Život : Vjerski život

Objavljeno: 25.11.2018. u 17:00
Prikaza: 2019
|
Autor: A.P.

Gradilište spremno

Na mjestu 1991. godine srušene kapele danas grade novu

Stara Gradiška : Na mjestu 1991. godine srušene kapele danas grade novuŽeljko Volarić, dekan

"Ona će, nanovo izgrađena, vjernicima biti znak da su kod kuće, da su svoji na svome, ali i da su putujuća crkva i hodočasnici, koji će kraj ovog zdanja putovati prema kući koju nam je pripremio Isus Krist, naš Spasitelj, u stanovima Oca nebeskog."

STARA GRADIŠKA - Dekan Novogradiškog dekanata i  kapelan vojne kapelanije sv Ivana Krstitelja u vojarni 123 brigade HV u Požegi, koji je  i policijski kapelan Policijske uprave Požeško-slavonske, Željko Volarić, blagoslovio je u četvrtak, 22. studenog, u Novom Varošu gradilište za novu kapelu Preobraženja Gospodinova na mjestu gdje je i stajala kapela, a srušena je neprijateljskom  mržnjom u rujnu 1991.g, piše radiong.

O tome koliko je kapela značila vjernicima i mještanima Novog Varoša i svima koji su kraj nje prolazili, govorio je starogradiški župnik, vlč. Mato Rukavina. Zato su se svi zauzeli, kazao je,  da se na njezinom mjestu izgradi nova, također posvećena Preobraženju.

Blagoslivljajući gradilište, vlč Volarić, koji je 1991. bio duhovna potpora braniteljima na ovom i širem novogradiškom području,   istaknuo je kako je prije 27 godina kapela mržnjom srušena, ali će sada s ljubavlju svih biti ponovo izgrađena. Bit će ona spomen na minulo teško vrijeme, ali i na sve one koji su nekada živjeli u Varošu, zastajali kraj nje i molili se.

- Kapela je mnoge vezala uz selo, jer, kad su kraj nje prolazili, znali su da su kod kuće. Ona će, nanovo izgrađena, vjernicima biti znak da su kod kuće, da su svoji na svome, ali i da su putujuća crkva i hodočasnici, koji će kraj ovog zdanja putovati  prema kući koju nam je pripremio Isus Krist, naš Spasitelj, u stanovima Oca nebeskog. Građevina bez žive crkve ne znači ništa. Zajednica vjernika – živa crkva, koja kapelu podiže, označuje bitak i postojanje, vjerovanje u to  tko smo, što smo i kamo idemo te koji je naš konačni cilj, a to je kraljevstvo nebesko", zaključio je Volarić.

Investitor izgradnje je župa sv Mihaela arkanđela Stara Gradiška, a izvođač  obrt – Izvođenje građevinskih radova „Ruškan" iz Drežnika. Sredstva za izgradnju osigurat će općina Stara Gradiška,  županija Brodsko-posavska i vjernici svojim darovima.

Svečanosti blagoslova bili su, među ostalima, nazočni načelnik općine Stara Gradiška, Velimir PaušićMarko Derežanin, umirovljeni bojnik  iz Udruge  veterana  3. gardijske brigade „Kune", ogranak Nova Gradiška – bivši pripadnik 3. novogradiške satnije 3. bojne 3. gardijske brigade „Kune", koja je sudjelovala u obrani ovog prostora u Domovinskom ratu; predsjednik udruge, umirovljeni časnički namjesnik, Dražen Rosi  te predstavnik izvođača radova i brojni mještani Novog Varoša, član župnog ekonomskog vijeća župe Stara Gradiška i drugi.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :