Život : Okoliš

Objavljeno: 10.7.2019. u 11:40
Prikaza: 4534
|
Autor: Ina Cirkveni

Općina upozorila mještane:

'Svi koji krše zabranu, bit će prijavljeni Inspekciji'

Velika Kopanica : 'Svi koji krše zabranu, bit će prijavljeni Inspekciji'Osušen korov nakon djelovanja hebricida.(Foto: Wikipedija)

Iako je djelovanjem herbicida znatno omogućeno sprječavanje rasta gustog korova koji značajno smanjuje urod jer usjevima 'krade' vodu, hranjive tvari i svjetlo, njegovi štetni sastojci mogu ozbiljno narušiti ljudskom zdravlju, ali i zdravlju životinja i drugih biljaka. Stoga je bitno njihovo korištenje svesti na minimum.

VELIKA KOPANICA - Pesticidi su tvari koje se često koriste u poljoprivredi za suzbijanje nametnika na biljkama i životinjama, ali i drugim područjima kao što su javno zdravstvo, komunalna higijena i veterinarstvo. U pesticide su ubrojena i sredstva za zaštitu bilja koja su uglavnom kemijskog, ali mogu biti i biološkog podrijetla, a koriste se u poljoprivredi, šumarstvu te na nepoljoprivrednim i javnim površinama za kontrolu i suzbijanje štetnih organizama poput biljnih patogenih organizama, ali i bolesti koje uzrokuju kukci, oblići, grinje, štetni glodavci i korovi.

U većini općina i gradova Zakonom o komunalnom gospodarstvu zabranjeno je špricanje trave, korova i drugog samoniklog raslinja na javnim površinama herbicidima, vrstom pesticida za suzbijanje korova, ili, pak, isto nije preporučeno.

- Obavještavaju se mještani Općine Velika Kopanica da je zabranjena uporaba herbicida na javnim površinama. Herbicidi su sredstva za zaštitu bilja namijenjena suzbijanju ili zaustavljanju rasta štetnih biljaka-korova. Sve osobe za koje se utvrdi da su javne površine tretirali herbicidima biti će prijavljeni Poljoprivrednoj inspekciji - stoji u priopćenju Općine Velika Kopanica.

Iako je djelovanjem herbicida znatno omogućeno sprječavanje gustog rasta korova, koji značajno smanjuje urod jer usjevima 'krade' vodu, hranjive tvari i svjetlo, njegovi štetni sastojci mogu ozbiljno narušiti ljudskom zdravlju, ali i zdravlju životinja i drugih biljaka. Stoga je bitno njihovo korištenje svesti na minimum koristeći se drugim sredstvima za zaštitu bilja koja se nalaze na tržištu i koriste u Hrvatskoj, a koja moraju biti registrirana ili imati odgovarajuću dozvolu Ministarstva poljoprivrede. Popis registriranih sredstava za zaštitu bilja koja su odobrena za promet i primjenu u Republici Hrvatskoj moguće je pogledati OVDJE.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kamerama će pobijediti one kojima se teško staje na kraj

Više se neće izvući nekažnjeno

Kamerama će pobijediti one kojima se teško staje na kraj

20.4.2020. | 17:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pitanje je - koliko će dugo sanacija biti vidljiva

Velike akcije čišćenja u Općini

Pitanje je - koliko će dugo sanacija biti vidljiva

31.3.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na sve strane građani pale biljni otpad

Dim - novi vjesnik proljeća

Na sve strane građani pale biljni otpad

1.3.2019. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Općina osigurala kontejnere za odvajanje otpada

Promjene u gospodarenju otpadom

Općina osigurala kontejnere za odvajanje otpada

8.1.2019. | 9:40
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :