Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 4.7.2018. u 15:29
Prikaza: 1748
|
Autor: Željka Gavranović

I Brođani moraju biti 'za' Grad

Mladi se moraju 'probuditi' žele li da se njihov glas čuje

M.Z./za SBplus
Foto: M.Z./za SBplus
 • M.Z./za SBplus
 • M.Z./za SBplus

'Često mislimo kako su čelnici jedinica lokalnih i regionalnih samouprava zatvoreni prema mladima, no to u dosta slučajeva nije tako. Nerijetko je veći problem pasivnost mladih, odnosno nemogućnost uviđanja prostora za njih.'

VRPOLJE - U Vrpolju je jučer, 3. srpnja, u organizaciji Mreže mladih Hrvatske, održan seminar 'Strukturiranim dijalogom do promjene u lokalnoj zajednici' koji je okupio mlade, osobe koje rade s mladima, donositelje odluka te članove savjeta mladih iz osam županija, među kojima je sudjelovalo i dvoje članova brodskoga Savjeta mladih. Na seminaru su stekli znanja o provedbi strukturiranoga dijaloga, mogućnostima primjene u lokalnoj zajednici te mogućnostima financiranja takvih projekata u sklopu Erasmus+ programa. Isto tako, stekli su dodatna saznanja o Youthpass-u te važnosti poticanja neformalnoga obrazovanja među mladima. Uz to, sudionici su detektirali i saželi probleme koji se javljaju u njihovim zajednicama te zajednički razvi(ja)li projektne ideje koje će daljnjom suradnjom moći razraditi i prijaviti na buduće natječaje. Tako je Savjet mladih Grada Slavonskoga Broda dogovorio suradnju s četirima savjetima mladih iz Republike Hrvatske i razradio plan za prijavu na jedan od natječaja Erasmus+ programa.

Strukturirani je dijalog dio procesa izrade programa za mlade na kojemu brodski Savjet mladih, uz pomoć Grada i ostalih dionika koji utječu na mlade planira raditi naredni period, stoga je ovaj seminar vrlo važan za njih i sve savjete mladih u RH kako bi prikupili potrebna znanja o provedbi i vrijednosti strukturiranoga dijaloga unutar lokalne zajednice, ali i razmijenili međusobna iskustva s kolegama iz drugih savjeta mladih.

- Osim educiranja o strateškome planiranju, moramo raditi i na poticanju mladih našega grada na aktivnije uključivanje u kreiranje lokalne politike za mlade. Često mislimo kako su čelnici jedinica lokalnih i regionalnih samouprava zatvoreni prema mladima, no to u dosta slučajeva nije tako. Nerijetko je veći problem pasivnost mladih, odnosno nemogućnost uviđanja prostora za njih. Posebno kod nas u Slavonskome Brodu itekako imaju sluha za mlade i vrlo su otvoreni za sve prijedloge, ali tih prijedloga nekada nema jer mladi često ne vjeruju kako se njihov glas može čuti. Stoga je važno osnažiti mlade i Savjet mladih kao ključnu poveznicu između mladih i donositelja odluka te pokazati da se glas mladih može i treba čuti i da to zaista ima koristi i za mlade i za grad. To je važan i pomalo težak zadatak ovoga saziva koji se nadam da ćemo barem malo ostvariti, ali to najprije možemo svojim radom i rezultatima toga rada. Za dobre rezultate nužno je da je Grad za mlade, što bih rekla i da je, ali i da su mladi za Grad. Na tome ćemo stoga, uz ostalo, morati jače poraditi kako bismo svi koji smo, ili će(mo) biti, u brodskom Savjetu mladih, kontinuirano stjecali dodatna znanja i iskustva te pripomogli radu našega Grada konkretnim i provodljivim prijedlozima. - za SBplus kazala je Marta Zečević, predsjednica Savjeta mladih Grada Slavonskog Broda.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Unatoč problemima s COVID-19 Gradska uprava radila korektno

  Gradonačelnik poručio sa sjednice Vijeća

  Unatoč problemima s COVID-19 Gradska uprava radila korektno

  25.9.2020. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Želite li crijep sa stare škole?

  Radovi na krovištu

  Želite li crijep sa stare škole?

  19.5.2019. | 21:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Renoviranje starog Vatrogasnog doma

  Potpisan ugovor o financiranju

  Renoviranje starog Vatrogasnog doma

  24.5.2018. | 15:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uređenje, sanacija i rekonstrukcija Društvenog doma

  Natječaj vrijedan 1,3 milijuna kuna

  Uređenje, sanacija i rekonstrukcija Društvenog doma

  25.2.2016. | 18:39
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Izrada Razvojne strategije Općine

  Građani mogu dostaviti prijedloge

  Izrada Razvojne strategije Općine

  7.11.2015. | 7:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Općina traži za građevinski materijal 25.000 kn

  Rušenje nekretnine

  Općina traži za građevinski materijal 25.000 kn

  26.7.2015. | 11:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jer ih vodi samozatajna, hrabra i ustrajna žena

  Unatoč recesiji oni grade

  Jer ih vodi samozatajna, hrabra i ustrajna žena

  4.10.2013. | 23:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ante Zovak s predstavnicima istočnih općina

  Zadovoljni, nastavljaju dalje

  Ante Zovak s predstavnicima istočnih općina

  26.7.2013. | 15:42
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nitko nije prorok u svom selu. Ili?

  I Zdravko Sočković dokazuje

  Nitko nije prorok u svom selu. Ili?

  28.6.2011. | 16:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :