Život : Ostalo

Objavljeno: 20.5.2016. u 12:00
Prikaza: 4948
|
Autor: AP/SBplus

Ogorčeni roditelji:

'Zbog čega naša djeca ne mogu nastupiti na Olimpijadi?'

Staro Petrovo Selo : 'Zbog čega naša djeca ne mogu nastupiti na Olimpijadi?'Djeca Starog Petrovog Sela dobila sunagradu za fair play(Foto: radiong)

Na Olimpijskom festivalu dječjih vrtića nije nastupilo 14-ero djece čiji su roditelji ogorčeni zbog toga što neka djeca nastupaju i više puta za redom, a njihova ne mogu niti jednom. Nezadovoljni su, kaže i načinom na koji se radi s mališanima te za sve optužuju upravu vrtića smtrajući da im se svete za neke ranije poteze.

STARO PETROVO SELO - U Novoj Gradiški polaznici tamošnji dječjih vrtića sudjelovali su na 15. Olimpijskom festivalu dječjih vrtića. Ukupnu pobjedu odnio je Dječji vrtić "Matija Gubec" iz Cernika, dok je nagrada za fair play dodjeljena Dječjem vrtiću "Vjeverica" Staro Petrovo Selo. No, upravo nagrada za fair play ostavila je gorak ukus kod dijela roditelja i njihovih mališana. Što zbog činjenice da, kako su SBplusu javili neki roditelji, dio djece nije imao pravo sudjelovanja, što zbog toga što se - kako tvrde - s djecom ne radi pa niti ne mogu dobiti ništa više od nagrade za fair play.
'Vrtići provode niz aktivnosti kako bi se djeca bolje upoznala s olimpijskim vrijednostima, djeci je objašnjeno da se moraju truditi i raditi ako žele postati dobri u športu, a naročito ako žele biti najbolji.'

 - Moje dijete se spremalo za Olimpijadu. Bila je jako uzbuđena jer su joj brat i seka išli. Bila je toliko uzbuđena zbog nastupa, da bih ja na kraju, tek na svoj upit, doznala kako ona i još 13 djece koja pohađaju program predškole, a koja također nastupaju u vrtićkoj olimpijadi, neće nastupati. Pitam Vas je li to fer. Ja znam da djeca iz vrtića imaju prednost nastupa na vrtićkoj Olimpijadi, ali zbog toga neka djeca idu dva tri puta već na Olimpijadi a moje dijete, iako se pripremalo, ne ide. Je li u redu da moje dijete plače, a nečije ide dva ili tri puta - pitala nas je Agica Jurić Ferić, majka djevojčice koja je jučer umjesto na Olipijadi vrijeme provela doma.

Tragom njenog pitanja jučer tijekom prijepodneva kontaktirali smo Dječji vrtić Vjeverica u Starom Petrovom Selu odakle su nas uputili na ravnateljicu Veru Trobić koja je zatražila da joj upit dostavimo pismenim putem. Traženo učinjeno. Novinarski upit je proslijeđen odmah, a u roku od nepunih sat vremena stigao je odgovor: "Poštovana! Zaprimili smo Vaš e-mail, ali s obzirom da smo u završnim pripremama za OF Dječjih vrtića (danas) , nismo u mogućnosti odgovoriti ovoga časa. Odgovor će te dobiti u najkraćem mogućem roku. Lijepi pozdrav, tajnica Lj. Kovačić."

A odgovor na upit zbog čega 14 mališana, u četvrtak, 19. svibnja 2016. godine, nije nastupilo na Dječjoj Olimpijadi, stigao je na naš mail danas. U njemu je i odgovor na optužbe roditelja koji drže kako je isključivanje 14 djece iz nastupa na Olimpijadi "svojevrsna diskriminacija i 'osveta' za njihovu reakciju iz ožujka ove god ine, kada su se pobunili protiv ukidanja programa Male škole u Starom Petrovom Selu, gdje je prema njihovom iskazu Mala škola 'na papiru' radila i za vrijeme blagdana kako bi se naimiro fond sati potreban za ukidanje, iako oni djecu nisu u to vrijeme slali u školu".

Odgovor ravnateljice prenosimo u cjelosti: "Program predškole u općini Staro Petrovo Selo je organiziran u skladu s odredbama Zakona o predškolskom  odgoju i obrazovanju i Državnoga pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe, te Pravilnika o sadržaju i trajanju programa predškole. Program predškole financira jedinica lokalne samouprave, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta,  Županija.

Dječji vrtić Nova Gradiška po 15. puta organizira Olimpijski festival dječjih vrtića prema pravilima i propozicijama Hrvatskog olimpijskog odbora. Formiranje sastava ekipa prethode pripreme i edukacija, vrtići provode niz aktivnosti kako bi se djeca bolje upoznala s olimpijskim vrijednostima, djeci je objašnjeno da se moraju truditi i raditi ako žele postati dobru u športu, a naročito ako žele biti najbolji. Djeci je na prikladan način objašnjeno poštovanje pravila igre, poštovanje drugih natjecatelja, poštovanje službenih osoba koje su zadužene za provođenje pravila, fair play, timski rad i odbacivanje nasilja.

Osim osnovnih priprema, na terenu se izvrše kvalifikacijske pripreme, učestvuju djeca prema njihovim sportskim mogućnostima. Svi imamo određene želje, ali drugo su mogućnosti koje treba razvijati i poticati.

"Osveta” ili "diskriminacija” su jako teške riječi koje su olako korištene u ovom kontekstu, s obzirom  uz redovni program,  program predškole već dugi niz godina uspješno provodimo za preko 400 djece, za općine Stara Gradiška, Okučani, Gornji Bogićevci, Dragalić, Cernik, Vrbje, Staro Petrovo Selo, Nova Kapela, Davor i grad Nova Gradiška, petnaest godina organiziramo Olimpijski festival. U naše sve programe, kao i u Olimpijski festival,  uključena i djeca s posebnim potrebama, te smo kao takvi i prepoznati u našoj zajednici.", stoji u odgovoru koji potpisuje, ravnateljica DV-a Nova Gradiška Vera Trobić.

- Ogorčeni smo na ponašanje i rad s našom djecom. Ako i nisu svi mogi nastupati u natjecanju zbog čega nisu njih 14 poveli kao skupinu navijača ili organizirali nešto da i oni osjete radost zajedničkog druženja, a ne izloirati ih. I nagrada za fair play dokaz je lošeg rada s djecom u proteklih godinu dana, jer se s njima ne radi, ne organiziraju se priredbe, nema izleta, zajedničkih aktivnosti za razliku od ranijih godina ili situacija u drugim vrtićima i predškolama - ogorčena je Agica.

Nažalost, u cijeloj ovoj priči najviše gube mališani. Oni koji bi trebali učiti od odraslih. Možda jeste važno sudjelovati u igri, ali za podizanje sampouzdanja nije naodmet niti pobijediti. Za dobrobit djece nadajmo se kako će roditelji i vrtić u ovoj igri, u vremenu koje je pred nama, odigrati jednu fair play igru u kojoj će, zahvaljujući njihovom nerješenom rezultatu, na kraju pobjedu odnijeti djeca.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : S malim Noom ovdje i zalasci sunca imaju drugačiji sjaj

Ne odlaze svi iz malih slavonskih sela

S malim Noom ovdje i zalasci sunca imaju drugačiji sjaj

26.11.2018. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zemljište iz vinograda na analizu nosio u Ameriku

Stogodišnjak i ove godine dobro rodio

Zemljište iz vinograda na analizu nosio u Ameriku

2.10.2017. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Održana '10. Švarglijada u Hrvata'

U Starom Petrovom Selu

Održana '10. Švarglijada u Hrvata'

29.1.2017. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Voda koja se izlila poplavila je kuće

U mjesec dana drugo nevrijeme

Voda koja se izlila poplavila je kuće

28.7.2016. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Šampionsko grlo dolazi iz Brđana

Konjogojska udruga "Slavonac"

Šampionsko grlo dolazi iz Brđana

26.4.2016. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova 'Vinska kraljica'

Izabrana

Nova 'Vinska kraljica'

21.9.2014. | 12:14
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Švarglijada u Hrvata'

I ove godine

'Švarglijada u Hrvata'

12.1.2012. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :