Gospodarstvo : Industrija

Objavljeno: 20.11.2012. u 10:45
Prikaza: 3157
|
Autor: Marija Radošević

Sedma dražba bez kupca

Župan Marušić jedini bio osjetljiv

Vrpolje : Župan Marušić jedini bio osjetljiv

Koplja se lome oko prodaje u cjelini ili odvojeno pokretnine od nekretnina

VRPOLJE - Nakon dvije godine i tri mjeseca otkako je vrpoljačka Sušionica u stečaju, jučer je na slavonskobrodskom Trgovačkom sudu održana i sedma dražba, bez kupaca. A pokretnine i nekretnine neuspješno su se prodavale po cijeni nešto većoj od 15 milijuna kuna. Slijedi ponovno očitovanje razlučnih vjerovnika o daljenjem snižavanju cijene i načinu prodaje, kaže stečajni upravitelj Sušionice, Miroslav Mikić. No razlučni vjerovnici, AUDIO i Ministrastvo financija, oko toga nemaju jedinstven stav "pa će tražiti odvojenu prodaju nekretnina i pokretnina, a pokretnina i pojedinačno”, kaže Mikić, što, čini se, vodi u konačnu rasprodaju nekada perspektivne tvornice.

Sljedeća skupština vjerovnika zakazana je za 18. siječnja sljedeće godine, a do tog vremena sindikalni povjerenik PPDIV-a Šimo Orešković najavljuje sastanak u ministarstvima financija i poljoprivrede i AUDIO-u kako bi se o prodaji postigao zajednički stav na skupštini vjerovnika.

- Mi zajedno s radnicima smatramo da prodaja treba biti skupna - kaže Orešković. Dodaje i kako je župan Danijel Marušić također uputio pisma nadležnima u kojima inzistira da prodaja Sušionice bude skupna, da se što prije nađe kupac i pokrene proizvodnja.

A navodnih kupaca ima, no do sada su svi imali primjedbu na previsoku cijenu. Prema mišljenju jednog od četvero radnika zaposlenih na čuvanju imovine, Ante Jelušića, riječ je uglavnom o manipulantima koji nisu zainteresirani za stvarnu kupnju i pokretanje proizvodnje, što je jedini cilj.

- Nedavno je došao čovjek iz Vinkovaca za investitora izvana koji bi pokretao proizvodnju biodizela - kaže Jelušić, koji zainteresiranima uvijek pokaže pogone.

Potencijalni su se kupci javljali i bivšoj upraviteljici Ljiljani Nikšić, a najviše ih zanima nabavljanje sirovine. To je, prema svemu sudeći, od početka bila bolna točka suvremeno opremljene sušionice. Nedovoljne količine kvalitetne i raznovrsne sirovine, nedostatak obrtnih sredstava, visoka cijena energenata, niska cijena sušene robe... razlozi su dugogodišnjih gubitaka koji su se popeli do vrtoglavih 120 milijuna kuna.

Koliko god početak rada Sušionice doživljavali kao bacanje grlom u jagode, nade za novu proizvodnju bi i prema mišljenju bivše upraviteljice moglo biti ako se nađe ozbiljan kupac sa znanjem i sposobnostima. Pogoni su u relativno dobrom stanju, a linije su, osim za sušenje, pogodne i za zamrzavanje, vakuumiranje voća i povrća.

- Možda bi netko našao interes u pakiranju čajeva - kaže Nikšić, svjesna da je sirovina ključ svega, a do nje se ne dolazi preko noći.

Stiglo pet plaća
Nakon uzastopnih apela Šime Oreškovića i medija, četvero Sušioničinih radnika dobilo je pet zaostalih minimalnih plaća, a dobit će još jednu do Božića. Razveselilo je to i Antu Jelušića, koji zajedno sa suprugom čuva sablasno praznu tvornicu. Neplaćene račune je konačno podmirio, čemu je uveliko pomogla i jednokratna pomoć Županije brodsko-posavske. "Zahvalan sam županu Danijelu Marušiću, koji je jedini bio osjetljiv i već drugi put nam pomogao jednoktratnim pomoćima mada nema udjela u Sušionici. Nama je to vrlo bitno jer smo potrošili sve što se moglo, otišli u dubiozu...”, kaže Jelušić.
Prodaja po ovršnom zakonu
Orešković smatra kako je stanje u Sušionici rezultat nebrige i politike za što su krivi razlučni vjerovnici: "Sud ima svoju proceduru, a sutkinja svaki put čeka njihovo očitovanje. A oni se u pravilu ne očituju ili se različito očituju. Zbog toga što je to tako i Hrvatska se nalazi u ovom teškom položaju vezano uz sve sudske postupaka.” Svoj optimizam kako će se takva praksa prekinuti Orešković temelji na činjenici da će biti još jačih i češćih pritisaka i na ministrastva i na Vladu. Očekuje zato da će se 18. siječnja sljedeće godine donijeti odluka o prodaji Sušionice po ovršnom zakonu, što znači da se imovina prodaje bez početne cijene i da kupac ponudi zapošljavanje radnika i obnavljanje proizvodnje.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
robro

robro

Komentirano: 21.11.2012. | 7:36

1

Sdp i Hdz imaju tiho diplomatske dogovore kako će ostati dvije najveće nevolje u zemlji.....kod nas to znači pacificiranje drugih stranaka kroz prešutnu podršku hdz-a sdpeovom kandidatu za župana i u drugom smjeru sdpeovu podršku hadezeovom kandidatu za gradonačelnika....super, a što ste drugo očekivali moraju uhljebiti nove generacije mladeži i zadržati utjecaj na projekte koji njihovim donatorima osigurava višestruki povrat donacija kroz korupciju u javnim radovima....e sad tko to ne kuži...a što mu ja mogu!
viktorija

viktorija

Komentirano: 20.11.2012. | 15:17

2

@realan-pa kako ćeš na župana tako....vidiš da mu ovaj portal pravi reklamu i da će biti Dusparin kandidat za župana ako ga ADZ ne kandidira....sudeći po količini pozitivnih informacija koje ovdje čitamo.....A,moglo je i malo diskretnije, hehe....
realan

realan

Komentirano: 20.11.2012. | 15:11

3

1.Da je Sušionica brodogradilište ili "mala banka" našle bi se pare za restruktutiranje ili dokapitalizaciju 2. Taj isti župan je JOŠ u HDZ-u koji je kočio prodaju sušionice ozbiljnim kupcima (Šafran npr.ili Hladnjača Brod...-Ruža), a župan se nije usprotivio takvoj politici prema Sušionici , nego je bio poslušnik! 3.Nije točno da zamrznuto voće i povrće nemaju šanse na našem tržištu kada je poznato da 90% te robe uvozimo, a u uvozu poljoprivrednih proizvoda zamrznuta roba iznosi 40% to jest 6 MILIJARDI KUNA ! 4. Nije postojala politička volja države ni županije kad je PODRAVKA "zinula" na strojeve Sušionice i oni će očito biti kupljeni i preveženi u Koprivnicu-tamo ima sirovine, hahahaha..... pa naravno kad je SDP preuzeo Podravku(gradonačelnik Mršić je predsjednik Uprave),a u tome će mu pomoći i ministar koji je iz iste politčke opcije. 5. Na zemljište oko Sušionice već su zinuli neki perkovački kadrovi 6. Baš njih sve skupa boli ona stvar za B-P županiju, jer i predviđeni Kazneno-popravni kapaciteti KOJI SU TREBALI BITI GRAĐENI NA PODRUČJU NAŠE đupanije grade se u Glini,Šibeniku i Zagrebu i upošljavat će 300-400 djelatnika. Predviđeno se trebalo graditi u Vrpolju! 7. Svi skupa nemaju blage veze s mozgom,rekao bi Milanović Karamarku-tu nema cerebralnog razumijevanja !
robro

robro

Komentirano: 20.11.2012. | 11:08

4

Živi dokaz da smo nesposobni bilo što napraviti kako treba pa niti pokrenuti sušenje voća i povrća u sred izvora repromaterijala......Slavoniji!

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na Sušionici Vrpolje država je izgubila 30 milijuna kuna

Formalni kraj slavonskog Obrovca

Na Sušionici Vrpolje država je izgubila 30 milijuna kuna

6.12.2016. | 10:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počinje proizvodnja metalnih konstrukcija

Umjesto sušenog voća

Počinje proizvodnja metalnih konstrukcija

17.1.2016. | 18:36
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgorila vrpoljačka Sušionica voća i povrća

Zbog sporosti sustava

Izgorila vrpoljačka Sušionica voća i povrća

9.12.2014. | 12:32
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz Sušionice pokradeni dijelovi i oprema

U očekivanju 11. dražbe

Iz Sušionice pokradeni dijelovi i oprema

11.4.2014. | 12:11
SBplus.hr, Slavonski Brod : Banke tražile nove uvjete

Tvornica komposta čeka

Banke tražile nove uvjete

2.3.2014. | 21:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Napreduje samo propadanje tvornice

Dražba još nije zakazana

Napreduje samo propadanje tvornice

10.10.2013. | 11:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prva tvornica komposta u Hrvatskoj

U Vrpolju

Prva tvornica komposta u Hrvatskoj

12.5.2013. | 13:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kupac Sušionice na vidiku

Tračak nade za Vrpoljčane

Kupac Sušionice na vidiku

22.1.2013. | 10:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Orešković prljavo laže'

Stečajni upravitelj Mikić

'Orešković prljavo laže'

7.12.2012. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otkaz za troje od četvero radnika

Čuvanje praznih pogona

Otkaz za troje od četvero radnika

1.12.2012. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sušionicu prodati neposrednom pogodbom

Uz uvjet zapošljavanja

Sušionicu prodati neposrednom pogodbom

5.10.2012. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radnici čuvaju Sušionicu u stečaju

Agonija zbog administracije

Radnici čuvaju Sušionicu u stečaju

28.8.2012. | 11:09
SBplus.hr, Slavonski Brod : Propala i peta dražba za prodaju Sušionice

Agonija se nastavlja

Propala i peta dražba za prodaju Sušionice

8.3.2012. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radnici sušionice traže istinu i plaće

Vrpoljčani dižu tepih

Radnici sušionice traže istinu i plaće

4.11.2011. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :