Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 9.3.2011. u 6:16
Prikaza: 3709
|
Autor: Franjo Samardžić

Nova tržišna pravila

Inspekcije i policija na seljačkim imanjima

Staro Petrovo Selo : Inspekcije i policija na seljačkim imanjimaNekada bogata ponuda s imanja obitelji Gašparović(Foto: F.Samardžić)
NOVA GRADIŠKA - Našli smo veliko zadovoljstvo u mirovini, radu u voćnjaku i uzgoju pčela. To što mi radimo savjetovao bi mnogima koji imaju zemlju, ne znaju što bi s njom, aimaju vremena. Šteta što je na području Vrbove i brdskom dijelu općine Staro Petrovo Selo puno zapuštenog zemljišta koje je zaraslo u šikaru. Prilika je za sve ljude da šikaru iskrče i padine Babje gore oplemene, a sebi, uz materijalnu korist, priušte i zadovoljstvo – kazao je prije tri godine Mirko Gašparović na Božićnom sajmu u Novoj Gradiški. 
Danas je Mirko ogorčen čovjek i vjerojatno ga više ne ćemo sretati na sličnim manifestacijama i sajmovima. Nije sa suprugom Milkom bio ni ove godine na štandu na Poljoprivredno-poduzetničkim idejama. Mirko je među prvima okusio što znači trošarina na alkoholna pića, pravna država i borba protiv sive ekonomije. Iako je sve imao prijavljno, netko ga je prijavio da peče rakiju i u siječnju su mu iznenada u dvorište banule dvije inspektorice u pratrnji tri policajca. "Rekao sam da je sve legalno, da imam prijavljeno Opće poljorivredno poduzeće i kazan za pečenje rakije, ali da rakiju nisam prijavio jer još nije istekao rok za prijavu. Rekli su da će kada su već tu napraviti kontrolu i iz susjedstva pozvali još dva svjedoka. Obavili su pretres kuće iako nisam imao ništa skriveno. Kao obitelj i kao OPG imam pravo godišnje na 50 litara rakije bez trošarine. Na ostatak se mora platit trošarina koja po litri rakije iznosi 22,30 kune. Nemam ništa protiv toga da se državi mora platiti i platio sam 10.800 kuna za oko 500 litara rakije. Nije to dobro jer još uvijek rakiju na koju sam platio trošarinu ne smijem prodavati. Morao bi je još slati na analizu da se utvrdi da li ona odgovara za flaširanje, a ako dobijem odobrenje onda mi Carina mora dati markice i još moram platiti 23 posto PDV-a. Trebao bih nabaviti i boce i izraditi etikete. Rakija stoji i prodavat je ne smijem i nemam računa provesti tu cijelu proceduru. Ove godine neću peći rakiju, jer da sam imao kome prodao bi i ovu. Meni je ovo društvo dalo toliki moral da odustajem od svega toga. Postao sam preumoran i jer mi nitko ne daje nikakve volje za rad. Nisam protiv da se državi plati jer i ona mora svoje dobit, ali ovo nije dobro. Trošarine su mjera da mi ne radimo, a govorio sam kako bi se mladi ljudi trebali baviti voćarstvom. Platio sam trošarinu i prošle jeseni nisam kupio gnojivo. Kada bi platio i PDV-e bio bi to velik novac koji trebna izvadit iz voća. Jako je to žalosno"  kaže ogorčeni Mirko Gašarović iz Vrbove. Dakako da Mirko obrezuje svoje voćke i ne može dozvoliti da mu propadne trud i novac uložen u podizanje nasada kruške vilijamovke. Iako je u nasad hektara vilijamovke, na stupovima i žici, za kopanje dva bunara i navodnjavanje kap na kap uložio 100 tisuća njemačkih maraka, sada bi, kako kaže, najradije kupio koze da nasad pobrste. 
Novi Zakon o trošarinama počeo se primjenjivati od prvog siječnja prošle godine, a najveća novost je uvođenje trošarina za male proizvođače alkoholnih pića tako da je doveo u pitanje staro dobro pečenje rakije ukoliko se ne podmire obveze prema državi. Predvidio je i kazne za one koji ga krše u iznosu od dvije do deset tisuća kuna. "Ako rakiju koju ste ispkeli sami pijete, činite to protiv zakona jer i na tu rakiju morate platiti trošarinu. Zakon o trošarinama će uvesti mnogo više reda na tržište rakije, profitirati će veći, a izgubiti mali proizvođači , jer će cijena, uključujući sve troškove biti 70-80 kuna po litri, a ne kao danas tridesetak kuna",  kaže Mirko Gašparović. 
Država je osigurala svoje prihode i kod malih proizvođača izazvala revolt, potpisivanje peticija s ciljem da se zakon korigira. Sam po sebi ne bi bio tako loš da nije uvod, čega se boje svi mali proizvođači na selu, u zabranu prodaje, kako vole reći, prodaje seljačkih proizvoda na kućnom pragu i zatiranje kulturološkog nasljeđa i običaja. To je i glavna zamjerka ovom zakonu. 
Na nedavnoj skupštini Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko" u Starom Petrovom Selu bili su nazočni predstavnici srodnih udruga iz Kaptola, Cernika, Nove Gradiške i Oriovca. Voćari još čekaju očitovanje minstra Petra Čobabnkovića kojem je upućena peticija kojom se prosvjeduje protiv trošarina na alkoholna pića i traži smanjenje trošarine i povećanje ne oporezive količione rakije. U međuvremenu voćari su donjeli odluku da ove godine neće biti organiziranih ocjenjivanja voćnih rakija, zahvaljujući kojima se proteklih godina znatno podigla kvaliteka. Razlog je strah od inspektora . Voćari se boje se da bi ih na ocjenjivanju netko mogao popisati, a potom i prijaviti, a onda eto u dvorištu inspektora u pratnji policije, kao kod Mirka Gašparovića.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Antun55

Antun55

Komentirano: 16.3.2011. | 19:52

1

Jedan razlog više da se birokratska eksperimentiranja s narodom taj isti narod okrene proti sebe proti države .Dida mi je pričao da je i drug TITO TO ISTO POKUŠAO NAPRAVITI poslije 45 .e s rakijom i vinom isa obavezom davanja žita mesa i masti ,ali to je bilo iza rata a ova garnitura školovanif neradnika izmisliće i porez na bunar u dvorištu,ma to je katastrofa.Dobro im je poručio neki dan g.Janjić-TROMBLON DA ....Š DRŽAVU KAD NEMOŠ PRODAT ILI KUPI LITRU RAKIJE.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ja ne odlazim nikada iz Slavonije'

Ima li nade za Slavoniju?

'Ja ne odlazim nikada iz Slavonije'

11.2.2019. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Uzdaj se u se i u svoje kljuse'

Recept za uspjeh u poljoprivredi

'Uzdaj se u se i u svoje kljuse'

18.11.2018. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo tko od brodsko-posavskih vinara ima najbolje vino

Šampionsko vino traminac

Evo tko od brodsko-posavskih vinara ima najbolje vino

30.6.2018. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zatvorio mesnicu i okrenuo se uzgoju goveda

OPG Matešić

Zatvorio mesnicu i okrenuo se uzgoju goveda

28.1.2018. | 9:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bajkerica koja uzgaja fajferice

Uz eko povrće i ratarske kulture

Bajkerica koja uzgaja fajferice

6.12.2017. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ivana i Matija najveći su hrvatski proizvođači dunja

"Jesen stiže dunjo moja"

Ivana i Matija najveći su hrvatski proizvođači dunja

6.10.2017. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponosni smo što je naš trud prepoznat

Za njih nema godišnjeg odmora

Ponosni smo što je naš trud prepoznat

15.7.2017. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi u županiji odlučili se za primjenu nove tehnologije

Mikorizacija u nasadima

Prvi u županiji odlučili se za primjenu nove tehnologije

7.6.2017. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi i ambiciozni Ivana i Matija dobili 50.000 eura

Voćnjak razvijaju kroz fondove

Mladi i ambiciozni Ivana i Matija dobili 50.000 eura

28.5.2017. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sad svi žele kupiti orahe i lješnjake

Obiteljski biznis - sadnice

Sad svi žele kupiti orahe i lješnjake

26.4.2017. | 23:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pravi primjer obiteljskog posla

OPG Bilešić

Pravi primjer obiteljskog posla

2.1.2017. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kupinjak koji rađa medalje ostaje bez nasljednika

Gospodarstvo Halambek

Kupinjak koji rađa medalje ostaje bez nasljednika

15.12.2016. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponosan što je poljoprivrednik i sam svoj gazda

Rasadnik Displantarium

Ponosan što je poljoprivrednik i sam svoj gazda

31.7.2016. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz auto-cestu kupujemo lokalno iz Sisačke županije

Brodska županija nezainteresirana

Uz auto-cestu kupujemo lokalno iz Sisačke županije

21.4.2016. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tradicija ima budućnost

Proslavljeno Vinkovo

Tradicija ima budućnost

23.1.2015. | 9:19
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kršteno mlado vino 2012.

FOTO: Martinje

Kršteno mlado vino 2012.

11.11.2012. | 0:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Općina učinila što je mogla

Rastu cijene zakupa

Općina učinila što je mogla

18.11.2010. | 9:36
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :