Život : Okoliš

Objavljeno: 23.3.2014. u 23:50
Prikaza: 3006
|
Autor: Mario Bošnjak/Nikola Knežević

Stručno i edukativno

Upoznajte slavonske orijaše iz 'Prašnika'

Nikola Knežević
Foto: Nikola KneževićPrašuma 'Prašnik' Stara Gradiška
 • Nikola Knežević

Povodom Svjetskog dana zaštite šuma, koji je obilježen 21. ožujka, na prvi dan proljeća, a koji je i prilika da se podsjetimo na važnost šuma i njihovu zaštitu, na inicijativu Upravnog odbora Hrvatskog šumarskog društva Ogranaka Nova Gradiška, organiziran je zajednički stručno-edukativni izlet u Specijalne rezervate šumske vegetacije Prašnik i Park prirode Lonjsko polje.

STARA GRADIŠKA - Dio stare slavonske šume u predjelu Prašnik izlučen je iz redovnog gospodarstva daleke 1929. godine na površini od 53,35 ha, a nalazi se približno na 96 m nadmorske visine. Danas je to specijalni rezervat šumske vegetacije koji ima približno 1000 starih stabala čuvenoga hrasta lužnjaka i oko 150 stabala običnoga graba i bukve. Hrastova stabla starosti su između 250 i 300 pa i više godina, prsnoga promjera od 70 do 220 cm, visine pojedinih orijaša prelaze čak 40 metara, a ukupna masa im prelazi i 50 metara kubnih.
U Prašniku se nalazi i najstariji, najveći i najdeblji primjerak hrasta lužnjaka u Europi. Star je 350 godina i ima opseg veći od šest metara, visok je 42 metra i zapremnine od oko 60 kubika.

U prvom redu zdravstveno stanje, obrast, sklop, visina i prsni promjeri zadivljuju namjernike u ovom šumskom predjelu, jer je to zaista izvanredno i neprocjenjivo djelo prirode koje moramo sačuvati za iduće generacije.

"Prašnik je prepušten prirodi i zaštićen je od ljudi i bilo kakvih radova, tako da se vidi kako bi šuma izgledala kada mi šumari ne bi radili nikakve zahvate i vodili brige o njoj", kaže Marinko Stojić, ravnatelj Uprave šuma Nova Gradiška.

U Prašniku se nalazi i najstariji, najveći i najdeblji primjerak hrasta lužnjaka u Europi. Star je 350 godina i ima opseg veći od šest metara, visok je 42 metra i zapremnine od oko 60 kubika.

Taj dio Prašnika ima veliki turistički potencijal, što nam je potvrdio i Stojić, te rekao kako je svakako prednost što se nalazi na odličnom prometnom položaju gdje prolaze mnogi turisti. 

Turistički potencijal koji treba znati iskoristiti

Kako ističe Mario Bošnjak, predsjednik Hrvatskog šumarskog društva, ogranka Nova Gradiška, u suradnji s Općinom Stara Gradiška sačuvan je genetski materijal najstarijeg hrasta lužnjaka. 

"Prije nekoliko godina, u Prašniku, u doba uroda, pokupili smo žir ispod najvećeg hrasta lužnjaka. Posadili smo ga kao podloge u rasadniku Cernik i na taj hrast smo prije dvije godini kalemili plemke s najvećeg hrata lužnjaka u Europi, tako da smo sada jednu od tih biljaka, odnosno klon br. 1, posadili u parku u Staroj Gradiški", rekao je Bošnjak.

Sve to napravljeno je povodom 85 godina od kada je stari dio šume Prašnik prvi put zaštićen.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Izvanredne mjere obrane od poplave

  U Staroj Gradiški

  Izvanredne mjere obrane od poplave

  26.2.2014. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Rezervat divovskih slavonskih hrastova

  Čeka turiste i posjetitelje

  Rezervat divovskih slavonskih hrastova

  13.2.2014. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :