Život : Vjerski život

Objavljeno: 8.9.2013. u 11:11
Prikaza: 2375
|
Autor: Višnja Mikić

Trodnevnica na Gospinu polju

Bez osude, molili za mir u Siriji

Staro Petrovo Selo : Bez osude, molili za mir u Siriji„Blažena Ti što povjerova"(Foto: Višnja Mikić)

Mudra Crkva, izbjegavajući 'Popu kazati pop, a bobu bob', nije pozvala Baracka Obamu neka ne pokreće još jednu imperijalističku invaziju na nezavisnu zemlju, nego je oportunistički molila za mir u Siriji, što je, dakako, puno više od potpunog ignoriranja američkog fašističkog gangsterizma po svijetu.

VRBOVA - Vjernici župe Vrbova pripravljali su se za blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, 8. rujna, trodnevnicom, koju je na Gospinom polju, iznad Bilog Briga (u sastavu vrbovačke župe), vodio vlč. Zdravko Radoš, župnik u Oriovcu.

Prošle godine, navršilo se 770 godina redovitih hodočašća na ovo milosno mjesto, gdje se još 1230-ih spominje župna crkva Blažene djevice Marije (BDM) na Dubovcu, današnjem Gospinom polju. Ove godine je 255 ljeta drevnom Marijinom kipu, oko kojeg se vjernici ovdje okupljaju. Vrbovačka župa, ovog rujna, slavi i 50. rođendan. Pjevanim zazivom „Blažena Ti što povjerova", vjernici su, u ovom malom Marijinom prošteništu, u srcu prirode, pridružili se marijanskim hodočašćima Požeške biskupije koja se ove godine odvijaju pod spomenutim geslom.

Molitva za Siriju

Uz sve nakane, osobne molitve i zavjete, vjernici su posebno molili za mir u Siriji. Naime, biskup požeški, msgr dr Antun Škvorčević, pozvao je svećenike i đakone, redovnike i redovnice, sve članove Božjeg naroda Požeške mjesne crkve da se odazovu poticaju pape Franje te se, uoči blagdana Male Gospe, 7. rujna, žrtvom, postom i molitvom pridruže braći i sestrama diljem svijeta u zauzimanju za mir u Siriji.

Na završetku trodnevnice na Gospinom polju, u predvečerje Marijinog blagdana, sve je pozdravio domaći župnik, vlč Stjepan Bakarić. Posebno je pozdravio hodočasnike pješake iz novogradiške župe Kraljice svete krunice, zatim vjernike iz Mačkovca te procesije pješaka iz župa Nova Kapela, Štivica, Staro Petrovo Selo, Vrbova i drugih. Podsjetio je kako vjernici ovdje stoljećima nalaze utjehu, kako Gospa ovdje otire suze, blaži boli i ohrabruje srca.

Svečanu euharistiju slavio je voditelj trodnevnice, vlč Zdravko Radoš, a u koncelebraciji su sudjelovali arhiđakon Posavskog arhiđakonata Požeške biskupije, msgr Antun Prpić, zatim vlč Stjepan Đurić, rodom iz Vrbove i brat Drago Rašković, rodom iz novokapelačke župe.

Nadahnuta propovjed

Radoš je, u pozdravnim riječima, naglasio kako slavimo Marijin rođendan i kako se trebamo radovati, jer se od Marije rodio Bog. Ona je jedina bila izuzeta od istočnog grijeha. Rodila je Boga i Spasitelja svijeta, Isusa Krista. Slavimo „zoru našega spasenja", rekao je. Srce nam treba biti radosno i ushićeno, jer nas po njoj Bog spašava.

U nadahnutoj propovijedi, naglasio je kako u marijanska mjesta ne dolazimo samo slušati Božju Riječ, nego je treba i živjeti. Bog želi djelovati u ljudskom srcu i darovati nam vječni život. „Mnogi danas", rekao je, „nude život koji nije život, i često ga tražimo tamo gdje nema života, ali pravi život ne dolazi od ovoga svijeta. Život u punini može dati samo Bog, Isus Krist. Kroz Božju Riječ. On nas želi ojačati, prosvijetliti, nadahnuti. Spasenje nam je u katoličkoj crkvi. Crkva je sakramenat spasenja, za sve narode, zato nas Bog poziva da molimo za sve narode svijeta, da po našoj žrtvi, molitvi i postu, kao što nas pozivaju i Sveti Otac i naš biskup, Bog izlije svoj mir i u Siriji, rekao je, među ostalim, Radoš.

Nakon svete mise, oko Gospinog polja, prošla je procesija sa svijećama i drevnim Marijinim likom, koji ovdje tješi, a u nebu Marija svoje zagovara. Na misi je pjevao crkveni zbor župe sv Jurja Vrbova, a župnik Bakarić zahvalio je svima, koji na bilo koji način pomažu da Gospino polje uvijek bude lijepo kao i u vrijeme trodnevnice. Posebno je zahvalio čelništvu općine Nova Kapela te članovima Dobrovoljnih vatrogasnih društava Bili Brig i Vrbova, a onda i pojedincima, koji su u ovu drevnu, kako spomenice pišu „Gospinu postojbinu" ugradili dio sebe.

Na sam blagdan Male Gospe, na Gospinom polju je svečanu misu u 11.00 sati slavio novokapelački župnik, vlč Goran Mitrović.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biskup krstio šesto dijete obitelji Marinović

U jeku demografske krize

Biskup krstio šesto dijete obitelji Marinović

4.9.2018. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obilježena 75 obljetnica smrti Drinskih mučenica

Svoj zavjet Bogu potpisale krvlju

Obilježena 75 obljetnica smrti Drinskih mučenica

16.12.2016. | 11:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Djeca i mladi iz Magdale za potrebe svoje župe

Za uzor drugima

Djeca i mladi iz Magdale za potrebe svoje župe

15.12.2016. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :