su ostale, ali bez ikakvih(!) ograničenja u broju i trajanju! Papir za dobivanje radne dozvole je ugovor o radu... Jedino što je istina da ne možete otići u Njemačku i tamo se prijaviti na biro i kupiti naknadu za stan, režije i džeparac, kao Nijemci, što nadam se nitko normalan nije ni očekivao da će moći napraviti?

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Posao dobilo pedeset žena

Zoom konferencija

Posao dobilo pedeset žena

19.11.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Za Njemačku me uputila moja bivša stranka'

Kako dišu hrvatski glasači u Njemačkoj

'Za Njemačku me uputila moja bivša stranka'

29.12.2019. | 11:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerili smo: Rumunjima gledamo u leđa

SBplus predstavlja hrvatsko novinarstvo

Provjerili smo: Rumunjima gledamo u leđa

21.11.2019. | 22:22
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ništa od obrta 'Prosjak Luka'

Crtica sa istoka

Ništa od obrta 'Prosjak Luka'

21.11.2019. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : I ovdje smo pronašli 'manjinašicu'

Crtice iz Rumunjske

I ovdje smo pronašli 'manjinašicu'

20.11.2019. | 8:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koja zanimanja se traže

Nijemci trebaju 1,5 milijuna radnika

Evo koja zanimanja se traže

14.5.2019. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto građani Istočne Europe ne mare za glasovanje?

Usputne zabilješke

Zašto građani Istočne Europe ne mare za glasovanje?

4.5.2019. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jutros objavljen neobičan filmić kojeg vrijedi pogledati

Drugačiji poziv na glasovanje

Jutros objavljen neobičan filmić kojeg vrijedi pogledati

25.4.2019. | 18:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tinejdžerka na ulice izvukla tisuće ljudi

Hrabar potez

Tinejdžerka na ulice izvukla tisuće ljudi

22.2.2019. | 18:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : EK donijela prijedlog za ukidanje pomicanja kazaljki sata

Nakon provedene ankete i želje građana

EK donijela prijedlog za ukidanje pomicanja kazaljki sata

12.9.2018. | 11:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijave za besplatan internet

Tko bude znao i htio

Prijave za besplatan internet

22.3.2018. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njemačka biskupija zabranila mise u čast zločinca Praljka

Hrvatski teolozi pobjesnili

Njemačka biskupija zabranila mise u čast zločinca Praljka

27.12.2017. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veselite se većem minimalcu?

Ovo će vam otvoriti oči

Veselite se većem minimalcu?

5.12.2017. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko sam ja u Europi?

Saznajte kroz kratak kviz

Tko sam ja u Europi?

19.11.2017. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Migranti, Schengen i euro

Iz izvješća o sastanku Europskog vijeća

Migranti, Schengen i euro

9.11.2017. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Referendum o euru?

STRUČNJACI O UVOĐENJU ZAJEDNIČKE VALUTE

Referendum o euru?

7.11.2017. | 17:25
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :