Politika : Komunalni poslovi

Objavljeno: 9.3.2019. u 18:15
Prikaza: 2032
|
Autor: Ž.G.

Sve je moguće kada ima dobre volje

Mještani ujedinjeno i složno grade kapelu

Radio Nova Gradiška
Foto: Radio Nova Gradiška
 • Radio Nova Gradiška
 • Radio Nova Gradiška
 • Radio Nova Gradiška
 • Radio Nova Gradiška
 • Radio Nova Gradiška
 • Radio Nova Gradiška
 • Radio Nova Gradiška
 • Radio Nova Gradiška
 • Radio Nova Gradiška

Nakon što bude dovršena izgradnja kapele, taj će objekt postojati ne samo kao vjersko okupljalište, nego i kao simbol zajedništva i upornosti malih ljudi. Mještani su je najprije gradili sami, ciglu po ciglu, a sada su im se pridružili obrtnici, tvrtke, Ministarstvo i Općina.

STARO PETROVO SELO - Kako piše Radio Nova Gradiška, u naselju Tisovac - filijali petrovoselske župe svetog Antuna Padovanskog postoji kapelica koja je svojom pozicijom i veličinom potpuno neadekvatna tako da su svete mise nužno održavane u neprimjerenom i derutnom prostoru društvenog doma.

Daleko od očiju javnosti, na inicijativu nekolicine mještana okupljenih u Udruzi sveti Blaž, prije nekoliko godina se krenulo s realizacijom potrebnih predaktivnosti te je 2017. godine započela gradnja nove kapele na parceli koju je za tu namjenu poklonio Antun Valčić, idejni začetnik ove priče i glavni organizator susreta donatora i prijatelja sela. Čitav prostor ima odličan arhitektonski potencijal tako da će na odabranoj lokaciji kapela dominirati selom i neće biti samo jedan od objekata u „dosadnom" nizu kuća te će se uz nju moći realizirati i drugi potrebni javni i vjerski sadržaji.

Radovi su započeli oprezno i skromno, sukladno prvenstveno financijskim mogućnostima Udruge i uz veliko razumijevanje glavnog izvođača - tvrtke Vodoprivreda-Nova Gradiška d.d. koja je izvela radove grube gradnje. Vrlo brzo je ovaj projekt, kao pozitivan primjer zajedništva, prepoznala i Općina Staro Petrovo Selo koja već dvije godine značajno pomaže pri gradnji kapele i posebnim aktivnostima udruge.

Treba istaknuti i pomoć Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije preko Programa ulaganja u zajednicu koje je ovaj projekt podržalo sa 150 tisuća kuna. Ova sredstva su, uz pomoć općinskog rukovodstva, odobrena nakon podnošenja prijave od strane Investitora - Župe svetoga Antuna Padovanskog.

Prilozi donatora i prijatelja sela, pomoć Općine Staro Petrovo Selo, a posebno sufinanciranje od strane Ministarstva omogućili su intenziviranje radova na gradilištu. Konkretno, sredstva Ministarstva namijenjena su financiranju dijela elektroinstalaterskih i fasaderskih radova s pratećim bravarskim zahvatima na pročelju, a obrtnici šireg novogradiškog kraja trenutno izvode i druge potrebne radove.

Ovako projektirana i pozicionirana kapela već je izazvala velik interes i podršku stanovnika okolnih sela i Župe. Osim župne crkve, u svim ostalim filijalnim naseljima ove i susjednih Župa, kapelice izgrađene početkom prošlog stoljeća ne zadovoljavaju potrebe vjernika, tako da je ovaj projekt snažan poticaj i drugim naseljima većim od Tisovca da pokušaju realizirati slične zahvate. Ova je građevina, ne samo zbog interesantnih arhitektonskih rješenja koje potpisuje Robert Klobučar, dipl. ing. arh., prepoznata kao mjesto pozitivnog ozračja u jednoj maloj zajednici.

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 10.3.2019. | 11:41

  1

  Šta je ovaj portal postao Glas koncila? Nije li religijski obojanih tema i pro i kontra malo previše za jedan portal. Čovjek bi dobio dojam da se iu našem društvu i životu sve vrti oko religije i crkve. Ajde se malo uozbiljite! Ili je crkva možda postala sponzor portala pa se ise po onoj: neka se o nama piše pa makar i dobro. Isto vrijedi i za bezveznu (lokalnu) politiku. Valjda osim religije i politijke postoje i drugi segmenti našeg života.
  Janus

  Janus

  Komentirano: 10.3.2019. | 11:26

  2

  Pozitivno!? Jebeno selo, bez ikakvih sadržaja pitanje imal trgovinu a kamoli poslova i firmi a oni milion utuku u crkvu u kojoj se uskoro neće imat ko moliti. babe će pomrijet a mladi otišli

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Završena izgradnja vodoopskrbne mreže

  Podnesite zahtjev za priključenje

  Završena izgradnja vodoopskrbne mreže

  7.11.2017. | 14:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Potpisali 70 tisuća kuna vrijedan ugovor

  Općina i Ministarstvo

  Potpisali 70 tisuća kuna vrijedan ugovor

  8.6.2016. | 18:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Milijun kuna za izgradnju pješačkih staza

  Općina raspisala natječaj

  Milijun kuna za izgradnju pješačkih staza

  17.5.2016. | 20:48

  Staro Petrovo Selo

  Rekonstrukcija zgrade općine za milijun kuna

  6.7.2012. | 13:38
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :