Najavni plakat
Slatki mošt mogao se piti odmah ili se od njega pekla rakija. Od jabuka „divljaka“ pustilo se da mošt prokisne u ocat odnosno sirće koje se upotrebljavalo za jelo i u narodnoj medicini za liječenje ljudi i stoke.
BERAVCI - U nedjelju, 9.rujna, u Etnoparku u Beravcima bit će
održana 37. folklorna manifestacija i smotra starih običaja „Ižimača" u
organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Ivan Goran Kovačić” iz Beravaca i
pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
Zlatna jesen u ravničarskoj Slavoniji puna je slatkih
plodova, a jabuka je kraljica među njima. Kada se iz tih slatkih jabuka
iscijedi ili „ižima" još slađi jabukov mošt, časti i veselja može biti, piše na službenoj internetskoj stranici beravačkog KUD-a.
Stoga Beravčani i pjevaju: U Beravci ižimača ima, neka dođe,
koga to zanima! Diko moja u Beravce dođi, na pogaču i na "Ižimaču"! (audio snimke moguće je poslušati OVDJE)
Beravačka folklorna manifestacija već se trideset i sedam
puta održala u tom šokačkom selu, udaljenom četrdeset kilometara od Slavonskog
Broda, sjedišta Županije.
Godine 1978. u Beravcima je na inicijativu Muzeja Brodskog Posavlja,
u organizaciji KUD-a „Ivan Goran Kovačić" na obiteljskom gospodarstvu gospodina
Ilije Eskeričića, priređena prva „Beravačka jabukovača i smotra folklora" do
danas poznata pod imenom „Ižimača", jedinstveni takav događaj u Hrvatskoj.
Okosnicu ove priredbe čini prikaz „ižimanja"- cijeđenja jabukovog
mošta na drvenoj napravi, „ižimači", koju okreću konji. Ižimača ili moštara
sastoji se od dva dijela. Na otvorenom su dubljeni hrastovi valovi sastavljeni
u krug. U valovima se okreće teški kameni kotač - „točak" koji drobi voće, a
pokreće ga par konja koji tjeraju u krug oko valova. Usitnjeno voće pokupi se i
nosi u prešu, drugi je dio ižimače, gdje se preša i cijedi odnosno ižima mošt.
Slatki mošt mogao se piti odmah ili se od njega pekla rakija.
Od jabuka „divljaka" pustilo se da mošt prokisne u ocat odnosno sirće koje se
upotrebljavalo za jelo i u narodnoj medicini za liječenje ljudi i stoke.
Istovremeno sa Smotrom rastao je u Beravcima i mali Etnopark,
smješten u centru sela iza Crkve svetog Duha. Tu su na lijepoj zelenoj površini
smješteni ižimača, žitnica- ambar, vanjska peć za pečenje kruha te je
postavljen drveni đeram za izvlačenje vode iz bunara. Tako je tu nastalo čitavo
seosko dvorište s pripadajućim gospodarskim zgradama.
Onaj tko želi otputovati u prošlo stoljeće, svjedočiti
običajima i tradiciji i sudjelovati u njihovu očuvanju, u nedjelju će ga put
odvesti u Beravce gdje će, vjerujemo, kao i svake godine biti veselo.
Program ovogodišnje „Ižimače" počinje u 14.30 sati povorkom sudionika
kroz selo koji će zatim zaplesati zajedničko kolo u Etnoparku, prikazati rad
ižimače i kušanje mošta.
U 16 sati na programu su nastupi folklornih skupina, proglašenje
najljepše cure, snaše i momka te najljepše uređenog prozora.
Po završetku službenog dijela programa, slijedi druženje za
sve sudionike i posjetitelje uz tamburašku glazbu.