Kultura : Ostalo

Objavljeno: 6.5.2014. u 9:00
Prikaza: 3850
|
Autor: SBplus

Lijepa naša

Kupina

Josip Sudić
Foto: Josip SudićKupina
  • Josip Sudić

Pored najvažnije sporedne stvari na svijetu - nogometa - kojeg djeca i odrasli igraju u svom NK Posavacu, selo se ponosi svojim Kulturno umjetničkim društvom.

KUPINA - Kupina se nalazi 7 km jugozapadno od općinskog središta Velike Kopanice, susjedna naselja su Divoševci na sjeveru, Prnjavor na jugu, Mala Kopanica na istoku, te Zoljani na zapadu.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine Kupina je imala 269 stanovnika.

Pored najvažnije sporedne stvari na svijetu - nogometa - kojeg djeca i odrasli igraju u svom NK Posavacu, selo se ponosi svojim Kulturno umjetničkim društvom.

Kulturno-umjetničko društvo "Kupina" osnovano je u siječnju 1999. godine, te kao takvo ubraja se među mlađa društva Brodsko-posavske županije. Osnovano je na poticaj seoske omladine i svih mještana Kupine. Ono što je neposredno prethodilo osnivanju kulturno-umjetičkog društva u pravom smislu tih riječi, možemo opisati kao ekspoloziju zanimanja jednog mlađeg dijela stanovništva sela koji su iskazali želju za drukčijim načinom druženja kojeg do tada u Kupini nije bilo. Osnovni cilj koje je društvo postavilo ispred sebe i svojega rada jest očuvanje, obnavljanje i promicanje izvornog folkolora, tradicije i običaja brodskog posavlja. Društvo radi isključivo na osnovama kulturnog amaterizma i prvi mu je cilj gajenje i očuvanja izvornosti hrvatskog šokačkog načina života, običaja i svega vezanog uz svakodnevni seoski život.

 

Društvo broji 40-ak aktivnih članova svih dobnih skupina. Veliku podršku pronalazi u mještanima sela Kupina i kao takvo postalo je centralno mjesto općeg i kulturnog okupljanja mladih u selu. KUD radi u više sekcija, a najpoznatija i s brojem članova najveća je odrasla folklorna skupina. Ona broji 30-ak aktivnih članova. Ova skupina bilježi uspješne nastupe širom Hrvatske pa i u inozemstvu, a stalni su sudionici Brodskoga kola, Vinkovačkih jeseni, Đakovačkih vezova i svih ostalih kulturnih manifestacija i priredbi diljem Brodsko-posavske županije i Slavonije.

U sklopu društva djeluju tri pjevačke skupine. Muška i ženska pjevačka skupina rade na obnavljanju i očuvanju izvornog načina pjevanja sela Kupine, a mješovita skupina njeguje stare crkvene napjeve i pjesme koje su danas već zaboravljene. Za budućnost kulturnog rada i zbivanja svakako je potreban rad s mlađim uzrastima, a budućnost KUD-a "Kupina" osigurava se radom dječje skupine i radom s malim tamburašima. Uz sve nabrojene u sklopu KUD-a djeluje i dramska skupina.

Nakon niza godina vrijednog rada Kulturno-umjetničko društvo "Kupina" zauzima svoje mjesto u zajednici izvornih kulturnih udruga kao priznati čimbenik očuvanja nacionalnog identiteta i osobitosti, te je postalo važan promicatelj šokačke kulture i vrednota.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog snimanja scena zatvaraju ulicu i uklanjaju rasvjetu

Saznali smo o kojem se filmu radi

Zbog snimanja scena zatvaraju ulicu i uklanjaju rasvjetu

10.8.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U pokladnoj povorci 72 jahača i dvije zaprege

Pokladno jahanje

U pokladnoj povorci 72 jahača i dvije zaprege

28.1.2019. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ižimači nagrada Simply the Best

Općina Velika Kopanica

Ižimači nagrada Simply the Best

3.11.2016. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :