Život : Okoliš

Objavljeno: 13.2.2014. u 0:04
Prikaza: 3343
|
Autor: Vedran Balen

Čeka turiste i posjetitelje

Rezervat divovskih slavonskih hrastova

novagra.hr
Foto: novagra.hrPrašnik, Stara Gradiška
 • novagra.hr
 • Večernji list

Prašnik, kod Stare Gradiške, jedna je od najstarijih prašuma, nažalost, propada jer je teren, zbog zaostalih mina, izuzetno opasan.

STARA GRADIŠKA - Jedna od najstarijih europskih prašuma, Prašnik na zapadu Brodsko-posavske županije, zasad nije pretvorena u turističku atrakciju jer područje na kojemu se nalazi ni 20 godina nakon rata nije razminirano, piše Večernji list.

Obujam stabla, na visini od 1,30 metara, iznosi 7,82 metra. Visok je 39,60 metara, a drvna mu masa premašuje 50 kubnih metara.

U tom posebnom rezervatu šumske vegetacije, smještenom samo kilometar i pol od ceste koja spaja Okučane i Staru Gradišku, na 53 hektara površine, nalazi se oko 1.400 stabala hrasta lužnjaka i oko 50 stabala običnoga graba i bukve, starih i po 300 godina.

Prašnik je zaštićen prije 85 godina, a rezervatom je proglašen 1965. Zaljubljenici u prirodu ondje žele postaviti edukacijske staze i druge sadržaje, ali ne mogu jer se tamo još ide na vlastitu odgovornost.

– Znamo da se šume stare od 80 do 120 godina sijeku, a u ovom posebnom rezervatu šumske vegetacije imamo hrastove stare tri stoljeća. Stoga bi to područje bilo veoma pogodno za studente šumarstva, koji bi mogli vidjeti što se događa sa šumom kojom čovjek ne upravlja – kaže Mario Pavičić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Brodsko-posavske županije.

Dodaje kako je jedna od zanimljivosti karakterističnih za tu prašumu, u koju se čovjek ne upleće svojim djelovanjem, to da tamo više ne niče hrast nego grab, koji treba puno manje svjetlosti i brže raste. Prašnik bi bio veoma zanimljiv šumarima, biolozima, učenicima i posjetiteljima, jer ondje rastu divovi kakvi se ne mogu pronaći nigdje drugdje. Uz organiziranje edukacijskih sadržaja i gradnju poučnih staza, postoje i planovi o novom brojenje stabala, koje nije provedeno više od 40 godina.

- U međuvremenu, mnogi hrastovi osušili su se i pali ali, z arazliku od uobičajene prakse, nisu izvučeni, pa će podaci o njihovu stanju biolozima donijeti nove zaniomljive spoznaje - nastavlja Pavičić.

Lužnjak star 339 godina

Novogradiški šumari s ponosom ističu podatak da u Prašniku živi i ponajveći europski hrast. Da j eriječ o istinitom podatku, potvrdila je i skupina od troje uglednih svjetskih znanstvenika iz NIzozemske, Finske i Engleske koji evidentiraju najspecifičnija stabla na svijetu, a koji su prije dvije godine posjetili to područje.

Pomoću preciznih laserskih instrumenata utvrdili su da obujam stabla, na visini od 1,30 metara, iznosi 7,82 metra. Visok je 39,60 metara, a drvna mu masa premašuje 50 kubnih metara. Prema njihovoj procjeni, taj divovski lužnjak niknuo je oko 1675. godine. Svoja zapažanja objavili su na internetu, pa sada zaljubljenici u prirodna bogatstva iz cijelog svijeta mogu vidjeti ljepote za koje ne zna ni većina stanovništva novogradiškog kraja.

- Posjet međunarodnih znanstvenika dao nam je novi poticaj da Prašnik još više valoriziramo u turističkoj ponudi našeg kraja. S načelnikom općine Stara Gradiška upravo dogovaramo da se na samom ulazu u rezervat napravi informativni centar - ističe Mario Bošnjak, predsjednik novogradiškog ogranka Hrvatskog šumarskog društva. 

Dodaje kako je razminiranje Prašnika, koji se prostire na 1500 hektara, već započelo te kako  bi cijelo područje, zajedno s posebnim rezervatom, do kraja ove godine trebalo biti očišćeno od mina.

  Broj komentara: 3

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  patakzlatko

  patakzlatko

  Komentirano: 13.2.2014. | 11:27

  1

  x faktor mojprijedlog je ds se pošalje ekipa đabalebaroša iz županje sa pavičićem i nek lagano razminiravaju taj teren.Pola tih uposlenika županije je suvišna
  X_faktor

  X_faktor

  Komentirano: 13.2.2014. | 10:55

  2

  Prije nekoliko godina u gostima nam je bio jedan Francuz koji je u to vrijeme radio doktorat iz sumarstva. Bio je odusevljen Slavonijom i slavonskim sumama, jer je u ovom malom dijelu svijeta vidio primarne šume kakve nigdje drugdje nije vidio. Nama trebaju dolaziti stranci pokazati i definirati sto je to vrijedno sto posjedujemo, a ne znamo kud bi s tim. Eto danas primjera- taj dio nije razminiran :(
  patakzlatko

  patakzlatko

  Komentirano: 13.2.2014. | 9:54

  3

  Kako se postaje Upravitelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Brodsko-posavske županije.Ili barem njegov zamjenik,Jako sam zainteresiran za to radno mjesto

  Broj komentara: 3

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Upoznajte slavonske orijaše iz 'Prašnika'

  Stručno i edukativno

  Upoznajte slavonske orijaše iz 'Prašnika'

  23.3.2014. | 23:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Izvanredne mjere obrane od poplave

  U Staroj Gradiški

  Izvanredne mjere obrane od poplave

  26.2.2014. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :