Gospodarstvo : Ostalo

Objavljeno: 24.5.2018. u 12:30
Prikaza: 1995
|
Autor: AP/SBplus

Stipedniranja u brodskoj županiji

Poslodavci ulažu u obrazovanje i nude sigurna radna mjesta

Staro Petrovo Selo : Poslodavci ulažu u obrazovanje i nude sigurna radna mjesta Ilustracija(Foto: AP/SBplus/arhiva)

Tvrtke i poduzetnici, osim stipendija, učenicima nude i plaćene stručne prakse te mogućnost zaposlenja po završetku škole. Pri tome budući stipendisti moraju voditi računa u kvalitetno stjecanje znanja i vještina, a tvrtke koje ih stipendiraju i osiguravaju im siguran posao moraju voditi računa o ispunjavanju obećanih uvjeta, uz primjerene, i prije svega, redovne plaće.

STARO PETROVO SELO - Većina Općina s područja Brodsko-posavske županije, naravno u skladu sa svojim proračunskim mogućnostima, stipendira dio učenika i studenata, što kroz program darovitosti i studiranja za deficitarna zanimanja, što kroz program socijalno najugroženijih. No, Općina Staro Petrovo Selo jedna je od onih koja je napravila iskorak. Po uzoru na veće sredine odlučili su povezati poduzetnike i učenike i studente te su pokrenuli pilot projekt stipendiranja srednjoškolaca s područja ove općine. 

Nedavno je Općina Staro Petrovo selo bila domaćin radnom sastanku vezanom uz proširenje tvrtke Bartels-Conjar (o čemu više možete pročitati OVDJE), a na kojem je predstavljen pilot projekt stipendiranja srednjoškolaca, javlja radiong.  

O čemu je zapravo riječ. Naime, kako općina Staro Petrovo Selo, a samim time i tvrtka Bartels-Conjar, muku muče s problemom pronalaska adekvatne radne snage s ovog područja, ali i okolice, načelnik općine Nikola Denis zajedno sa svojim suradnicima došao je na ideju osmišljavanja projekta koji bi potakao mlade ovoga područja na upisivanje srednjih škola deficitarnih zanimanja, ali i po završetku školovanja ostanak ili povratak na područje Starog Petrovog Sela. 

Općina planira osigurati sredstva za stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja od strane raznih investitora, pa tako i same tvrtke Bartels-Conjar, koji bi, osim stipendija, učenicima nudili i plaćene stručne prakse te mogućnost zaposlenja po završetku škole.

Na taj bi način ostvarili  višestruku korist i za učenike i za ulagače i za lokalnu sredinu. Dok bi jedni imali plaćeno školovanje, nakon kojeg bi ih čekao siguran posao, ulagači bi dobili educiranu i kompletnu radnu snagu, a općina bi zadržala svoje stanovništvo, koje trenutno, kao uostalom i iz drugih mjesta Brodsko-posavske županije, ali i cijele Slavonije pa i Hrvatske, u sve većem broju iseljava trbuhom za kruhom. 

Tvrtka Bartels-Conjar prva je pristala sudjelovati u realizaciji ovog Pilot projekta jer smatra da uz njihove stipendije, ali i način na koji provode prakse, srednjoškolci mogu postići rezultate obrazovanja kakve mladi ostvaruju u inozemstvu i time biti konkurentniji na tržištu rada. 

Pilot projekt tek je u idejnoj fazi, međutim na njemu Općina Staro Petrovo Selo užurbano radi ne bi li već početkom sljedeće školske godine prve stipendije otišle u ruke mladim mještanima općine. 

O sličnom koraku pisali smo i prije par dana, kada je tvrtka Bebrinka oglasila stipendiranje srednjoškolaca za zanimanje mesar čime sebi zapravo ulaže u budućnost kroz kvalitetnu radnu snagu, a učenicima daje sigurnost sigurnog zaposlenja i mogućnost ostanka. Budu li se i ostali uključili u ovakav vid razmišljanja i ulaganja u budućnost koristi uistinu mogu biti višestruke. Pri tome budući stipendisti moraju voditi računa u kvalitetno stjecanje znanja i vještina te odgovoran odnos prema ulaganju u svoju budućnost, a tvrtke koje ih stipendiraju, a potom im osiguravaju i siguran posao moraju voditi računa o ispunjavanju obećanih uvjeta, uz naravno primjerene i prije svega redovne plaće.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Silovanje nepostojećeg problema u predizborno vrijeme'

Načelnik o strci oko pružnog prijelaza

'Silovanje nepostojećeg problema u predizborno vrijeme'

14.6.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zatvoren promet za sva vozila na javnoj cesti

Od 23. do 25. svibnja

Zatvoren promet za sva vozila na javnoj cesti

23.5.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sibirski limun u Starom Petrovom Selu

U rasadniku Displantarium

Sibirski limun u Starom Petrovom Selu

19.10.2016. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Šampionsko vino graševina je iz Cernika

Ocjenjivanje vina

Šampionsko vino graševina je iz Cernika

26.4.2016. | 9:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Šampionska kulinova seka

OPG Arić

Šampionska kulinova seka

7.3.2016. | 10:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najbolji švargl radi Matija Marjanović

Švarglijada u Hrvata

Najbolji švargl radi Matija Marjanović

1.2.2015. | 18:07
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :