Život : Potrošači

Objavljeno: 16.2.2013. u 12:12
Prikaza: 3192
|
Autor: Zorislav Knežević

Alibi reakcija?

Hrvatska 'uzvratila udarac' BIH

Stara Gradiška : Hrvatska 'uzvratila udarac' BIH

Hrvatska granična inspekcija na prijelazu Stara Gradiška jučer, 14. veljače, pronašla je kancerogene mikotoksine aflatoksine u velikoj pošiljci tetrapak mlijeka iz Kozarske Dubice u Republici Srpskoj, namijenjenog prodaji u Hrvatskoj.

STARA GRADIŠKA - Riječ je o pošiljci trajnog mlijeka s 2,8 posto mliječne masti, u pakiranjima od jedne litre, koje u Hrvatsku uvozi mljekara Sinj. Pošiljka je zadržana u karanteni, a uzorci su poslani na potvrdnu analizu u Beč.

Zbog čega se stočna hrana, ali i gotovi proizvodi životinjskog podrijetla nisu bar u posljednje vrijeme testirali na opasne mikotoksine, kad se zna da je bila suša i da su mikotoksini, plijesan, posljedica te suše, nije poznato.

Otkrivanje aflatoksina i u mlijeku iz BiH, nakon što je BiH aflatoksine pronašla u našem mlijeku Vindije i Dukata, nameće nekoliko pitanja - pijemo li već duže vrijeme izrazito kancerogene mikotoksine, budući da testiranja na njih do sada, čak ni u redovitom monitoringu, nije bilo, sve dok BiH inspekcija aflatoksine nije pronašla u mlijeku Dukata i Vindije na tamošnjem tržištu?

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu poljoprivrede, iznoseći rezultate testiranja mlijeka koji su stigli iz Beča, naglasio je kako nema razloga za paniku te da pijemo mlijeko visoke kvalitete. Iako ima pozitivnih uzoraka, oni su s neznatno povećanom količinom aflatoksina u mlijeku. Testirano je ukupno 15 domaćih uzoraka, od čega ih je 11 pozitivno, a četiri su negativna, te 11 stranih, od čega je samo jedan pozitivan i riječ je o mlijeku iz BiH.

Toksikolog Radovan Fuchs naveo je na konferenciji kako nema razloga za zabrinutost i kako se ni u kojem slučaju ne radi o toksičnom mlijeku, nego je riječ o europskoj regulativi prema kojoj je dopuštena koncentracija znatno niža negoli, primjerice, u SAD-u ili nekim drugim zemljama gdje je i do deset puta viša.

Kao izvor aflatoksina utvrđena je nesukladna stočna hrana te je kao problem detektirana istočna Hrvatska. Veterinarska je inspekcija izdala nalog za obustavu isporuke mlijeka sa spornih 11 farmi te su poduzete hitne akcijske mjere saniranja nesukladnosti kroz zamjenu stočne hrane, upotrebu mikofiksatora te uništavanje nesukladne stočne hrane.

Prošle je godine referentni laboratorij u Križevcima na mikotoksine ispitao samo 18 uzoraka stočne hrane koji su, srećom, bili negativni, i čije su ispitivanje seljaci platili sami. Zbog čega se stočna hrana, ali i gotovi proizvodi životinjskog podrijetla nisu bar u posljednje vrijeme testirali na opasne mikotoksine, kad se zna da je bila suša i da su mikotoksini, plijesan, posljedica te suše, nije poznato.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Jozo_Amsterdam

Jozo_Amsterdam

Komentirano: 16.2.2013. | 14:22

1

pozdrav ministru i njegovoj 20 god. mlađoj supruzi, sve najbolje u budućem ž...s nadom da mu djeca neće piti mlijeko koje njegove službe provjeravaju :D
bajica

bajica

Komentirano: 16.2.2013. | 13:00

2

Od 15 domaćih uzoraka 11 padne na ispitivanju,a od 11 uvoznih mlijeka padne samo ovo bosansko koje je i danas palo a sva ostala su dobra.Nigdje na policama u našim trgovinama ne vidim ono slovensko alpsko mlijeko,a ova domaća ne kupujem više. Gadi mi se poslije onih špekulacija u "24 sata" kako je riječ o kravama koje su masturbirale.
12345

12345

Komentirano: 16.2.2013. | 12:55

3

...one babe što su nebrigom "ubile" dijete...dobile su kaznene prijave....a onaj toksikolog fuš...objavljuje kako je raja trovana mlijekom...i to je u redu....ili opet netko nije radio svoj posao....misnistar je opravdan...ipak se ženio...

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :