Politika

Objavljeno: 21.4.2020. u 19:40
Prikaza: 4882
|
Autor: Željka Gavranović

Za mještane je to nedopustiva odluka

Zatvorit će pružni prijelaz i odsjeći ih od ostatka svijeta?

Staro Petrovo Selo : Zatvorit će pružni prijelaz i odsjeći ih od ostatka svijeta?Dragan Radić i Zvonko Arić(Foto: HSS)

Tristo stanovnika kojima taj pružni prijelaz život znači, neće od njega odustati bez borbe.

GORNJI/DONJI CRNOGOVCI - Tristo žitelja Brodsko-posavske županije, stanovnika Gornjih i Donjih Crnogovaca te Laza, posljednjih dana strahuje jer bi moglo doći do zatvaranja pružnog prijelaza Gornji Crnogovci na lokalnoj cesti Staro Petrovo Selo - Gornji Crnogovci. Problematično je to što se prijelaz zatvara, a - zasad - ne postoji prihvatljiv alternativni pravac za mještane tih sela koji će, time, biti odsječeni od općinskog središta - Starog Petrovog Sela. Točnije, umjesto preko pruge, trebali bi do tamo stići preko teritorija susjedne općine i do svog središta putovati petnaestak kilometara.

To je neprihvatljivo jer cestu koja prelazi preko pruge, poručili su mještani, koriste za odlazak liječniku, u crkvu, trgovine te škole. U borbu za njihova prava uključili su se petrovoselski HSS-ovci, Dragan RadićZvonko Arić. Njihov je saborski zastupnik, Davor Vlaović, ministru mora, prometa i infrastrukture, Olegu Butkoviću, postavio pitanje i zatražio pojašnjenje cijele situacije

Prema objavi na službenoj stranici stranke, ministar Butković je odgovorio kako izgradnja pružnog prijelaza kod Crnogovaca nije dio plana modernizacije željezničke pruge Novska-Nova Gradiška-Slavonski Brod-Vinkovci-Vukovar te kako Crnogovce sa sjedištem općine planiraju spojiti paralelnom cestom uz prugu koja će voditi od sadašnjeg prijelaza do budućeg deniveliranog prijelaza u Starom Petrovom Selu.

- To nije prihvatljivo! Za buduću cestu potrebno je najprije riješiti vlasničke odnose. Cesta nije postojeća ,a zemljište je privatno. Tko će platiti troškove? Općina, građani samodoprinosom ili Hrvatske željeznice? Građani nemaju, Općina ima prioritetnije investicije, a Hrvatske željeznice neka izgrade nadvožnjak Petrovoselci traže željeznički prijelaz kod Crnogovaca i pozivaju ministra Olega Butkovića u Crnogovce neka objasni stanovnicima zašto predlaže zatvaranje prijelaza, kojom studijom i koji su stručnjaci to predložili. - zaključili su čelnici petrovoselskog HSS-a Dragan Radić i Zvonko Arić te pozvali sumještane neka OVDJE potpišu peticiju „Izgradite nadvožnjak na pružnom prijelazu prema Crnogovcima. Želimo ostati dio općine Staro Petrovo Selo".

Naglasili su, pritom, kako se radi o poljoprivrednom kraju u kojem od šest farmi egzistiraju brojne mlade obitelji koje žele ostati na svojoj djedovini. Spomenute farme, dodali su, imaju 750 goveda u tovu, proizvode više od milijun litara mlijeka, uzgajaju nekoliko stotina svinja i više od sto tisuća kljunova peradi.

Hoće li do Olega Butkovića stići glasovi malobrojnih mještana slavonske Općine - bit će poznato uskoro jer je zatvaranje pružnog prijelaza već najavljeno.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :