Kultura : Kulturno umjetničko društvo

Objavljeno: 21.11.2011. u 20:30
Prikaza: 2723
|
Autor: Franjo Samardžić

Ljudi vrijedni poštovanja

Tamburaši još od one '71.

Staro Petrovo Selo : Tamburaši još od one '71.Četiri desetljeća 'Tamburice'(Foto: Igor Herceg)

Od utemeljenja 1971. godine „Tamburica" je diljem svijeta bila produžena ruka domovine, a njeni tamburaši galili su srca i duše naših iseljenika. Utemeljitelji KUD-a „Tamburica" bili su: Zvonimir Šagovac, Ivan Lekić, Nikola Rajšić, Zvonko Dragić i Josip Turkalj.

STARO PETROVO SELO - U Kulturno-umjetničkom društvu „Tamburica" 40 godina se sviralo, pjevalo i plesalo. Tisuće njenih članova, tamburaški sastavi i orkestri na koncertima i festivalima u domovini i diljem svijeta - Češka, Njemačka, Danska, Švicarska, Italija, SAD, Kanada, Venezuela... oduševljavali su slavonskom svirkom i pjesmom.

U punoj sportskoj školskoj dvorani u subotu se zato s razlogom slavilo, sviralo, pjevalo i često pljeskalo svim generacijama, kako doajenima tamburaške glazbe u Starom Petrovom Selu, tako i sadašnjim članovima društva i njihovim gostima tamburašima. Treba istaknuti da je to bila i večer glazbenog pedagoga i dirigenta Ivana Lekića, koji je zajedno s „Tamburicom" slavio 40 godina uspješnog glazbenog stvaralaštva. Dijelila su se i zaslužena priznanja.

Pod nazivom "Projekt 150 tamburaša" i pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH, Općine Staro Petrovo Selo i Brodsko-posavske županije okupljene poklonike tamburaške glazbe, štovatelje i prijatelje „Tamburice" u nezaboravnu glazbenu večer uvela je Vokalna skupina "Lira" izvedbom Vangelisove skladbe "Put u raj". Za Tamburaški orkestar, zbor, flaute (Mihaela Grgić, Petra Solić) i glasovir (Helena Heller, profesorice glasovira u OGŠ "Učilišta Relković) obradila profesorica Renata Grgić dirigentica "LIRE".

Na hvale vrijednu glazbenu prošlost KUD-a "Tamburica" podsjetili su vokalni solisti Bartol Lovrić, Ivan Hoić i Slavko Mikulić, a na sadašnjost solistica Ivana Šamal, Vokalni ansambla "Lira" i Vanja Markesina, profesorica flaute OGŠ "Učilišta Relković".

Da iver ne pada daleko od stabla potvrdio je nastup Lovre, Blaža, Petre, Vedrane, Mihaele i Martina i njihova izvedba "Starovinskog kola" zajedno s djedom Ivanom Lekićem.

Bila je to večer za pamćenje u kojoj nije ostao zaboravljen Julije Njikoš, doajen tamburaške glazbe u Hrvatskoj i veliki prijatelj petrovoselskih tamburaša. Peta obljetnica njegove smrti obilježilo je 130 tamburaša iz Samobora, Zagreba, Čakovca, Varaždina, Virovitice, Slavonskog Broda i Starog Petrovog Sela koji su zajedno izveli njegove koncertne skladbe.

Od utemeljenja 1971. godine „Tamburica" je diljem svijeta bila produžena ruka domovine, a njeni tamburaši galili su srca i duše naših iseljenika. Utemeljitelji KUD-a „Tamburica" bili su: Zvonimir Šagovac, Ivan Lekić, Nikola Rajšić, Zvonko Dragić i Josip Turkalj.

Najzaslužniji za promicanje slavonske tamburaške glazbe je Ivan Lekić, stručni voditelj i glazbeni pedagog, koji je odgojio i naučio svirati tamburu brojne generacije petrovoselskih tamburaša. Za predan rad kroz 4o godina djelovanja „Tamburica" i Ivan Lekić primili su brojna priznanja.

Na slavljeničkom koncertu Tamburaškom orkestru uručena je Zlatna plaketa osvojena u natjecateljskom dijelu ovogodišnjeg 34. međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe, gdje su tamburaši još jednom potvrdili dugogodišnji kontinuitet tamburaške glazbe u Starom Petrovom Selu. Pod vodstvom Ivana Lekića nastupili su u Feričancima, gdje je održan jedan od koncerata, zajedno s tamburaškim orkestrima iz Tuzle, Vipave i Dječjim tamburaškim orkestrom iz Varaždinskih Toplica. Zlatna plaketa lijep je uspjeh i poklon u slavljeničkoj godini.

Ivanu Lekiću, dirigentu i glazbenom pedagogu, uručena je Zlatna medalja "Tambura Pajo Kolarić" za 40. godina rada i promicanja tamburaške glazbe. Nagrade su uručili Kruna Fürst - Medić i Branko Dagen u ime Međunarodnog festivala hrvatske tamburaške glazbe Osijek i Hrvatskog tamburaškog saveza.

Dodajmo da je Općina Staro Petrovo selo ove godine, u povodu Dana općine, za uspješan dugogodišnji rad općinskim Priznanjem nagradila KUD „Tamburica" i njene članove. Prizanje je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Ivanu Lekiću, doajenu hrvatske tamburaške glazbe, uručio općinski načelnik Željko Kočijašević.

Slavljenici nisu zaboravili sve one koji su tijekom 40 godina podupirali u radu. Uručili su im zahvalnice i priznanja.

Čestitke i riječi potpore „Tamburici" su uputili načelnik općine Željko Kočijašević i dožupan Davor Vlaović.

Za ovu prigodu „Tamburica" je izdala nosač zvuka na kojem je 14 skladbi.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavljenički koncert KUD-a Tamburica

Četrdeset pet im je godina tek

Slavljenički koncert KUD-a Tamburica

21.11.2016. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudjeluju na 23. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara

Staropetrovoselska “Tamburica”

Sudjeluju na 23. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara

8.11.2016. | 11:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto ulaznice dobrovoljni prilog

KUD 'Tamburica'

Umjesto ulaznice dobrovoljni prilog

26.12.2015. | 10:09
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :