Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 1.1.2012. u 13:45
Prikaza: 4179
|
Autor: M. Ravlić/Posavska Hr.

Žive od rada

Osamnaest Zdunića brine o 260 grla

Velika Kopanica : Osamnaest Zdunića brine o 260 grla Obiteljsko gospodarstvo Zdunić iz Divoševaca(Foto: Marija Ravlić)

Ja sam 2005. godine s Dukatom potpisao ugovor o predaji 800 litara mlijeka dnevno, i ono što sam tada mogao financirati s tom količinom, danas ne mogu s proizvodnjom od 2000 litara.

DIVOŠEVCI - Od kada znam za sebe uzgajamo krave i od njih živimo. Do prije 30-ak godina u štali ih je, u prosjeku, bilo petnaestak, a onda smo polako počeli povećavati njihov broj da bismo 2005. godine, kad ih je bilo 40, malo dalje od kuće sagradili novu staju. Tada smo, na ovih 40 krava, kupili isto toliko junica tako da danas imamo ukupno 260 grla - 130 muznih, oko sto junica i 30-ak telića te dva selekcionirana rasplodna bika, započeo je predstavljanje svojeg velikog poljoprivrednog gospodarstva Josip Zdunić iz Divoševaca. Prva staja je podignuta dugoročnim, relativno povoljnim kreditom HBOR-a i njegova otplata još traje, a druga znatno nepovoljnijim kratkoročnim koji je, srećom, već vraćen dok su treću gradili vlastitim sredstvima.

Zdunići su pokazali da imaju dovoljno snage, volje i znanja za ovaj posao, koji ne poznaje blagdana i praznika te koji od čovjeka traži da mu se posveti 24 sata na dan.

Prvom objektu od 600 kvadratnih metara, kojeg su Zdunići sagradili prije šest godina, već 2007. pridružio je još jedan istih dimenzija, a onda je došao red da i junice dobiju novi dom tako da je ubrzo "niknula" još jedna staja od 400 m2. No, sa skladišnim prostorima za spremanje hrane situacija je znatno teža pa se dio nalazi u manjim zgradama i šupama oko kuće, djetelina je na kamarama, silaža u rovovima... Na oko 150, najvećim dijelom zakupljenih hektara, veći dio hrane za svoje krave Zdunići sami proizvode i u "dobroj" godini ove bi površine bile dovoljne, no, kad se zaredaju suše i kiše, kakve su bile u posljednje tri, dosta toga treba kupiti i isplativost proizvodnje mlijeka postaje još upitnija. Zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u općini Velika Kopanica obavljen je vrlo korektno i Zdunići nisu imali problema osigurati zemljište, a kad se bude prodavalo, planiraju ga kupiti. Za obradu zemljišta i "opsluživanje" ovako brojnog stada Zdunićima je, uz ostalu mehanizaciju, na raspolaganju i "vozni park" od šest traktora, kojeg na proljeće planiraju proširiti i sa silokombajnom.

Osam sati mužnje

- Mlijeko danas, na prvi pogled, ima dobru cijenu. No, kad uzmemo u obzir ulazne troškove, poput umjetnog gnojiva ili goriva, mlijeko dajemo gotovo besplatno. Ja sam 2005. godine s Dukatom potpisao ugovor o predaji 800 litara mlijeka dnevno, i ono što sam tada mogao financirati s tom količinom, danas ne mogu s proizvodnjom od 2000 litara. Budući da mi imamo krave mliječne holstein friesien pasmine veliki nam je problem prodaja muških telića, dok žensku ostavljamo za povećanje i obnavljanje vlastitog stada. Naime, jedna takva muzna krava može izdržati pet, najviše šest godina i onda i one idu u mesnicu s tim što je za njih puno lakše prodati nego teliće, kaže Josip dodajući kako je suradnja s Dukatom vrlo korektna.

Obitelj Zdunić, u svom je kraju, već dugo bila su poznati kao vrsni stočari i proizvođači mlijeka pri čemu je naš domaćin Josip, nakon prerane smrti starijeg brata Zvonimira, u potpunosti preuzeo brigu o zajedničkom imanju. Obitelji oba brata, sada pod Josipovom dirigentskom palicom, iako u dvije kuće i dva obiteljska gospodarstva, i danas sve zajednički rade i vode posao – sa snahama i djecom ukupno ih je 18. U svim ovim investicijama Josipa je u stopu pratila i supruga Zdravka, koja danas vodi knjigovodstvo, budući da su je posljednjih godinu dana u staji zamijenile kćeri Jasmina i Ivana. Ove dvije mlade djevojke, iako su završile ekonomsku, odnosno obrtničku školu, ne kane tražiti posao izvan kuće, a njihova je glavna obveza mužnja krava za koju im svakodnevno treba osam sati.

Uz pet Zdunića, supružnike Josipa i Zdravku, sinove Krunoslava i Ivana te kći Ivanu, u radnom odnosu je još jedan radnik, a uskoro će im se pridružiti i Jasmina. Najmlađa Josipa, kojoj je tek deset godina i učenje joj je jedina obveza, "pod svoje" je uzela teliće o kojima se skrbi s puno ljubavi, a glavna je i kad se ženskoj teladi nadjevaju imena. Nema sumnje da i Josipa, baš kao i svi mladi u obje grane obitelji Zdunić iz Divoševaca, svoju budućnost vidi u proizvodnji mlijeka. Da bi to bilo moguće, farmu treba stalno širiti, a Zdunići su pokazali da imaju dovoljno snage, volje i znanja za ovaj posao, koji ne poznaje blagdana i praznika te koji od čovjeka traži da mu se posveti 24 sata na dan.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
manemoj

manemoj

Komentirano: 1.1.2012. | 18:37

1

To su ljudi koji rade od malih nogu....od jutra do mraka....to nije obitelja koja bi, kako naš narod kaže "kruva preko pogače"...krvav je to posao, kruh sa sedam kora....pozdrav svim Zdunićima u Divoševcima...i Nikici kojeg vidim niste spomenuli u članku..neka im je sretna 2012. godina..njima i svim Divoševčanima!! Zdunići rmbaju odkad ih ja pamtim, dok ekipa ispred "Doma" vazda kuka da nešta ne valja..;-))

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako mali poljoprivrednici mogu do 15 tisuća eura

Isplata novca u dvije rate

Evo kako mali poljoprivrednici mogu do 15 tisuća eura

20.1.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Više od 7 milijuna kuna dat će na uređenje šumskih puteva

Nižu projekte jedan za drugim

Više od 7 milijuna kuna dat će na uređenje šumskih puteva

20.12.2019. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stručnjaci će istražiti plodnost tla te kako ga preporoditi

Županija i Općina podmiruju dio računa

Stručnjaci će istražiti plodnost tla te kako ga preporoditi

28.8.2019. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Strogo ćemo se držati zakonskih kriterija'

Oni s više od 100 ha, vratit će višak

'Strogo ćemo se držati zakonskih kriterija'

28.7.2019. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za zakup 2.220 hektara poljoprivrednog zemljišta

Prigovori do kraja srpnja

Za zakup 2.220 hektara poljoprivrednog zemljišta

15.7.2019. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od pet do dvadeset tisuća eura za poljoprivrednike

Mogu li financijske injekcije pomoći?

Od pet do dvadeset tisuća eura za poljoprivrednike

31.5.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Država polako rasprodaje 'Brodsko-posavsku županiju'

Punjenje riznice rasprodajom zemljišta

Država polako rasprodaje 'Brodsko-posavsku županiju'

14.2.2019. | 16:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobio 536 tisuća kuna za kupnju kombajna

Vinko Švaganović

Dobio 536 tisuća kuna za kupnju kombajna

23.4.2015. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : IGH daje u zakup 76 hektara poljoprivrednog zemljišta

U katastarskoj općini Beravci

IGH daje u zakup 76 hektara poljoprivrednog zemljišta

17.2.2015. | 20:27
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ulazak u EU seljacima nimalo nije pomogao

Regionalni svinjogosjski forum

Ulazak u EU seljacima nimalo nije pomogao

27.12.2014. | 18:40
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :