Politika : Domovinski rat

Objavljeno: 30.9.2012. u 0:04
Prikaza: 2753
|
Autor: Simonida Tarbuk

Proslavljena

21. Godišnjica ustroja 121. br. HV

Staro Petrovo Selo : 21. Godišnjica ustroja 121. br. HV

Samo pamteći prošlost, možemo osigurati budućnost.

VRBOVA -  Kažu kako vrijeme liječi sve rane. Ima, međutim, rana koje su toliko duboke da su na površini i 20-ak godina kasnije. Ratnih rana, ali i slavnih dana ranih 90-tih, prisjetili su se u subota, 29.rujna pripadnici 121.brigade Hrvatske vojske, kao i drugih brigada koje su bile dio novogradiškog ratišta i potvrdile kako je povijest, itekao živa i prisutna. Jer, samo pamteći prošlost, možemo osigurati budućnost. Piše radiong.

Branitelji se, rekao je Tomičić, nisu borili za Hrvatsku u kojoj će biti gladnih i obespravljenih, nego za Hrvatsku slobodnih i zadovoljnih ljudi.


U organizaciji članova Odbora za obilježavanje obljetnica Domovinskog rata, pod vodstvom jednog od ratnih zapovjednika slavne brigade, pukovnika Adama Tomičića, u domaćinstvu općine Staro Petrovo Selo (u prostoru Društvenog doma Vrbova), u nazočnosti značajnog broja gostiju, obilježena je 21.godišnjica brigade koja je Domovini poklonila 156 života, čak 536 ranjenika i prva ušla u oslobođene Okučane nakon VRA "Bljesak". Prije svečanog domjenka, koji je uvaženim gostima pružio priliku za sjećanje na godine slavne prošlosti, položeni su vijenci i zapaljene svijeće na središnjem spomen obilježju poginulima iz Domovinskog rata u Starom Petrovom Selu i Vrbovi.

Ratnog puta i početaka 121.brigade, u prigodnim govorima, podsjetili su se sudionici Domovinskog rata, predstavnici resornih ministarstava, kao i čelnici županije Brodsko posavske. U ime domaćina i organizatora, pukovnik Adam Tomičić svoje je obraćanje iskoristio za kritiku ne samo aktualnoj, nego i svim prijašnjim vlastima, jer branitelji se, rekao je Tomičić, nisu borili za Hrvatsku u kojoj će biti gladnih i obespravljenih, nego za Hrvatsku slobodnih i zadovoljnih ljudi. U svom emotivnom govoru, pukovnik Tomičić založio se i za konačnu reviziju broja barnitelja, kao i objavljen registar, jer upravo je to ono što zahtijevaju istinski branitelji, a ne oni lažni. Mi koji smo činili 121.brigadu znamo kako se u njoj borilo 400-500 branitelja, iako ih je danas u Uredu za obranu registrirano oko 1200.

Pukovnik Adam Tomičić podsjetio je i kako uspjesi 121.brigade i njenih pripadnika nisu dovoljni vrednovani, zaključivši kako je to, valjda, iz političkih razloga, rekavši kako je nedopustivo da brigada ima relativno malo brigadira, satnika i visokih časnika, te kako ne postoji niti jedna ulica s imenom poginulih branitelja, nekadašnjih pripadnika 121.brigade.

Goste, ali i prijatelje pozdravio je i predsjednik Udruge 121.brigade-pukovnije, pukovnik Mato Modrić, podsjetivši kako bi zajedništvo branitelja i danas, 21 godinu kasnije, trebalo biti primjer nacionalnog zajedništva.

I današnja svečanost je potvrdila kako su branitelji, unatoč okolnostima u kojima se nalaze 20-ak godina nakon rata, svjesni vlastite uloge, ponosni na učinjeno, ali i razočarani pozicijom koju danas imaju u društvu.

Posebno emotivan bio je župan Danijel Marušić, koji je u pratnji oba svoja zamjenika, i današnjim dolaskom potvrdio kako čelništvo županije Brodsko posavske nastoji sačuvati istinu o Domovinskom ratu, te istoj toj istini podučiti i mlade, poslijeratne generacije. Jer, samo ukoliko smo ponosni na godine u kojima se stvarala Hrvatska možemo s ponosom graditi i nacionalnu budućnost, istaknuo je Marušić.

S posebnom radošću dočekani su i brojni ugledni gosti, predstavnici resornih ministarstava, ali i brojnih brigada koje su na vlastitoj koži okusile i osjetile novogradiško ratište.121.brigadi Hrvatske vojske, kao i njenim pripadnicima danas su se poklonili zamjenica Ministra branitelja, Vesna Nađ, istaknuvši kako će upravo ova brigada zbog značajnog doprinosa u oslobađanju Domovine, uskoro biti okićena i najvišim priznanjem, redom Domovinske zahvalnosti.

Vesna Nađ se složila sa svojim prethodnicima, ponovno propitavši stvaran broj istinskih branitelja. Ugledni gost, ali i domaćin na svom terenu, posebno srdačno pozdravljen bio je brigadir Siniša Jurković, izaslanik Ministra oružanih snaga Republike Hrvatske.

Ratnih 90-tih, ali i početaka 121.brigade danas su se došli prisjetiti i pukovnik Josip Zvirotić, Antun Polinčić, ratni zapovjednik specijalne policije "Zebre", general Stjepan Vuković, zapovjednik 99.brigade, pukovnik Ivan Babić, general Stjepan Vuković, legenda među prijateljima, te naravno, ratni zapovjednik 121.brigade Hratske vojske i zapovjednik operativne skupine novogradiškog ratišta, brigadir Josip Mikšić, čovjek koji je danas, još jednom, itekako s razlogom, podsjetio na sve ono što su dali pripadnici slavljeničke 121.brigade Hrvatske vojske, s njim na čelu.

I današnja svečanost je potvrdila kako su branitelji, unatoč okolnostima u kojima se nalaze 20-ak godina nakon rata, svjesni vlastite uloge, ponosni na učinjeno, ali i razočarani pozicijom koju danas imaju u društvu. Upravo ovakve obljetnice imaju za cilj ispraviti nepravdu, podsjetiti na značaj slavne povijesti i izgraditi bolje i pravednije društvo za sve, u iščekivanju Hrvatske za kakvu su se borili.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 27 godina od ustroja 121. brigade HV-a

Obljetnica

27 godina od ustroja 121. brigade HV-a

29.9.2017. | 14:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sjećanje na vukovarski križni put

Učenici i profesori uprizorili

Sjećanje na vukovarski križni put

18.11.2016. | 11:29
SBplus.hr, Slavonski Brod :  U sjećanje na sedmoricu hrvatskih sokolova

23. Memorijal Hrvatski sokol Laze 2016

U sjećanje na sedmoricu hrvatskih sokolova

24.10.2016. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :