Crna kronika

Objavljeno: 13.8.2019. u 10:00
Prikaza: 4696
|
Autor: SBplus

Salopek ubijen 12. kolovoza 2015.

Zašto su i nakon četiri godine dostupne snimke smaknuća?

Vrpolje : Zašto su i nakon četiri godine dostupne snimke smaknuća?Tomislav Salopek(Foto: Facebook/Jutarnji list)

Na slici koju su džihadisti postavili na internet, Salopek kleči uz maskiranog muškarca koji ima nož u ruci te čita s lista papira kako će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene „muslimanke”.

VRPOLJE - Na jučerašnji dan prije točno četiri godine pripadnici takozvane Islamske države objavili su na Twitteru mučnu fotografiju krvnički smaknutog Tomislava Salopeka, nedužnog Hrvata, geodetskog tehničara iz Slavonije koji je radio za jednu francusku kompaniju, a kojeg su oteli u Egiptu tri tjedna prije tog stravičnog čina, piše danas portal Jutarnji.hr.

Fotografija dekapitiranog Salopeka koja je tada objavljena na društvenim mrežama, nažalost, i danas se može naći samo jednostavnim guglanjem. Sve ove godine nitko se od državne vlasti nije sjetio da bi bilo dobro poslati zahtjev tvrtki Google da se fotografija ukloni iz pretraživača jer, ne samo da se njezinom objavom na neki način „slave” terorizam i militantni džihadisti, nego se ponovno otvaraju rane Salopekovoj obitelji.

Hrvatski mediji poštivali su etičke standarde u novinarstvu i nisu objavljivali nikakve fotografije ni videosadržaje koje su emitirali pripadnici tzv. Islamske države. U to su vrijeme objavili kako neće prenositi takav sadržaj, a bili su upućivani i apeli na društvenim mrežama da se iz poštovanja prema obitelji te zbog činjenice da bi se time širila propaganda Islamske države, video i fotografije ne dijele. I bosanski mediji pridružili su se apelu, ali to, nažalost, nije bio slučaj sa srpskim i slovenskim medijima.

Naime, srpski Telegraf i dandanas na svom portalu ima objavljenu fotografiju nesretnog Salopeka, koja, doduše, jest zamagljena zbog uznemirujućeg sadržaja, a zamagljenu fotografiju s Twittera, koja i danas tamo stoji, objavile su i Slovenske novice. I na jednom američkom news portalu, koji na Facebooku prati više od 120.000 ljudi, još se može pronaći fotografija tijela ubijenog Tomislava Salopeka, bez ikakve cenzure.

Ista je fotografija objavljena i na jednom izraelskom portalu, a i jedan od najpoznatijih svjetskih tabloida, britanski Daily Mail, objavio je istu, ali ipak zamagljenu fotografiju u svom internet izdanju koja ni danas, nakon četiri godine, nije uklonjena. Ne treba spominjati da se na brojnim internetskim forumima i danas bez ikakve cenzure mogu pronaći fotografije koje izazivaju mučninu kod svih normalnih ljudi.

Konkretan link

Nakon našeg upozorenja da se na internetu još uvijek nalaze ove šokantne fotografije, novi hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nam je rekao kako nije bio ni svjestan te činjenice.

- Dao sam nalog svojim suradnicima da ispitaju koje nam mogućnosti stoje na raspolaganju kako bi se fotografije uklonile s interneta. Želimo Googleu prenijeti našu želju da zaštitimo žrtvu i njegovu obitelj - poručio je Grlić Radman.

Komunikacijski i internet stručnjak Marko Rakar kaže kako bilo tko može od Googlea tražiti da se ukloni neki sporni sadržaj, iako je, upozorava, uklanjanje ovakvog sadržaja gotovo nemoguća misija. Naime, od Googlea se može uz valjano objašnjenje tražiti uklanjanje takvih fotografija, ali isključivo ako im se linkaju točno stranice na kojima se takav sadržaj pojavljuje.

- Od Googlea se može tražiti da se makne takav sadržaj iz indexa, ali bi praktički bilo nemoguće kontaktirati svaki od tih siteova kako bi se fotografije u potpunosti uklonile - kaže Rakar.

Također je pojasnio kako to funkcionira.

- Da bi se mogao ukloniti sadržaj, morate navesti konkretan link, odnosno pronaći sve te sporne adrese i onda te adrese dostaviti Googleu te imati legitiman interes zašto to tražite. U ovom konkretnom slučaju promocija terorizma i grafičko nasilje spadaju u generalnu politiku i vjerojatno bi Google fotografije uklonio, ali bi trebalo skinuti sve linkove gdje su te fotografije objavljene - navodi Rakar.

Sadržaj kopiraju

Čim je fotografija objavljena, dodaje Rakar, ona je, nažalost, postala viralna jer ljude privlači crna kronika i takvi se sadržaji kopiraju na tisuće siteova.

- Vi možete danas pregledavati te siteove i prijavljivati ih Googleu, oni će ih vjerojatno ukloniti, ali budući da je sadržaj velikim dijelom personaliziran, on se može ponovno izvući i reciklirati pa je to nešto što se mora raditi kontinuirano - napominje Rakar.

Zaključuje kako bi bio jako sretan da postoji netko u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova tko brine o takvim situacijama.

Tomislav Salopek, podsjetimo, 22. srpnja 2015. otet je iz auta kojim je išao na posao u blizini Kaira. Iz Vladinih je izvora rečeno da nema zahtjeva za otkupninu. Desetak dana se ništa nije znalo dok se 5. kolovoza na internetu nije pojavila snimka u kojoj tzv. Islamska država prijeti kako će ga pogubiti ako se u roku od 48 sati ne ispuni njihov zahtjev i ne oslobode „muslimanske žene” iz egipatskih zatvora.

Muškarac se na snimci sam predstavio kao Tomislav Salopek i pročitao zahtjev otmičara. Na slici koju su džihadisti postavili na internet, Salopek kleči uz maskiranog muškarca koji ima nož u ruci. Salopek čita s lista papira kako će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene „muslimanke”.

Iako je pokrenuta velika diplomatska i sigurnosna operacija u suradnji s egipatskim službama da se Salopek pronađe, nažalost, 12. kolovoza 2015., IS je objavio da je dekapitirao Salopeka. Tada 30-godišnji mladić iz Vrpolja iza sebe je ostavio suprugu i dvoje male djece, a njegovo tijelo nikad nije pronađeno.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lešine konja riješili se nakon tri dana

Pokušaj zataškavanja?

Lešine konja riješili se nakon tri dana

14.1.2019. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlak usmrtio domaću životinju

Neobična prometna nesreća

Vlak usmrtio domaću životinju

10.1.2019. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prometna nesreća u Vrpolju

Ima ozlijeđenih

Prometna nesreća u Vrpolju

14.11.2018. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U prometu s gotovo tri promila alkohola

Zadržan na triježnjenju

U prometu s gotovo tri promila alkohola

9.10.2018. | 14:24
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mrtav pijan u ponoć vozio traktor ugašenih svjetala

Rekorderi Županije

Mrtav pijan u ponoć vozio traktor ugašenih svjetala

4.5.2018. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Znamo koja crpka je zapečaćena u Brodsko-posavskoj županiji

Organizirano 'pranje' dizela

Znamo koja crpka je zapečaćena u Brodsko-posavskoj županiji

9.10.2016. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obitelj vjeruje da je Tomislav Salopek još živ

Godinu dana od otmice

Obitelj vjeruje da je Tomislav Salopek još živ

22.7.2016. | 15:13
SBplus.hr, Slavonski Brod : U prometnoj nesreći poginuo 40 godišnji vozač

Teška prometna nesreća

U prometnoj nesreći poginuo 40 godišnji vozač

14.6.2016. | 13:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obitelj Salopek još ne vjeruje da Tomislav nije živ

Nakon četiri mjeseca

Obitelj Salopek još ne vjeruje da Tomislav nije živ

26.11.2015. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrpolje u suzama: 'Ne možemo vjerovati'

Građani ne vjeruju tvrdnjama ISILa

Vrpolje u suzama: 'Ne možemo vjerovati'

13.8.2015. | 8:56
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kraj nade?

Tomislav Salopek

Kraj nade?

13.8.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova predaja oružja

Manje Oružja manje tragedija

Nova predaja oružja

7.8.2015. | 12:07
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vesna Pusić i Nataša Salopek lete u Kairo

Potvrdili iz Vlade

Vesna Pusić i Nataša Salopek lete u Kairo

5.8.2015. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pod kotačima automobila smrtno stradao Stipo Ferić

Noćas u jedan sat

Pod kotačima automobila smrtno stradao Stipo Ferić

27.7.2015. | 14:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako su u Egiptu oteli mladog Vrpoljčanina

Novi detalji

Kako su u Egiptu oteli mladog Vrpoljčanina

25.7.2015. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uhitili četvoricu državljana Afganistana

U Sredancima

Uhitili četvoricu državljana Afganistana

22.5.2015. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poginuo pješke prelazeći autocestu

Mladi Vrpoljčanin

Poginuo pješke prelazeći autocestu

21.11.2014. | 11:40
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :