Život : Okoliš

Objavljeno: 20.4.2020. u 17:20
Prikaza: 5172
|
Autor: Željka Gavranović

Više se neće izvući nekažnjeno

Kamerama će pobijediti one kojima se teško staje na kraj

Općina Velika Kopanica
Foto: Općina Velika Kopanica
 • Općina Velika Kopanica
 • Općina Velika Kopanica
 • Općina Velika Kopanica
 • Općina Velika Kopanica

S obzirom na to da je čišćenje divljih deponija nerijetko 'Sizifov posao' jer se navike i običaji ljudi teško mijenjaju, jedna se slavonska Općina s takvima odlučila obračunati na drugačiji način.

VELIKA KOPANICA - Duže od dvije godine Općina Velika Kopanica svim se silama bori protiv divljih, odnosno, ilegalnih odlagališta otpada na svom području. Početkom 2019. godine sanirali su veliko odlagalište „Garčicu", što je proračun 'olakšalo' za gotovo deset tisuća kuna.

Potom su, u ožujku ove godine, dovršili sanaciju još jednog mjesta zvanog „Gačica", a danas je na lokaciji 'Mrcinište' također uklonjeno sve čemu nije mjesto u prirodi. Osim toga, postavljen je i videonadzor koji se i u drugim mjestima Lijepe Naše pokazao najboljim načinom prevencije divljačkog ponašanja pojedinaca.

Učinkovit je to „alat" u borbi protiv nesavjesnih građana jer, uz funkciju odvraćanja od takvog čina, ima i ulogu detekcije, prepoznavanja i identifikacije počinitelja. Kako smo naglasili više puta - tek otkrivanjem i kažnjavanjem nesavjesnih građana moguće je poslati poruku kako se takvo ponašanje neće tolerirati.

Naime, jedan od primjera neuspješne borbe protiv ilegalnog odlaganja otpada je i Ulica Kotlić u Brodskom Vinogorju. S lokacije koja se tamo nalazi, Komunalac godišnje odveze četiristo kubika otpada, a zbog nepronalaska i nekažnjavanja počinitelja, neprestano se vrte u začaranom krugu.

Iako mnogi to očigledno ne doživljavaju kao kazneno djelo, ono to itekako je. Naglasimo kako je u prekršajnim odredbama članka 167. Zakona o održivom gospodarenju otpadom navedeno da će novčanom kaznom u iznosu od tristo do sedamsto tisuća kuna biti kažnjena „pravna osoba koja odbacuje otpad u okoliš, a time može ugroziti kakvoću zraka, tla, podzemlja, vode ili mora trajnije ili u znatnoj mjeri". Članak 172., stavak 5. govori o kaznama za fizičke osobe i kaže kako će za takve radnje biti kažnjena „fizička osoba u svojstvu posjednika otpada, vlasnika otpada i druge osobe nad kojom je proveden nadzor novčanom kaznom u iznosu od tri do deset tisuća kuna".

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pitanje je - koliko će dugo sanacija biti vidljiva

  Velike akcije čišćenja u Općini

  Pitanje je - koliko će dugo sanacija biti vidljiva

  31.3.2020. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Svi koji krše zabranu, bit će prijavljeni Inspekciji'

  Općina upozorila mještane:

  'Svi koji krše zabranu, bit će prijavljeni Inspekciji'

  10.7.2019. | 11:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na sve strane građani pale biljni otpad

  Dim - novi vjesnik proljeća

  Na sve strane građani pale biljni otpad

  1.3.2019. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Općina osigurala kontejnere za odvajanje otpada

  Promjene u gospodarenju otpadom

  Općina osigurala kontejnere za odvajanje otpada

  8.1.2019. | 9:40

  Vezani članci

  SBplus.hr, Slavonski Brod : Završen posao sanacije velikog divljeg odlagališta

  Nažalost ovakvih lokacija ima još

  Završen posao sanacije velikog divljeg odlagališta

  31.3.2019.
  Unatoč brojnim napisima medija, upozorenjima od strane nadležnih, apelima i zamolbama, nerijetko se očišćena i sanirana divlja odlagališta ponovno pretvore u mjesta na kojima pojedinci ostavljaju sliku koja govori ponajviše o njima samima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pitanje je - koliko će dugo sanacija biti vidljiva

  Velike akcije čišćenja u Općini

  Pitanje je - koliko će dugo sanacija biti vidljiva

  31.3.2020.
  Kako bi i nakon sanacije stvari ostale na istom, morat će se potruditi i sami mještani. Prvenstveno, utječući na svijest sebe i svojih susjeda o nepropisnom i protuzakonitom odlaganju otpada, ali i prijavljujući one koji to čine.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :