Gospodarstvo : Industrija

Objavljeno: 10.10.2013. u 11:55
Prikaza: 3456
|
Autor: Marija Radošević

Dražba još nije zakazana

Napreduje samo propadanje tvornice

Vrpolje : Napreduje samo propadanje tvornice

Dok Hrvatska uvozi sušeno povrće, u vrpoljačkoj Sušionici, simbolu nemara i nebrige države, već šest godina otkako je prestala proizvodnja i tri godine od početka stečaja nema značajnijih pomaka - osim svakodnevnog propadanja nekada suvremenih postrojenja.

VRPOLJE - Radnici koji su odavno ostali bez posla preživljavaju kako umiju, a dugovanja Sušionice dosegnula su vrtoglavih gotovo 120 milijuna kuna. I dalje je ta tvrtka u fazi prodaje imovine, pred desetom dražbom, saznajemo od stečajnog upravitelja Miroslava Mikića. Dražba još nije zakazana, niti je određena početna cijena. To će odrediti stečajna sutkinja na temelju prijedloga stečajnog upravitelja i razlučnih vjerovnika, donosi Glas Slavonije.

Hale i imovinu nitko ne čuva od devastiranja i krađa

- Svoj sam prijedlog poslao još prije dva mjeseca i on iznosi 9,8 milijuna kuna, a razlučni vjerovnici imali su rok da do kraja kolovoza daju svoje prijedloge - rekao je Mikić. No taj prijedlog nije stigao, a odugovlačenje i agonija nekada obećavajuće tvrtke nastavlja se.

- To nije moja krivnja, nakon zadnjeg ročišta, u roku od tri dana poslao sam svoj prijedlog. No predstavnici razlučnih vjerovnika koji su bili nazočni dražbi nemaju ovlaštenja sami donositi odluke nego moraju pitati one koje predstavljaju - pretpostavljene, Ministarstvo financija, Poreznu upravu i AUDIO - dodaje Mikić.

U međuvremenu, prema odluci istih razlučnih vjerovnika, od travnja ove godine Sušionica zjapi prazna. Radnici koji su čuvali sablasne hale i imovinu od devastiranja i krađa 25 mjeseci više ih ne čuvaju jer u stečajnoj masi za njihove plaće nema novca. Njih četvero priključilo se na Zavodu za zapošljavanje ostalim bivšim zaposlenicima Sušionice, prema kojima su priznate tražbine u iznosu od pet milijuna kuna, a koje bi trebale biti namirene nakon završetka stečaja i prodaje imovine. No imovina je osigurana, što je bar djelomično rješenje problema dosadašnjih sitnih krađa.

Na pitanje u čemu je problem da se godinama ne pronalaze načini za osmišljavanje projekta i oživljavanje nekada perspektivne tvrtke, teško je naći odgovor. I ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina više je puta ponovio kako neće dozvoliti da Sušionica "ode na bubanj”, da se moraju naći sredstva za čuvanje tvrtke te da je uvjeren kako će se naći strateški partner. Do sada je bilo kontakata s desetak potencijalnih kupaca, no sve je ostalo na obećanjima. Većini je, kako smatra biša upraviteljica Ljiljana Nikšić, problem nabava sirovine, što je od početka bila bolna točka ove tvornice. A uz nedovoljne količine kvalitetne i raznovrsne sirovine, upleo se i problem nedostatka obrtnih sredstava, visoka cijena energenata, niska cijena sušene robe... i Sušionica je dogurala do kraja.

Potraga za kupcem koji će u proizvodnji naći svoj interes nastavlja se. Stečajni upravitelj smatra da je problem najvjerojatnije u početnoj cijeni koja je za današnje tržišne i gospodarske prilike previsoka.

- Može se, naime, utjecati na visinu početne cijene na dražbama, a mogu i razlučni vjerovnici preuzeti imovinu i raditi s njom što hoće - kaže Mikić.

Nade možda još uvijek ima. Pogoni su, naime, relativno dobro očuvani pa kada bi se našao ozbiljan kupac, sa znanjem i sposobnostima, bilo bi i proizvodnje, pogotovo što su linije, osim za sušenje, sposobne i za zamrzavanje te vakuumiranje voća i povrća.

Nakon godina stečaja, prodana Mljekara
Da nadu ne treba gubiti potvrđuje i najnovija vijest o prodaji staropetrovoselske Mljekare, koja je godinama bila u stečaju i propadala. Za 760 tisuća kuna, deset puta nižu cijenu od prvotne procjene, kupio ju je Krešimir Jerin iz Zagreba, koji namjerava pokrenuti proizvodnju u obnovljenoj, modernoj mljekari kako bi zadovoljio europske standarde.
Zapušteno 50 hektara zemlje
A sindikalni povjerenik PPDIV-a Šimo Orešković podsjeća kako je najgora varijanta postojeća situacija, u kojoj zastarijevaju i propadaju postrojenja, a ističe i drugi apsurd - zapuštanje 50 hektara zemlje koju je Sušionica dobila od općine za proizvodnju povrća.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na Sušionici Vrpolje država je izgubila 30 milijuna kuna

Formalni kraj slavonskog Obrovca

Na Sušionici Vrpolje država je izgubila 30 milijuna kuna

6.12.2016. | 10:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počinje proizvodnja metalnih konstrukcija

Umjesto sušenog voća

Počinje proizvodnja metalnih konstrukcija

17.1.2016. | 18:36
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgorila vrpoljačka Sušionica voća i povrća

Zbog sporosti sustava

Izgorila vrpoljačka Sušionica voća i povrća

9.12.2014. | 12:32
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz Sušionice pokradeni dijelovi i oprema

U očekivanju 11. dražbe

Iz Sušionice pokradeni dijelovi i oprema

11.4.2014. | 12:11
SBplus.hr, Slavonski Brod : Banke tražile nove uvjete

Tvornica komposta čeka

Banke tražile nove uvjete

2.3.2014. | 21:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prva tvornica komposta u Hrvatskoj

U Vrpolju

Prva tvornica komposta u Hrvatskoj

12.5.2013. | 13:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kupac Sušionice na vidiku

Tračak nade za Vrpoljčane

Kupac Sušionice na vidiku

22.1.2013. | 10:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Orešković prljavo laže'

Stečajni upravitelj Mikić

'Orešković prljavo laže'

7.12.2012. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otkaz za troje od četvero radnika

Čuvanje praznih pogona

Otkaz za troje od četvero radnika

1.12.2012. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan Marušić jedini bio osjetljiv

Sedma dražba bez kupca

Župan Marušić jedini bio osjetljiv

20.11.2012. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sušionicu prodati neposrednom pogodbom

Uz uvjet zapošljavanja

Sušionicu prodati neposrednom pogodbom

5.10.2012. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radnici čuvaju Sušionicu u stečaju

Agonija zbog administracije

Radnici čuvaju Sušionicu u stečaju

28.8.2012. | 11:09
SBplus.hr, Slavonski Brod : Propala i peta dražba za prodaju Sušionice

Agonija se nastavlja

Propala i peta dražba za prodaju Sušionice

8.3.2012. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radnici sušionice traže istinu i plaće

Vrpoljčani dižu tepih

Radnici sušionice traže istinu i plaće

4.11.2011. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :