Gospodarstvo : Industrija

Objavljeno: 6.12.2016. u 10:10
Prikaza: 3887
|
Autor: SBplus

Formalni kraj slavonskog Obrovca

Na Sušionici Vrpolje država je izgubila 30 milijuna kuna

Vrpolje : Na Sušionici Vrpolje država je izgubila 30 milijuna kunaU pogone Sušionice uselio se uspješan metalac iz Strizivojne Bravar-Mont ((Foto: Marija Radošević)

Uz državu, među najvećim vjerovnicima je i CERP - Centar za restrukturiranje i prodaju, prethodnik ex HFP-a. Radnici će s namirenjem potraživanja proći bolje od države. Bit će im namireno približno 50 posto tražbina.

VRPOLJE - Nakon šest godina stečaja vrpoljačka Sušionica bliži se i svom formalnom kraju. Za 16. prosinca zakazano je završno ročište, a zaključenje postupka te brisanje tvrtke iz Sudskog registra očekuje se u veljači 2017., piše Glas Slavonije.

Za 16. prosinca zakazano je završno ročište, a država je najveći gubitnik. Radnici će s namirenjem potraživanja proći bolje od države. Bit će im namireno približno 50 posto tražbina. 

Tako će nestati slavonski Obrovac, ambiciozno zamišljena tvornica koja je trebala biti i inkubator zapošljavanja u tom kraju te oslonac za veliku obitelj kooperanata. No "loša sreća” prati ovaj projekt još od samog početka, od 2002. Obećavajuća priča o Sušionici istopila se za samo tri godine od prvog brujanja strojeva. Oni najkritičniji ili najracionalniji rekli su da je Sušionica od početka promašena investicija, potekla, vidljivo je iz strukture vlasništva, od države, županije, općine i Elektromonta ĐĐ. Zbog nedovoljne količine kvalitetne i raznovrsne sirovine, nedostatka obrtnih sredstava, visoke cijene energenata, niske cijene sušene robe bez stalnih dobavljača i tržišta, nije omogućavala kontinuirani rad tijekom godine. Tako su obećanja o uspjehu brzo ustuknula pred propašću, a Slavonija dobila svoj Obrovac…

"Nije tako crno”

Taj je Obrovac osnivače, ponajprije državu, ujedno i najvećeg vjerovnika, skupo stajao. Jer, od prodaje imovine, i nepokretne i pokretne, uprihodovano je 8.702.410 kuna, što nije ni 20 posto vrijednosti tvornice! Tako je država samo na tom projektu izgubila približno 30 milijuna kuna! Najveći vjerovnici uvijek najviše gube - tako je u stečaju, reći će se, no slaba je to utjeha poreznim obveznicima, punjačima državne blagajne. Stečajni upravitelj Sušionice Zdravko Grubeša kaže kako taj podatak ne treba gledati odviše crno.

– Uzmete li u obzir da je cilj stečaja unovčenje imovine i koliko-toliko namirenje vjerovnika – onda je cilj ostvaren. Dobra je stvar da je tvrtku u stečaju uzela tvrtka u ekspanziji, a kupac nekretnina Sušionice – Bravar-Mont iz susjedne Strizivojne, uistinu jest rastuća tvrtka i zapošljava radnike. Jedna tvrtka prestaje raditi, druga nastavlja. To je sasvim normalan ciklus u svijetu - kaže Grubeša.

Nekretnine u vrijednosti od približno 5,2 milijuna kuna Bravar-Mont kupio je na 12. dražbi u prosincu prošle godine, nastavivši u pogonima Sušionice metalsku proizvodnju.

– Gro pokretnina kupila je jedna slovenska tvrtka - kaže Grubeša.

Uz državu, među najvećim vjerovnicima je i CERP - Centar za restrukturiranje i prodaju, prethodnik ex HFP-a. Radnici će s namirenjem potraživanja proći bolje od države.

– Dobili su dio od Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca, a dio im ide i od prodaje imovine, ukupno bit će im namireno gotovo 50 posto njihovih tražbina - dodaje stečajni upravitelj.

Danas, nakon svega, Grubeša o stečaju Sušionice kaže:

- U početku su to bile želje da se pod svaku cijenu nastavi proizvodnja s obzirom na to da je to bila vrijedna investicija, lokacija, ideja koja je u svom sadržaju bila dobra. No ciljevi su se postavili visoko i u pogledu cijena i u pogledu očekivanja. Bila je ideja da to uzme Podravka i neke druge tvrtke sa srodnom djelatnošću. Svi su oni imali svoje planove, a to je dobiti Sušionicu gotovo besplatno, pa onda vidjeti što s tim. U svim tim okolnostima i politika je imala svoje prste… Zbog svega toga stečaj je tako dugo potrajao. Bilo je to jedno iscrpljivanje… Kada je sutkinja uočila da od takvog nastavka nema ništa, prihvatili su da se razdvoji prodaja pokretnina i nekretnina i da više nije uvjet nastavak istovjetne proizvodnje sušionice. Zahvaljujući tome, danas se u njenim pogonima radi i proizvodi, istina u metalskoj struci, ne u sušenju povrća i voća.

Grubeša dodaje kako su napori novog vlasnika u pogonima sada već bivše sušionice itekako vrijedni spomena te da je Bravar-Mont u krugu propale sušionice od rugla napravio sređeni objekt.

Bravar-Mont: U kupljenim pogonima zapošljavamo 66 radnika
Nakon uplate kupovnine za pogone Sušionice Bravar-Mont nije gubio vrijeme, nego ubrzo krenuo s preseljenjem svojih skučenih pogona u Strizivojni u Vrpolje, gdje je bila isključena struja i drugo, pa je osposobljavanje pogona zahtijevalo opsežne predradnje. "U Vrpolju radimo od 1. travnja ove godine. Na našim poslovima proizvodnje metalnih konstrukcija radi 66 radnika i sadašnji kapaciteti zasad su nam dovoljni”, kaže vlasnik i direktor Bravar-Monta Mario Gavranović.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
balkanforever

balkanforever

Komentirano: 6.12.2016. | 12:29

1

Pravo pitanje nije tko je izgubio otvaranjem susionice, nego tko je zaradio.
Stipe

Stipe

Komentirano: 6.12.2016. | 10:23

2

Sušionica treba poslužiti kao primjer smušenjacima koji žele da nesposobni političari otvaraju radna mjesta, igraju se poduzetnika našim novcem.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počinje proizvodnja metalnih konstrukcija

Umjesto sušenog voća

Počinje proizvodnja metalnih konstrukcija

17.1.2016. | 18:36
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgorila vrpoljačka Sušionica voća i povrća

Zbog sporosti sustava

Izgorila vrpoljačka Sušionica voća i povrća

9.12.2014. | 12:32
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz Sušionice pokradeni dijelovi i oprema

U očekivanju 11. dražbe

Iz Sušionice pokradeni dijelovi i oprema

11.4.2014. | 12:11
SBplus.hr, Slavonski Brod : Banke tražile nove uvjete

Tvornica komposta čeka

Banke tražile nove uvjete

2.3.2014. | 21:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Napreduje samo propadanje tvornice

Dražba još nije zakazana

Napreduje samo propadanje tvornice

10.10.2013. | 11:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prva tvornica komposta u Hrvatskoj

U Vrpolju

Prva tvornica komposta u Hrvatskoj

12.5.2013. | 13:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kupac Sušionice na vidiku

Tračak nade za Vrpoljčane

Kupac Sušionice na vidiku

22.1.2013. | 10:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Orešković prljavo laže'

Stečajni upravitelj Mikić

'Orešković prljavo laže'

7.12.2012. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otkaz za troje od četvero radnika

Čuvanje praznih pogona

Otkaz za troje od četvero radnika

1.12.2012. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan Marušić jedini bio osjetljiv

Sedma dražba bez kupca

Župan Marušić jedini bio osjetljiv

20.11.2012. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sušionicu prodati neposrednom pogodbom

Uz uvjet zapošljavanja

Sušionicu prodati neposrednom pogodbom

5.10.2012. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radnici čuvaju Sušionicu u stečaju

Agonija zbog administracije

Radnici čuvaju Sušionicu u stečaju

28.8.2012. | 11:09
SBplus.hr, Slavonski Brod : Propala i peta dražba za prodaju Sušionice

Agonija se nastavlja

Propala i peta dražba za prodaju Sušionice

8.3.2012. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radnici sušionice traže istinu i plaće

Vrpoljčani dižu tepih

Radnici sušionice traže istinu i plaće

4.11.2011. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :