Politika : Političke stranke

Objavljeno: 24.4.2018. u 9:35
Prikaza: 2022
|
Autor: AP/SBplus

Tko će obrađivati slavonsku zemlju?

Slavonsku zemlju prenose u vlasništvo stranih kompanija

Velika Kopanica : Slavonsku zemlju prenose u vlasništvo stranih kompanijaIlustracija(Foto: ee/jl)

Tko će dobiti na korištenje dvije tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta u Brodsko-posavskoj županiji?

VELIKA KOPANICA - Šokac, zemlja i lipicanac su vrijednosti bez kojih Slavonija ne može. Lipicanac je danas autohtona i zaštićena pasmina jer joj prijeti izumiranje u Slavoniji, zemlju polako pokušavaju prenijeti u vlasništvo stranih kompanija, a Šokac bez zemlje i lipicanca odlazi, zaključeno je, uz ostalo, na tribini koju je Hrvatska seljačka stranka održala u Velikoj Kopanici na temu „Zakup i prodaja poljoprivrednog zemljišta prema novom Pravilniku".

Općine imaju obvezu donijeti programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem do 9. lipnja, ukoliko to ne učine taj posao preuzimaju županije uz naknadu. Da bi donijeli programe moraju dobiti ministrove upute, kojih nema.

Načelnik Općine Ivan Šmit i saborski zastupnik Davor Vlaović upoznali su poljoprivrednike, članove HSS-a i ostale prisutne, o modelima davanja u posjed poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, o prodaji i zakupu. Načelnik Šmit je prenio svoja pozitivna iskustva, s naznakom kako program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem treba biti isključivo rezultat lokalnih politika i općinskih vijeća, a kod dodjele je važno poštivanje domicilnosti i proizvodnje svakog gospodarstva.

U Velikoj Kopanici su zabrinuti zbog dosadašnjih loših iskustava u davanju zemlje u zakup ili u prodaju, jer su zemlju dobivala gospodarstva bez stoke i mehanizacije da bi ju potom davali u podzakup. Postoji bojazan kako zemlju opet neće dobiti proizvođači s mehanizacijom i stokom nego s plavom stranačkom iskaznicom, kazali su na tribini.

HSS-ovi načelnici Ivan Šmit, Antun Pavetić, Igor Jurišić, Zvonimir Karlik, Goran Jelinić, zajedno sa saborskim zastupnikom Davorom Vlaovićem istaknuli su zabrinutost načinom i dinamikom provođenja novog  Zakona.

Izazovi načelnicima su: donošenje programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, izdavanje potvrda ili produljenje zakupa za površine koje su u mirnom posjedu, kao i raspolaganje zajedničkim pašnjacima. Naime, općine imaju obvezu donijeti programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem do 9. lipnja, ukoliko to ne učine taj posao preuzimaju županije uz naknadu. Da bi donijeli programe moraju dobiti ministrove upute, kojih nema.

Za poljoprivredno zemljište, za koje je istekao ugovor o zakupu, načelnici imaju mogućnost dati potvrde o mirnom posjedu na rok od dvije godine, odnosno ugovore koji se ovjeravaju kod javnog bilježnika bez suglasnosti županije, ministarstva ili odvjetništva pod uvjetom da poljoprivrednik nema duga prema državi.

"Haseseovci" se pitaju: Hoće li se država na isti način odnositi i prema onima koji preuzimaju Belje, Vupik, prema Novom Agrokoru, prema novim poduzećima ako nisu , a zna se da nisu izmirili obveze prema državi, zna se da državi duguju više od milijardu kuna za HBOR-ove kredite, za zakup , koncesiju  razne naknade i poreze. Ako se to dogodi stranci će preuzeti hrvatski teritorij bez ispaljenog metka.

Za davanje zajedničkih pašnjaka, kojih je na području Županije oko 1000 hektara kriterij bi morao biti broj grla stoke, što treba biti regulirano Pravilnikom, još uvijek ga nema. Mnogi prisavski pašnjaci su javno vodno dobro te bi o njima mogle odlučivati Hrvatske vode, isto ničim nije definirano.

Saborski zastupnik Vlaović najavio je amandman HSS-a, prilikom rasprave o Zakonu o vodama, kojim će zatražiti da se javno vodno dobro, koje nije u funkciji hidrotehničkih mjera kod obrane od poplava, nego se radi o pašnjacima, izdvoji iz javnog vodnog dobra i da općinama na upravljanje ili će tražiti da o tim pašnjacima zajednički odlučuju Hrvatske vode i općina u kojoj se pašnjak nalazi katastarski. U protivnom bi se moglo dogoditi da ponovno lokalno stanovništvo posjeduje stoku, a livade kose oni kojima sijeno ne treba.

Ostaje pitanje, poručuju iz HSS-a,  "Tko će dobiti na korištenje dvije tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta u Brodsko-posavskoj županiji?

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako je propala koalicija SDP - MOST

Ružica Vukovac otkrila

Evo kako je propala koalicija SDP - MOST

21.2.2016. | 22:22
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tražimo legalizaciju za jednu kunu

Izborna skupština HDSSB-a:

Tražimo legalizaciju za jednu kunu

10.5.2015. | 17:54
SBplus.hr, Slavonski Brod : Protiv novih privatizacija

HSLS u Velikoj Kopanici

Protiv novih privatizacija

6.10.2011. | 15:10
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :