Gospodarstvo

Objavljeno: 24.8.2019. u 20:05
Prikaza: 3144
|
Autor: Željka Gavranović

Otvaranje još jedne elektrane

Raste broj postrojenja na drvnu biomasu

Vrpolje : Raste broj postrojenja na drvnu biomasuIlustracija (fotografija nije izravno povezana s tekstom članka)(Foto: energetika-net.com)

O negativnim učincima ovakvih postrojenja za obližnje stanovništvo, ne može se pronaći puno informacija jer se takve procjene rade za svaki objekt pojedinačno i ovise o nizu metoda koje se koriste za proizvodnju energije.

VRPOLJE - Slavonskobrodska tvrtka 'Bioenergetika' u Vrpolju će raditi kogeneracijsko postrojenje na bazi izgaranja drvne biomase. Drugim riječima, otvorit će elektranu 'na drva', planirane snage 1,00 MW električne energije, čija će djelatnost biti proizvodnja električne i toplinske energije.

Elektrana će biti izgrađena na katastarskoj čestici 2330/22, na području katastarske općine Vrpolje, a gradnja obuhvaća ugradnju opreme koja se odnosi na kogeneracijsko postrojenje s dnevnim spremnikom, pumpnom stanicom za njega, trafostanicom, predspremnicima sječke i spremnikom za višak te frakcioniranje sječke, sabirnom jamom, vodomjernim oknom te makadamskom manipulativnom površinom.

Građevina će biti spojena na javni sustav vodoopskrbe, a odvodnja otpadnih voda bit će rješenje spajanjem na vodonepropusnu sabirnu jamu do izgradnje sustava javne odvodnje.

Parceli na kojoj će biti smješten objekt, pristupat će se s jugoistočne i južne strane s javne prometnice.

Prema podatcima dostupnima na internetu, kogeneracijsko je postrojenje efikasnije ako je mjesto potrošnje bliže mjestu proizvodnje, dok mu korisnost pada s udaljenošću potrošača. Udaljenost podrazumijeva potrebu za dobro izoliranim cijevima, što je skupo, dok se struja može transportirati na daleko veću udaljenost uz iste gubitke. Još nije poznato što će energijom opskrbljivati buduća vrpoljska elektrana.

Toplinska energija dobivena kogeneracijskom tehnikom također može biti korištena i u apsorpcijskim hladnjacima za hlađenje.

Ukupna učinkovitost kogeneracije iznosi od 70 do 85 posto (od 27 do 45 posto električne energije i od 40 do 50 posto toplinske energije), za razliku od konvencionalnih elektrana gdje je ukupna učinkovitost od 30 do 51 posto (električne energije).

Izgradnja kompleksnijeg postrojenja u Bjelovaru, kogeneracije na biomasu, koštala je nevjerojatnih 57 milijuna kuna, a zaposlit će najmanje 25-ero ljudi.

Nakon realizacije pet postrojenja iz područja distribuirane proizvodnje, odnosno kogeneracijskih postrojenja na drvnu biomasu i to u Slavonskom Brodu, Sisku, Osijeku, Glini i Đakovu te uz projekt kogeneracijskog postrojenja na drvnu biomasu u Slatini koji je u završnoj fazi montaže, KONČAR – Inženjering za energetiku i transport (KET) ugovorio je dva nova projekta prošle godine, kada su potpisani ugovori za kogeneracijska postrojenja na drvu biomasu u Županji i Virovitici, ukupne vrijednosti 19,8 milijuna kuna.

O negativnim učincima ovakvih postrojenja za obližnje stanovništvo, ne može se pronaći puno informacija jer se takve procjene rade za svaki objekt pojedinačno i ovise o nizu metoda koje se koriste za proizvodnju energije.

Otpadi koji nastaju tijekom rada elektrane na drvenu sječku, uglavnom su neopasni, no ipak je njima potrebno savjesno gospodariti.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :