Politika : Političke stranke

Objavljeno: 1.5.2014. u 0:04
Prikaza: 4170
|
Autor: Jerko Zovak

Velika drama 'malih ljudi'

S vjerom u Boga stranačka nesloga

Arhiva
Foto: ArhivaAgica Ferić
 • Arhiva
 • Arhiva
 • Arhiva

Puno je važnija ukupna politika stranka od mojih posebnih političkih želja.

OŠTRI VRH - Ono što se događalo nekoliko zadnjih dana u malom pitoresknom slavonskom selu Oštri Vrh, u kojem živi 162 stanovnika, posljedica je najmanje dvije pojave: u njemu nogomet nije najvažnija sporedna stvar na svijet, nego politika, a ona nije rezervirana samo za tamošnje muževe. Naime, jedna od njihovih žene tvrdi kako je bolja od svojih muških kolega iz tamošnje vladajuće Hrvatske seljačke stranke. Dapače, želi im biti vođa.

Što to znači 'viđeniji muževi'?. Turkalj je seoski svirač, a Mlinac propali seljak. Po čemu su to oni viđeniji od mene, ili nekog drugog iz stranke. 

Ferić, Agica Ferić je njezino ime

- Advent i žive jaslice te Uskrsni običaji koje sam organizirala u Starom Petrovom Selu i brojne druge akcije, u kojima sam bila (su)organizator, kvalificirali su me za funkcije potpredsjednice Hrvatskog srca općine Staro Petrovo Selo i članice Županijskog odbora HSS-a, ponosno je kazala gospođa Ferić - Agica Ferić, predstavljajući se 'redakciji' SBplusa.

- Nakon osmogodišnjeg stranačkog djelovanja u Mjesnom odboru Oštri Vrh, zaključila sam kako moje stranačke kolege, u prvom mandatu Slavko Mlinac, a u drugom Ivica Turkalj, na funkcijama predsjednika Mjesnog odbora - nisu zadovoljili svojim radom. Kad sam, međutim, čula kako se u staropetrovselskom kafiću, mimo stranke, upravo njih dvojica dogovaraju da se Mlinac ponovo kandidira za predsjednika Mjesnog odbora Oštri Vrh, odlučila sam osobno uključiti se u izbore kako bih to spriječila. Dapače, kako bih preuzela vodstvo stranke u našem selu, energična Agica nastavla je iznositi razloge obraćanja SBplusu.

Muškarci su veći spletkari od žena

Na naš upit - nije li malo neuobičajeno da seoska domaćica pretendira voditi viđenije lokalne muževe - gospođa Ferić je podigla obje obrve.

- Što to znači 'viđeniji muževi'?. Turkalj je seoski svirač, a Mlinac propali seljak. Po čemu su to oni viđeniji od mene, ili nekog drugog člana stranke. Načinom dosadašnjeg rada i ponašanjem posljednjih dana, samo su potvrdili kako će stranka pogriješiti ako jedan od njih opet postane predsjednik Mjesnog odbora. Svojim spletkarenjem po birtijama samo su pokazali kako su gori od seoskih baba, što stranci i Mjesnom odboru nanosi veliku štetu, kazala je.

I, što na sve kaže Općinski odbor HSS-a čiji ste vi član, a predsjednik Željko Kočijašević, dugogodišnji uspješni načelnik općine Staro Petrovo Selo?

- Kočijašević se ponaša kao Poncije Pilat. On traži da se mi sami dogovorimo u selu: tko će biti nositelj liste, tko će popuniti ostala četiri mjesta, odnosno tko će biti kandidat za predsjednika Mjesnog odbora. Ne želi se miješati.

Kad vas predsjednik stranke nije podržao, što se niste sami kandidirali za predsjednicu Mjesnog odbora s nezavisnom listom? upitali smo gospođu ferić, na što nam je ona, kao mudar političar, lojalan svojoj stranci, odgovorila:

- Puno je važnija ukupna politika stranka od mojih posebnih političkih želja. Nisam željela kandidirati se s nezavisnom listom kako ne bih naštetila stranci kojoj pripadam i u kojoj ostati želim. Nastavit ću unutar stranke djelovati na dobrobit mog sela, općine, županije i Hrvatske, kazala nam je na kraju ambiciozna HSS-ovka Agica Ferić.

Nije Pilat nego demokrat 

Nakon što smo ga upitali - kako on tumači političke varnice koje su zapalile jedan od 12 njegovih Mjesnih odbora - je li se ponio kao Poncije Pilat? Kočijašević nam je kazao: "Svi članovi u mjesnim odborima imaju odriješene ruke birati koga žele. Ni ja niti Općinski odbor stranke, nismo željeli miješati se u te izbore. Kako izaberu tako će im biti. Oni odgovaraju za svoje izborne rezultate, na razini Mjesnog odbora, a ja odgovaram na razini općine, zaključio je ovaj HSS-ov načelnik doajen, dodavši - nisam Pilat nego demokrat.

Nakon uvida u ovaj slučaj političke borbe za funkcije na najnižoj razini organizacije zajednice, moguće je zaključiti kako je politika ušla u sve pore hrvatskog društva. A, je li samo u Oštrom Vrhu istisnula nogomet s mjesta najvažnije sporedne stvari na svijetu, zaključit će svaki posjetitelj SBplusa za sebe.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 1.5.2014. | 0:55

  1

  Jerko, opet si nešto pobrkao. Naime, "Advent i žive jaslice te Uskrsni običaji koje sam organizirala u Starom Petrovom Selu i brojne druge akcije, u kojima sam bila (su)organizator, kvalificirali su me za" velečasnog, ali kako je on zadrti nedemokrat i ne da nikom drugom da nosi halje, onda sam umjesto velečasnog odlučila prihvatiti se " funkcije potpredsjednice Hrvatskog srca općine Staro Petrovo Selo i Županijskog odbora HSS-a," Tako ti je to bilo. A, i pravo da ti kažem, više članova imaju jaslice nego HSS.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Najisplativiji birački odbor je u Starom Petrovom Selu'

  Istraživanjem uočio:

  'Najisplativiji birački odbor je u Starom Petrovom Selu'

  28.7.2020. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Glasovali protiv Konvencije i osnovali novi ogranak

  Veliki dan za demokršćane

  Glasovali protiv Konvencije i osnovali novi ogranak

  14.4.2018. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Em sa posla bježe, em se tuđim perjem kite

  Davor Vlaović i Klara Šćuka

  Em sa posla bježe, em se tuđim perjem kite

  23.4.2014. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :