Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 27.12.2014. u 18:40
Prikaza: 3052
|
Autor: Suzana Župan

Regionalni svinjogosjski forum

Ulazak u EU seljacima nimalo nije pomogao

Velika Kopanica : Ulazak u EU seljacima nimalo nije pomogao

Glavni je problem što hrvatski uzgajivači nisu konkurentni cijenom koja je u EU puno niža

VELIKA KOPANICA – Savjetodavna služba i Svinjogojska udruga Brodsko-posavske županije organizirale su u Velikoj Kopanici regionalni svinjogojski forum. Tamo se razgovaralo o toj grani stočarstva kroz ulazak RH u EU, mjerama Ruralnog razvoja, soji u hranidbi svinja, načinu kako higijenskim mjerama do njihovoga zdravlja, domaćoj proizvodnji, tehnologiji uzgoja svinja na OPG-ovima, udruživanju proizvođača i drugim aktualnostima. O tim temama govorili su predstavnici, stručnjaci Savjetodavne službe, Ministarstva poljoprivrede, Poljoprivrednog fakulteta Osijek... piše Glas Slavonije.

Hrvatski svinjogojci proizvode od 850.000 do 900.000 svinja, a potrošnja nam je 2,5 milijuna, što nedvosmisleno ukazuje na to da treba povećati proizvodnju.

Voditelj Službe za stočarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede Dalibor Janda govorio je o stanju i perspektivama našeg svinjogojstva u okviru EU-a, kada je rečeno da su prethodne najave o tome da ulaskom u Uniju dolazimo na veliko tržište od čak 500 milijuna potrošača te da ćemo na njemu svinje lako prodati, što je bilo - precijenjeno.

- Problem je što su uzgajivači svinja u Europi konkurentniji od nas, odnosno s nižim su cijenama. Posebice se to odnosi na vrijeme ruske krize zbog koje je pritisak mesa, koje je inače išlo u Rusiju, na europsko tržište, pa sada to meso završava u članicama EU-a. Dakako, ako je velika ponuda tog mesa – cijena mu mora ići dolje - kaže viši stručni savjetnik Savjetodavne službe - ured u Gundincima, Željko Kucjenić. Ocjenjuje da se u cijene na tržištu EU-a u našem slučaju mogu uklopiti samo veliki uzgajivači čiji menadžment zna proizvesti svinju koja cijenom može parirati za tržište EU-a, no da se naši prosječni, manji proizvođači, ne mogu uklopiti u te cijene.

- Za sada za svinjogojce nema pomaka zbog ulaska RH u Uniju, to se jedino može dogoditi ako se počnu koristiti mjere iz Ruralnog razvoja. Znači, moći ćete sagraditi objekte s kojima ćete moći konkurirati proizvođačima vani. Ako se te mjere ne budu mogle korsititi, morat ćete sami izgraditi objekte koji će opteretiti proizvodnju, a što će se odraziti na cijenu, kaže Kucjenić. Srećom po domaće svinjogojce, u 2014. im se, kao indirektan utjecaj rusko-ukrajinske krize, dogodio izvoz u Srbiju. U protivnom, vladao bi još veći pritisak. Tijekom 2014. hrvatski svinjogojci izvezli su i u Austriju, Mađarsku. Predsjednik Udruge svinjogojaca OBŽ Goran Jančo kaže da je izvoz do 1. prosinca obuhvatio 120.000 tovljenika.

- Austrija je država koja štiti svoje svinjogojce pa je u nju teško izvoziti, no uspjelo se probiti barijere - kaže Kucjenić.

Hrvatski svinjogojci proizvode od 850.000 do 900.000 svinja, a potrošnja nam je 2,5 milijuna, što nedvosmisleno ukazuje na to da treba povećati proizvodnju.

– Svi koji planiraju nekakva udruživanja, klastere…, oni se orijentiraju da u RH proizvedemo 2,5 milijuana svinja i da možemo biti jeftiniji bar za trošak prijevoza u odnosu na strance. Naši proizvođali mogu proizvesti svinja za naše potrebe i još za izvoz, no problem je u tome što ne možemo prodavati svinje po toj cijeni po kojoj nam stižu izvana, Uspijemo li izgraditi objekte i postići razinu od 28-30 prasadi po krmači, kao tvrtke vani, tada ćemo moći ići s tom cijenom s kojom oni vani idu. Zašto bi neki prerađivač kupovao svinje kod našeg proizvođača, ako mu iz Nizozemske dođe kamion prasadi ili svinja koje će dobiti jeftinije - kaže Kucjenić. U uvjetima slobodnog tržišta, ako hoćete prodati svoj proizvod, morate biti ili jeftiniji ili kvalitetniji, a potonje znači i veću cijenu, s tim da je naš prosječan potrošač u takvoj situaciji da gleda na cijenu, a ne kvalitetu. Kucjenić procjenjuje da bi ulazak RH u EU za domaće svinjogojce mogao značiti bolju 2015., krenu li mjere plana Ruralnog razvoja.

Potrebno je udruživanje
Na svinjogojskom forumu riječi je bilo i o udruživanju. "Svi govore o nekim udruženjima, klasterima, proizvođačkim organizacijama, zadrugama…, da zajednički idemo u nabavu repromaterijala, no ne postoji kritična masa, ili netko tko bi ljude mogao organizirati, ustrojiti na način da OPG-ovi imaju servis u tom udruženju. Naime, u to treba uložiti novac, a znamo kako svinjogojci stoje s novcem i da su izvarani već bezbroj puta”, kaže viši stručni savjetnik Savjetodavne službe Željko Kucjenić.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
bigi

bigi

Komentirano: 28.12.2014. | 14:41

1

najmanje su pomogli sami sebi kupujući tuarege, nercedes i ostalo....
Stipe

Stipe

Komentirano: 28.12.2014. | 9:20

2

A što se ovog u sivom okviru tiče, ako ne znate, samo nađite neku staru komunjaru, on će vam sve organizirati, kao '55. Da niste prije 50 godina jebavali i rogoborili protiv zadruga sad bi bili na konju. Kad vi nikada niste zadovoljno.
Stipe

Stipe

Komentirano: 28.12.2014. | 9:18

3

Nije im pomogao? Ma ja u to ne vjerujem. Mislim da im je bolje nego ikada. Valjda znaju za što su glasali?
Forrest

Forrest

Komentirano: 27.12.2014. | 21:54

4

Pomogao je Jakovini,nisam vidio brži progres.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako mali poljoprivrednici mogu do 15 tisuća eura

Isplata novca u dvije rate

Evo kako mali poljoprivrednici mogu do 15 tisuća eura

20.1.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Više od 7 milijuna kuna dat će na uređenje šumskih puteva

Nižu projekte jedan za drugim

Više od 7 milijuna kuna dat će na uređenje šumskih puteva

20.12.2019. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stručnjaci će istražiti plodnost tla te kako ga preporoditi

Županija i Općina podmiruju dio računa

Stručnjaci će istražiti plodnost tla te kako ga preporoditi

28.8.2019. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Strogo ćemo se držati zakonskih kriterija'

Oni s više od 100 ha, vratit će višak

'Strogo ćemo se držati zakonskih kriterija'

28.7.2019. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za zakup 2.220 hektara poljoprivrednog zemljišta

Prigovori do kraja srpnja

Za zakup 2.220 hektara poljoprivrednog zemljišta

15.7.2019. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od pet do dvadeset tisuća eura za poljoprivrednike

Mogu li financijske injekcije pomoći?

Od pet do dvadeset tisuća eura za poljoprivrednike

31.5.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Država polako rasprodaje 'Brodsko-posavsku županiju'

Punjenje riznice rasprodajom zemljišta

Država polako rasprodaje 'Brodsko-posavsku županiju'

14.2.2019. | 16:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobio 536 tisuća kuna za kupnju kombajna

Vinko Švaganović

Dobio 536 tisuća kuna za kupnju kombajna

23.4.2015. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : IGH daje u zakup 76 hektara poljoprivrednog zemljišta

U katastarskoj općini Beravci

IGH daje u zakup 76 hektara poljoprivrednog zemljišta

17.2.2015. | 20:27
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osamnaest Zdunića brine o 260 grla

Žive od rada

Osamnaest Zdunića brine o 260 grla

1.1.2012. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :