Politika : Političke stranke

Objavljeno: 23.5.2015. u 0:04
Prikaza: 6026
|
Autor: Martina Pauček Šljivak/Index

Ružica Vukovac:

'Dosta je onih koji se kunu u domoljublje, a rade cirkus'

Velika Kopanica : 'Dosta je onih koji se kunu u domoljublje, a rade cirkus'Ružica Vukovac(Foto: Domagoj Zovak/SBplus arhiv)

''Meni su rekli ako dođem u HDZ da ću do kraja života biti načelnica. To me vrijeđa i ne želim to i dosta mi je da mi stalno govore ako ne dođeš u neku stranku nećeš uspjeti", rekla je Vukovac.

VELIKA KOPANICA - Načelnica Velike Kopanice Ružica Vukovac bez imalo premišljanja odlučila se priključiti MOST-u Bože Petrova i zajedno izaći na izbore. Otkako je preuzela Vlast u općini nastoje ju pridobiti i HDZ-ovci i HDSSB-ovci. Politikom se nije bavila sve do prije dvije godine kad se odlučila kandidirati za mjesto načelnice Velike Kopanice, prve općine koja je pala na državnoj reviziji i za koju je jedan od saborskih zastupnika predložio da se takve općine ugase. U njoj se pobudio revolt pa se odlučila kandidirati, piše Index.hr.

Dobila je općinu s dugom od 1,3 milijuna kuna, a stvarni dug je bio 2,63 milijuna

Na službenoj primopredaji Ružica Vukovac preuzela je općinu s dugom od 1.130.090,50 kuna. Ali taj dug potpisan od strane bivšeg HDZ-ovog načelnika bio je lažan. Uskoro su pronađene otvorene stavke u iznosu od 1.327.382,28 kuna, da bi se nakon završetka unutarnje revizije pronašlo još 169.250,00 kuna duga. Tako se lažirani primopredajni dug s nešto više od milijun kuna duga digao na vrtoglavih 2.626.722,78 kuna.

Zbog negativne revizije za prethodnu upravu, nova uprava je uskraćena za korištenje velikog broja mjera predviđenih za poticanje zapošljavanja

Ali tek je uslijedio paradoks nad paradoksima. Nova vlast koja ne samo da nije kriva za lažni, dva i pol puta veći pravi dug, nego je i zakonitom upravom i racionalizacijama na svim područjima počela sanirati taj kriminalni dug i poslovanje prethodnika, potpala je pod još jednu stranputicu hrvatskog sustava: zbog negativne revizije za prethodnu upravu, nova uprava je uskraćena za korištenje velikog broja mjera predviđenih za poticanje zapošljavanja te do daljnjeg nema mogućnosti udovoljavanja uvjetima prijave na određene natječaje raspisane od strane ministarstva.

Kao nezaposlena pravnica radila na muznoj farmi

Ružica Vukovac po struci je diplomirana pravnica, a dugi niz godina radila je na OPG-u svojih roditelja. Unatoč završenom fakultetu posla za nju nije bilo jer nije bila politički podobna. Nije bila član nijedne stranke, no gdje god je tražila posao prvo su je pitali u kojoj je političkoj opciji. U Brodsko-posavskoj županiji su tražili da se učlani u HDZ, a u Osijeku u HDSSB.

Budući nije bila član nikakve stranke, umjesto u struci radila je na muznoj farmi kod roditelja, a istovremeno je s pravnim savjetima pomagala svim sumještanima i susjedima koji su na kraju njeno znanje, volju da pomogne i želju da izvuče općinu i kolapsa prepoznali i izabrali je kao novu načelnicu.

O našoj općini se pričalo i u Saboru. Mi smo prvi pali na državnoj reviziji zbog 20 stavki koje su nam zamjerili.

U razgovoru za Index Ružica Vukovac otkrila je sve o malverzacijama koje su se prije nje odvijale u općini, nepostojećim fakturama i nemoralnim ponudama.

"Prije mene je na čelu općine bila ista ekipa, isti načelnik koji je imao čak 72 godine i opet je išao u kandidaturu. Nije puštao ni mlađe niti žene da dobiju priliku za rad. Međutim, pobijedila sam ga u prvom krugu sa 64 posto, a kad smo napravili primopredaju Vlasti dao mi je potpuno krivo stanje općine. Nije bilo dana da se netko od dobavljača nije javljao i imao pritužbu na plaćanje. Vidjela sam da moram napraviti kompletnu unutarnju reviziju i kad je ona završena ispalo je da je kompletan dug općine umjesto 1,1 milijuna zapravo 2,63 milijuna kuna. O našoj općini se pričalo i u Saboru. Mi smo prvi pali na državnoj reviziji zbog 20 stavki koje su nam zamjerili.

Prvih mjesec i pol sam potrošila na utvrđivanje svih dugovanja. U Općini prije mene nisu vođeni ni registri ni knjigovodstvo, a za neke stvari nisu vodili ni fakture. To je bio grozan i neodgovoran odnos prema vođenju Općine. Uspjela sam s 2,63 milijuna kuna dug za dvije godine smanjiti na pola milijuna kuna", rekla je Vukovac.

"Mi nezavisni smo podložni ucjenama i odbijanju projekata"

Dodaje kako Velika Kopanica ima 3000 ha obradivih površina koje su se prije nje davale političkim podobnicima koji se nisu ni bavili poljoprivredom. Dodaje kako svi koji nisu bili u HDZ-u nisu mogli dobiti zemlju.

Kad vodite općinu radite projektnu dokumentaciju jer se otvaraju razni natječaji i fondovi, no što god smo kandidirali smo odbijeni, kažu nam to je tako što ste nezavisni, nitko neće stati iza vas. Eto zato ne prolaze naši projekti.

Ističe kako želi pošteno raditi za općinu, a ne za privatnu korist i to joj se svidjelo kod Bože Petrova. Dodaje kako on ne želi poltrone i one koji imaju prljavu političku prošlost, a isto želi i ona i zato je odlučila poduprijeti MOST.

"Jedan primjer kako je nama nezavisnima u državi teško raditi. Kad vodite općinu radite projektnu dokumentaciju jer se otvaraju razni natječaji i fondovi, no što god smo kandidirali smo odbijeni, kažu nam to je tako što ste nezavisni, nitko neće stati iza vas. Eto zato ne prolaze naši projekti. Zato želimo mijenjati stvari ne samo lokalno nego i na državnoj razini. Meni su rekli ako dođem u HDZ da ću do kraja života biti načelnica. To me vrijeđa i ne želim to i dosta mi je da mi stalno govore ako ne dođeš u neku stranku nećeš uspjeti", rekla je Vukovac.

Očekuje kako će MOST dobiti podršku na parlamentarnim izborima i postati treća politička opcija i to ističe, jedina koja će raditi za dobrobit javnosti.

"Dosta je onih koji se kunu u domoljublje, a rade cirkuse"

"Mi smo jezičak na vagi koji bi utjecao na ravnotežu na političkoj sceni. Hrvatska vapi za tim. Dosta je onih koji se kunu u domoljublje, a rade cirkuse. Postoji snaga u ljudima koji su već pokazali koliko vole svoje mjesto i državu. Važno nam je dobiti zastupnika u Saboru jer smo podložni ucjenama i odbijanju projekata. Stalno nam i govore ako ne dođeš u stranku nećeš ništa uspjeti", rekla je Vukovac.

Otkrila je i kako je u samo dvije godine s proračunom od 3,5 milijuna kuna uspjela sanirati preko dva milijuna kuna. Dodaje kako nije platila sve, već je u nekim slučajevima starijima od tri godine koristila institut zastare dok je u nekima išla u reprograme pa molila potraživače da im jednu trećinu otpišu. Isto tako je osporavala neka dugovanja jer nisu imala popratnu dokumentaciju, nije postojao nikakav trag da su oni odradili neki posao za općinu za kojeg bi trebali biti plaćeni. Nisu nas davali na sudove jer su znali da su bili u muljaži.

"Jedan konkretan dug od 88 tisuća kuna prema koncesionaru za odvoz smeća smo riješili tako da smo mu dali u najam kamion koji sam dobila od Salzburga. Kad sam vidjela tešku situaciju u općini pozvala sam sve svoje bivše mještane koji su otišli da nam nekako pomognu. Javio se Veselko Prlić iz Salzburga koji je u Velikoj Kopanici proveo djetinjstvo.

Pitao me kako može pomoći, a kako znam da Austrijanci imaju dobrih strojeva rekla sam mu da nam treba komunalni traktor, a nemamo ga. On je tražio traktor, ali ga nije našao pa nam je ponudio kamion za odvoz smeća. Prvo nisam znala što bih s njim, no uzela sam ga i zatim se sjetila tog koncesionara kojem smo bili dužni. Došla sam vlakom po taj kamion na primopredaju kod dogradonačelnika Salzburga koji je ostao zatečen kad je vidio da sam došla vlakom, a ne nekim Audijem. Toliko smo dobru suradnju uspostavili da smo od njih dobili još jedan kamion za odvoz smeća, a sad ćemo dobiti i jedan kamionet", rekla je načelnica Vukovac.

Asfaltirala ulicu za 450.000 kuna, a prijašnja vlast je isto namjeravala za 4 milijuna kuna

Radimo nove mostiće, novu pristupnu cestu, novu zgradu mrtvačnice, obnavljamo zgrade općine i stavljamo solarne panele, obnavljamo društvene domove i radimo projektnu dokumentaciju za izgradnju prvog vrtića kod nas za kojeg smo prvo morali kupiti parcelu.

Napominje kako je bivša vlast Veliku Kopanicu dovela u rasulo pa nemaju ni javnu rasvjetu, vodovod, kanalizaciju, niti asfaltirane ceste, a kaže, u 21. stoljeću kod njih u školu idu u gumenim čizmama jer je sve blato.

"Asfaltiranje cesta mi je bio prioritet. Asfaltirali smo neke ceste i kilometar i pol asfalta gdje ljudi stanuju. Sad ćemo uvesti javnu rasvjetu jer imamo živine lampe na kućama. Neki imaju led rasvjetu, a mi nemamo nikakvu. Živine lampe nas preskupo koštaju čak 300.000 kn na godinu i to se treba mijenjati.

Radimo kružni tok u suradnji s Hrvatskim cestama. Mogu pohvaliti Hrvatske vode jer planiraju dva milijuna kuna uložiti u sanaciju ulica gdje je raslo raslinje ispred kuća. Sad kopaju kanal Dunav-Sava pa smo uspjeli dobiti da nam nasipaju tu zemlju. Radimo nove mostiće, novu pristupnu cestu, novu zgradu mrtvačnice, obnavljamo zgrade općine i stavljamo solarne panele, obnavljamo društvene domove i radimo projektnu dokumentaciju za izgradnju prvog vrtića kod nas za kojeg smo prvo morali kupiti parcelu.

Bivša vlast je planirala za 4 milijuna kuna asfaltirati 500 metara ceste što smo mi na kraju uspjeli za 450.000 kuna što je ujedno i realna cijena.

"Bivši načelnik uzimao naknadu za godišnji odmor"

Osvrnula se i na pravosuđe u Brodsko-posavskoj županiji. 

Naš bivši načelnik je imao nekoliko kaznenih postupaka pa se to odugovlačilo i onda otišlo u zastaru. Sve je to moć politike.

"Ono je dosta pod političkim utjecajima. Naš bivši načelnik je imao nekoliko kaznenih postupaka pa se to odugovlačilo i onda otišlo u zastaru. Sve je to moć politike. On je napravio malverzaciju sa zemljištem, dobio je od države zemlju i rekli su mu da je ne smije prodati, a on ju je odmah prodao, ali novac nije investirao u infrastrukturu pa sad općina mora vratiti novac.

Isto tako je uzimao naknadu za godišnji odmor, a to se ne smije. Imamo pravo na plaću, a ne na nikakvu naknadu. Prevario me kad sam postala načelnica, dva mjeseca me lagao da nije dobio mirovinu, a ja nisam znala pa smo mu po zakonu morali isplaćivati plaću koja je iznosila preko 10.000 kuna. No ono što je najvažnije je da sad imamo sve pod kontrolom i da nam više ne prijete nikakve ovrhe. A isto tako želimo stvari mijenjati na bolje i na državnoj razini", zaključila je Ružica Vukovac.

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
ivanvuckovicmali

ivanvuckovicmali

Komentirano: 11.7.2015. | 23:03

1

Bože kako li je samo teško poštenom čovjeku u politici. Ja se divim našoj Ruži šta joj sve podmeću. Ali ona opet nasmijana. I poštena. Da je kao ova gamad što ju stalno ruže ne bi eno i sad u subotu sjedila u općini i radila. Koji li to još načelnik u ovoj državi radi i subotom. To ne vide ovi đabalebaroši. Ne vide ni pet bagera što rade u općini. Nikad se tako u kopanice radilo nije. Kose čiste kopaju asfaltiraju a ljige ju ruže.Bože mili.
ivanvuckovicmali

ivanvuckovicmali

Komentirano: 9.7.2015. | 16:26

2

Poštovana načelnice Vukovac. Svojim poštenim radom, trudom i zalaganjem i prije lokalnih izbora i VI I VAŠA obitelj uistinu ste zaslužili da vam skinemo kapu i poklonimo se. Ne nasjedajte na ove bezobrane provokacije zločestih ljudi. Ja vašu obitelj osobno poznajem više od 40 godina, vas nešto kraće. Divim se energiji koju imate, volji koju posjedujete i želji da savladate svaku prepreku. A ove LAŽI o zemlji i poticajima ma cijelo selo zna da jedino vaš otac radi i preko stotinu jutara zemlje i bez ikakvih poticaja. Zemlju radi da prehrani stoku a ne da uzme poticaje. Smradovima to smeta pa se javljaju i pišu gluposti. ALI ČISTA ZLATA RĐA SE NE VATA! Imate podršku poštenih mještana a ovi nepošteni ionako su izbore izgubili!!!
Glassokackognaroda

Glassokackognaroda

Komentirano: 30.5.2015. | 22:24

3

Eto narode moj lipi i štovani moramo se i mi škci kondak malo javiti na ve natpise naše uvažene. Svaša nješta tude piše al kondak kako bi kazali naši stari "Tresla se brda rodio se miš" pa tako i tude. Kaže naša uvažena da će na MOST, a šta ako ta brvna pukne i ona u bereku završi. Jer kako se već sada po kućarima i plastovima šuška da je puklo i da se neke brvni raspadaju okolo. Ja vam moram kazati da me sad već polako jedi ta cila prića, jer ne može se dvi i pol godine optuživati stara vlast za njake neuspjehe koji se dešavaju unazad jedne godine. Stalno na zborovima građana i u najnovijem općinskom listu može se ćuti i pročitati da je zbog pada na reviziji sve u Banani. A nitko ne postavlja pitanja zašto uvažena ne smije pozvati ponovno Državnu reviziju pa da kažu vo valja a vo nevalja, jer je to baš trebala davno (nakon izbora) ućiniti i onda bi imala stvarnu sliku. Najlakše je optuživanjima stare vlasti i bivšeg načelnika i tako sakriti svoje neuspjehe i probleme koji se polako nakupljaju na vrpu kao stajski gnoj. Nitko neće da ga odveze, pa se eto zato stalno iz Evrope dovoze ni smetlarski kamioni. O pa zar je toliko smeća u našoj općine pa da nam treba tri kamiona za smet. Joj ne znam što još kazati jer ima puno toga, samo nije za vako kometarisanje javno. Eto stalno oko duga dal je 2 ili 3 miona ili jedan milon, a vale vjećnici da je oko jedan milion dugova na vjeću otpisano zbog zastara i nepostojanja dokumentacije, a to su otpisali kako kažu sami Vjećnici općine, a ne uvažena sama. Da završim vako: U našoj općine ne cvjetaju ruže, samo se tulipani guraju zbog vlastitih interesa i probitka. Bit će to na kraju po šklački sve što se piše i napisuje "Falite me usta mo-JA il ću vas......." Eto kazat ću i to da naj pod imenom "Blade" koji se klanja do poda voli ljubit noge a po bontonu se radi rukoljub.
prrccko

prrccko

Komentirano: 25.5.2015. | 11:23

4

Ima li sexa u Velikoj Kopanici?
ORVVK

ORVVK

Komentirano: 25.5.2015. | 11:09

5

http://www.hss.hr/component/content/article/116-izbori-za-eu/871-ruzica-vukovac Proparadirala je ona kroz više stranaka, a tu nam glumi nevinu, hoću reć nezavisnu, nudila se svima pa i ovima što ona piše da je opsjedaju. kaže jadna naslijedila dug, pa zbog čega si pravnica, nego brže bolje zasjedni u fotelju nabi si plaću da riješi osobni dug koji joj je nastao dok je imala svoj ugostiteljski posao (toliko o sposobnosti), a znala je koliki je dug u općini jer upravo je ona se stalno smiuljila s tim istima koje sada proziva za nerad, naravno da je znala, ne bi joj otac upravo, da bi se kako ona kaže razvukao proces tog bivšeg načelnika, par puta mijenjao iskaz, jer nećete vjerovat otac joj je baš od tog bivšeg načelnika uzimao lažne potvrde, pa povlačio poticaje, a kako je ona tada, kak u ovom tekstu piše radila na OPG-u svoga oca, i kako kaže pravno pomagala savjetima, svaka joj čast što je tako časno pomogla tim istima da opelješe tu našu općinu. a fraza doživotna načelnica nije joj smetala kad je postajala načelnica, nebi ni postala načelnica da te ti isti nisu tu instalirali da sakriješ njihove lopovluke.
osvimasve

osvimasve

Komentirano: 24.5.2015. | 10:34

6

Cupo ide uokolo i gleda samo svoj interes, a i zna se hvaliti kako je macho :)) Nema situacije gdje ne gleda sebe, a i zna reci kako je on drugi covjek opcine i stalno spušta Jurkica. Najbolje je napravio kud u kopanici kad ga je izbacio
sasegi

sasegi

Komentirano: 23.5.2015. | 21:11

7

Ružo samo naprijed! Ti se kuneš u domoljublje, a Čupo radi cirkus!
plavibicikl01

plavibicikl01

Komentirano: 23.5.2015. | 15:36

8

svatko bi je sebi pred izbore a tko ne bi da mu krasi plakat ...
bili

bili

Komentirano: 23.5.2015. | 1:32

9

Što reći, BRAVO. Svaka čast.
hulkmen

hulkmen

Komentirano: 23.5.2015. | 0:36

10

nevjerojatno izgleda da u ovoj županiji ima i poštenih ljudi

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonsku zemlju prenose u vlasništvo stranih kompanija

Tko će obrađivati slavonsku zemlju?

Slavonsku zemlju prenose u vlasništvo stranih kompanija

24.4.2018. | 9:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako je propala koalicija SDP - MOST

Ružica Vukovac otkrila

Evo kako je propala koalicija SDP - MOST

21.2.2016. | 22:22
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tražimo legalizaciju za jednu kunu

Izborna skupština HDSSB-a:

Tražimo legalizaciju za jednu kunu

10.5.2015. | 17:54
SBplus.hr, Slavonski Brod : Protiv novih privatizacija

HSLS u Velikoj Kopanici

Protiv novih privatizacija

6.10.2011. | 15:10

Vezani članci

SBplus.hr, Slavonski Brod : Nezakonito gospodarili društvenom imovinom

Lokalna samouprava

Nezakonito gospodarili društvenom imovinom

23.4.2012.
Općina Velika Kopanica jedina u Hrvatskoj nije prošla nedavnu državnu reviziju,
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nezavisna žena pobijedila HDZ-ovog barda

Izbori 2013.

Nezavisna žena pobijedila HDZ-ovog barda

22.5.2013.
Velika Kopanica lani je jedina u Hrvatskoj pala na ispitu Državne revizije
SBplus.hr, Slavonski Brod : Načelnica općine za primjer drugima

Dok neki samo troše

Načelnica općine za primjer drugima

10.3.2014.
Pored toga što je preuzela vođenje, prema nalazu Državne revizije, najgoru hrvatsku općinu, mlada načelnica naslijedila je i niz dugova.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vatrogasci i Općina omogućili dječji izlet u Bizovac

Velika Kopanica

Vatrogasci i Općina omogućili dječji izlet u Bizovac

15.11.2014.
Izlet je organiziran 8. studenog 2014. godine uz sudjelovanje pedeset i šest djece do dvanaest godina iz DVD-a Beravci, Divoševci i Velika Kopanica,
SBplus.hr, Slavonski Brod : Žena koja hrabro i sustavno obnavlja ruševine HDZ-a

Ružica Vukovac

Žena koja hrabro i sustavno obnavlja ruševine HDZ-a

12.2.2015.
Uvjerna sam kako ćemo, do kraja ovog mandata, općinu Velika Kopanica postaviti na zdrave noge s održivim razvojnim projektima.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :