Život : Ostalo

Objavljeno: 19.2.2014. u 12:15
Prikaza: 4132
|
Autor: sbplus

Đed Toma i baka Ivka

'Ukrao' ju i 74 godine čuva samo za sebe

Vrpolje : 'Ukrao' ju i 74 godine čuva samo za sebeDjed Toma uz bolesnu baku Ivku(Foto: Maja Muškić)

Toma je 57 godina bio orguljaš u perkovačkoj crkvi, gdje je i zapazio lijepu Ivku, zvonkog glasa.

STARI PERKOVCI – Njegovi roditelji živjeli su još u Austro-Ugarskoj, a Toma Zmaić, vitalni 95-godišnjak, iako se nije odmaknuo od rodnih Starih Perkovaca, voli reći kako je za svog života promijenio čak pet vlada i država, ali samo jednu ženu, svoju ljubav Ivku, koju je još kao 16-godišnjakinju 'ukrao' i 74 godine čuva ju samo za sebe. Po Tominu životu roman bi se mogao napisati. Prepričao nam je tako najzanimljivije detalje, a za svojih gotovo punih 95 godina, nikada, kaže, Boga nije opsovao, niti se kao odrastao napio. Jedan jedini put, prisjeća se, napio se kao dijete kod djeda Adama i bake Eve pa su se počastili medenom rakijom, istina, malo preko mjere!

Toma je lijepo pojasnio kako problem treba sagledati s različitih strana, a onda donijeti odluku, što je očuvalo i njihov brak, a njegova je Ivka mudro zaključila kako nema jedinstvenog recepta – svaki je brak drugačiji i svatko o svom mora brinuti.

Toma je 57 godina bio orguljaš u perkovačkoj crkvi, gdje je i zapazio lijepu Ivku, zvonkog glasa. Svirao je on i bas u svatovima, no ni tamo nije zagledao u dno čašici, nego se, odgovoran i društven, veselio i bez alkohola.

- Moju su roditelji bili strogi vjernici, katolici, u našoj se kući nije psovalo, a poštivali su se svi kršćanski običaji. Često sam s pokojnom mamom išao u Đakovo pješke, jer smo kao filijala imali samo jednom mjesečno misu pa bismo se mi zaputili u Đakovo. Uvijek me je privlačila glazba, posebice orgulje - kazuje Toma, koji i danas nabraja od čega se sve sastoje one u đakovačkoj katedrali.

Nije Toma samouki glazbenik, išao je on u Zagrebu na ferijalni tečaj i položio za orguljaša i to kod poznatih profesora, pa ih od onda do danas u selu 'po kući' zovu - Orguljaševi. Školovao se i dvije godine u gimnaziji u Slavonskom Brodu, a svoje znanje i dovitljivost iskoristio je kasnije u poljoprivredi pa je u svom kraju u mnogočemu bio pionir.

- Prvi sam u selu sijao hibridnu pšenicu, kukuruz, a prijateljevao sam i s pokojnim biskupom Akšamovićem, koji me je znao pitati kako "rana”, misleći na usjeve - priča Toma.

On i Ivka imali su petero djece, no jedno im je preminulo kao malo, a jednog su sina izgubili u tragediji koja je snašla obitelj u Domovinskom ratu. Imaju još dvije kćeri i sina, deset unučadi i devet praunučadi. Toma je još vitalan i na nogama, dok smo njegovu Ivku, kako je zove od milja (pravog imena Ivica), zatekli u postelji. Sa sjetom se Toma prisjetio kako je svoju Ivku, kojoj je sad 90. godina, po lijepom glasu zapazio u crkvi.

- Kako ona pjeva, to je Božji dar. Znate, nisu se njezini baš slagali s našom vezom. Istina, bila je mlada, bilo joj je samo šesnaest. Mi smo se vjenčali 1940. godine. Nije baš išlo glatko, ali uspjeli smo u svojoj namjeri. Morali smo čak pobjeći i prijateljima kod Erduta. Ona je dolazila iz imućne obitelji, a ja valjda nisam bio dovoljno dobar za nju - kaže Toma.

Unatoč svemu, on i Ivka već gotovo sedam i pol desetljeća kroz život idu zajedno. Naravno, pitali smo i jedno i drugo za recept. Toma nam je lijepo pojasnio kako problem treba sagledati s različitih strana, a onda donijeti odluku, što je očuvalo i njihov brak, a njegova je Ivka mudro zaključila kako nema jedinstvenog recepta – svaki je brak drugačiji i svatko o svom mora brinuti. Iako bolesna i slabašna, smogla je snage i otpjevala nam svojim zvonkim glasom dvije svete pjesme. Dakako, u toplom zagrljaju svoga Tome!

Maja Muškić /Glas Slavonije

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : U samo pola godine, od župnika se oprostile četiri obitelji

Država 'ubila' poljoprivredu

U samo pola godine, od župnika se oprostile četiri obitelji

22.7.2019. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kućica u cvijeću koja krije lijepu pozitivnu priču

Uz volju i trud puno toga je moguće

Kućica u cvijeću koja krije lijepu pozitivnu priču

9.6.2019. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li 'plavci' trebali 'oprostiti' ovaj prekršaj?

Mladić teško zarađuje za život

Jesu li 'plavci' trebali 'oprostiti' ovaj prekršaj?

12.12.2018. | 14:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad bosansko-njemački Slavonac kuću gradi

Pažnje vrijedna činjenica

Kad bosansko-njemački Slavonac kuću gradi

9.3.2017. | 18:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Napio se i izgubio kombajn, a onda se izgubio i on

Drama u Perkovcima:

Napio se i izgubio kombajn, a onda se izgubio i on

10.4.2016. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : ''Čika policajac, možemo li doći i sutra?''

Dan otvorenih vrata

''Čika policajac, možemo li doći i sutra?''

6.10.2014. | 20:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što se to događa na drumu?

Konji, kirbaj i djeca

Što se to događa na drumu?

27.7.2014. | 21:51
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sušionica mu duguje 102 tisuće kuna

Traži svoj život

Sušionica mu duguje 102 tisuće kuna

23.2.2014. | 22:50
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :