Gospodarstvo : Industrija

Objavljeno: 3.12.2013. u 12:38
Prikaza: 2788
|
Autor: Marija Radošević

Na Trgovačkom sudu

Upisana je nova Mljekara Slavija

Staro Petrovo Selo : Upisana je nova Mljekara SlavijaNekadašnja mljekara prodana je za dva milijuna kuna(Foto: Marija Radošević)

Govori se o proizvodnji polutvrdog sira i mlijeka u tetrapaku

STARO PETROVO SELO - Na Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu za sutra (4. prosinca) sazvano je završno ročište vjerovnika Mljekare Staro Petrovo Selo, kojem će, uz stečajnog upravitelja Miroslava Mikića, nazočiti i vjerovnici koji će raspraviti njegov završni račun. Stečajni je upravitelj tijekom stečajnog postupka (od 7. travnja 2010.) ispitao sve prijavljene tražbine i unovčio imovinu koja je ušla u stečajnu masu dužnika. On će sutra predložiti diobu preostalih sredstava – nakon unovčenja imovine, a osim razlučnih vjerovnika (koji su se djelomice ranije naplatili), u prvom isplatnom redu - radnici - podijelit će 91 tisuću kuna, što je približno samo devet posto njihovih priznatih tražbina, piše glasslavonije

U međuvremenu, na istom sudu registrirana je nova tvrtka Mljekara Slavija, Staro Petrovo Selo, jer je u travnju ove godine, na 12. dražbi, derutnu zgradu mljekare obraslu u šikaru i korov, kupio zagrebački poduzetnik Krešimir Jerin za 760 tisuća kuna. Cjelokupna je imovina nekadašnje mljekare prodana za približno dva milijuna kuna, što je gotovo sedam puta manje od prve procijenjene vrijednosti.

Vijest o budućoj novoj mljekari obradovala je bivše zaposlenike i proizvođače mlijeka, jer bi to moglo značiti ponovno oživljavanje tradicije mljekarstva u Starom Petrovom Selu. Nekada je ova mljekara bila brend i okupljala proizvođače mlijeka sa šireg novogradiškog, požeškog i brodskog područja. O mogućem novom početku svoje je namjere stečajnom upravitelju Mikiću i načelniku općine Željku Kočijaševiću predstavio kupac Krešimir Jerin, najavljujući kako će njegova tvrtka Valtex u obnovu mljekare uložiti 30 do 40 milijuna kuna.

- Prema njegovu iskazu, namjera je da u Starom Petrovom Selu ponovno proradi moderna mljekara s modernom opremom i potrebnim zahvatima na nekretninama kako bi se zadovoljili europski zahtjevi u prehrambenoj industriji - kaže Mikić.

A Kočijašević dodaje kako su najavljene značajne investicije:

- Riječ je o investiciji od nekoliko desetaka milijuna kuna, a govori se o proizvodnji polutvrdog sira i mlijeka u tetrapaku. No jedino što se do sada dogodilo jest registracija u Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu Mljekare Slavija.

Sedamdesetak bivših kooperanata najstarije mljekare u Slavoniji nemaju se čemu radovati. U prezaduženoj tvrtki ostalo im je približno šest milijuna kuna duga koje neće naplatiti.

- Oni su u drugom isplatnom redu i ne mogu naplatiti ni lipu - kaže stečajni upravitelj. Premda nije naplatio 70-ak tisuća kuna, Mario Jelić iz Tisovca razmišlja o ponovnoj suradnji s mljekarom:

- Sve ovisi o novom vlasniku i ugovorima. Ako ponudi korektan ugovor surađivat ću.

Vijest o mogućem početku rada mljekare pozdravlja i Dinko Bilešić iz Donjih Crnogovaca, koji proizvodi tisuću litara mlijeka dnevno.

- Bilo bi mi drago da mljekara zaživi, to je tradicija, ali samo ako bude ozbiljna suradnja - upozorava.

Mnogi mljekari su se opekli pa pušu i na hladno, no za Općinu Staro Petrovo Selo, kako se čini, na pomolu je ipak gospodarski tračak nade.


Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici

24. rujna 2012. u 12 sati

Deseta dražba za prodaju imovine mljekare

18.9.2012. | 15:46
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mljekara koja je to nekada bila

Staro Petrovo Selo

Mljekara koja je to nekada bila

1.6.2011. | 20:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogoni ne rade, a proizvodi stižu u trgovine

Propast najstarije mljekare

Pogoni ne rade, a proizvodi stižu u trgovine

11.1.2011. | 8:02
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :