Život : Udruge građana

Objavljeno: 8.2.2014. u 13:15
Prikaza: 2682
|
Autor: Višnja Mikić

81. Godišnja skupština

Kad bi država u Hrvata funkcionirala tako...

U petak, 7. veljače, u Štivici, održana je 81. Redovna godišnja izvještajna skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Štivica.

Među ostalima, bili su joj nazočni Milan Šulter, predsjednik Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije, zatim Nenad Radojčić, direktor tvrtke „Vatropromet" iz Zagreba, s kojom štivički vatrogasci uspješno surađuju gotovo 20 godina, koliko „Vatropromet" djeluje. Na skupštini je bio i Mijo Brlečić, predsjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije, koji je i predsjednik VZO Martinska Ves i predsjednik DVD-a Trebarjevo Desno, zatim predsjednik Općinskog vijeća općine Staro Petrovo Selo, Stanko Mikić, član vijeća Ivan Kovačević, zatim predsjednik VZO Staro Petrovo Selo, Ivan Turkalj, zapovjednik VZO Zlatko Pospišil te predstavnici DVD-a Botinec, Kustošija, Trebarjevo Desno, Sičice, Dragalić, Javna vatrogasna postrojba grada Nova Gradiška, DVD Zakorenje, Brodski Stupnik, Ivandol, Staro Petrovo Selo, Komarnica, Nova Kapela – Batrina, Lužani, Živike – Pričac, Malino, Donji Andrijevci, Velika, Vrbova, Tisovac, Gornji Bogićevci, Godinjak, Bili Brig, Magić Mala, Dolina, Orubica i Laze.

U Štivicu vatrogasci od davnine rado dolaze, što potvrđuje i ovogodišnja skupština, kojoj su se, kako je navedeno, odazvali predstavnici 26 društava. Nakon intoniranja državne i vatrogasne himne te minute šutnje za sve poginule i umrle vatrogasce, okupljene u prepunom štivičkom Vatrogasnom domu pozdravio je predsjednik domaćeg društva, Karlo Emanović i upoznao ih s dnevnim redom skupštine.

Zatim je Emanović podnio izvješće o radu društva u protekloj godini, koja je bila puna aktivnosti. Među najznačajnijima je veličanstvena proslava 80-e obljetnice društva, koja je upriličena 4. i 5. svibnja, u nazočnosti čak 50 dobrovoljnih vatrogasnih društava, uz niz sadržaja, a izdana je i prigodnapovjesnica društva. Tijekom prošle godine u Vatrogasni dom je uvedeno centralno grijanje, društvo sudjeluje na svečanosti 60-e obljetnice DVD-a Zakorenje, djeca odlaze na kup-natjecanje u Veliku Kopanicu.

U listopadu su štivički vatrogasci dočekali goste iz njemačkog grada Espasingena, koji su im poklonili dio opreme, a tijekom 2013. DVD Štivica osniva i žensku vatrogasnu ekipu. U izvješću zapovjednika, Ivice Bajušića, navodi se kako je početkom prošle godine organiziran tečaj za čin dočasnika prve klase, koji je uspješno položilo 10 članova društva, među njima i dvije djevojke.

Obučavao djecu 33 godine

Tečaj za vatrogasca uspješno završava 7 članova, od kojih su 4 djevojke. Organizirani su i liječnički pregledi, a djeca dobivaju novog voditelja, bolje rečeno voditeljicu, Nakon što je s djecom kontinuirano radio Miroslav Tomičić, čak 33 godine, svi su mu zahvalili i pohvalili njegov dugi rad, a od sada s djecom radi djevojka, Tereza Smičić. Upriličene su tijekom godine i brojne vježbe za djecu i mladež, jedan član polaže za časnika prve klase, organizira se tečaj za specijalnost bolničara, vatrogasci se uključuju u tradicionalnu „stražu" kod Isusovog groba u Velikom tjednu, slave svog zaštitnika svetog Florijana, odlaze na svečanosti drugim društvima, druže se, rade.

Pohvalno je što je tijekom prošle godine društvo zabilježilo samo jednu intervenciju. Za nesebičan rad pojedincima i tvrtkama, posebno gostima, na skupštini su dodijeljene zahvalnice i priznanja.

U pozdravnim obraćanjima gostiju, naglašena je povezanost svih u Štivici. Rečeno je kako se društvo nije izdvojilo iz mjesta gdje živi, nego svi zajedno rade i surađuju i tako skladno funkcioniraju, što se najbolje vidjelo i na proslavi 80. obljetnice DVD-a Štivica.

Na skupštini u petak, prihvaćen je i program rada te financijski plan za 2014 godinu, u koju je štivičko društvo zakoračilo spremno i dalje raditi, usavršavati se, vježbati, družiti se, a nada sve čuvati živote i imovinu od požara.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pobjednici majstori iz Podrckavlja, Okučana i Cernika

  Natjecanje lovaca BPŽ u kuhanju čobanca

  Pobjednici majstori iz Podrckavlja, Okučana i Cernika

  27.8.2018. | 19:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U kratkom vremenu ostali bez čak osam vatrogasaca

  Odlaze mladi kadrovi

  U kratkom vremenu ostali bez čak osam vatrogasaca

  5.3.2018. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Po četvrti puta zabavni program za svoje mještane

  Udruga Sveti Leonard

  Po četvrti puta zabavni program za svoje mještane

  19.12.2016. | 11:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pjesmom i glazbom za pomoć Mateju

  Humanost na djelu

  Pjesmom i glazbom za pomoć Mateju

  4.4.2016. | 10:13
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Švarglijada u Hrvata

  Tradicija

  Švarglijada u Hrvata

  27.1.2015. | 11:24
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mala proslava velikih ljudi

  O njima se rijetko piše

  Mala proslava velikih ljudi

  5.5.2014. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I žene vatru gase

  Kad gori

  I žene vatru gase

  26.4.2014. | 16:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : S Ćirom uspjela i sedma 'Švarglijada'

  Sinoć u SPS

  S Ćirom uspjela i sedma 'Švarglijada'

  26.1.2014. | 10:47
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Malo društvo velikih ljudi

  Oni znaju kako se to radi

  Malo društvo velikih ljudi

  14.7.2013. | 16:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Održana Skupština udruge

  'Kulin bećarac'

  Održana Skupština udruge

  18.3.2012. | 21:16
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pobjednik 5. švarglijade u Hrvata

  Đuro Galović

  Pobjednik 5. švarglijade u Hrvata

  29.1.2012. | 23:02
  SBplus.hr, Slavonski Brod : "Sveti Vinko" uspješno

  Tradicionalno Martinje

  "Sveti Vinko" uspješno

  13.11.2011. | 21:52
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobrovoljni vatrogasci su sinonim za humanost

  Poštovanja vrijedni

  Dobrovoljni vatrogasci su sinonim za humanost

  15.8.2011. | 12:37
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najbolji švargl napravio Dario Dautović

  Rezultati 4.švarglijade

  Najbolji švargl napravio Dario Dautović

  31.1.2011. | 14:17
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Završne pripreme za švarglijadu

  Gastronomija i običaji

  Završne pripreme za švarglijadu

  22.1.2011. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :