Politika

Objavljeno: 3.2.2015. u 20:13
Prikaza: 2356
|
Autor: Vedran Balen

Iz logora smrti

Pozvali na promicanje istine i toleranciju

Stara Gradiška : Pozvali na promicanje istine i tolerancijuS komemoracije za žrtve logora Stara Gradiška(Foto: radio NG)

Izaslanica Predsjednika Sabora RH Ivana Posavec Krivec, i sama iz obitelji logoraša, s iskrenom sućuti iskazala je žaljenje za onima kojih više nema.

STARA GRADIŠKA - Pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića, danas  je u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, obilježen Dan logora te je održana komemoracija za žrtve logora Stara Gradiška.

Kroz sve logore u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata prošlo više od 30 tisuća logoraša, među kojima i tri tisuće žena te oko 500 djece.

Izaslanik predsjednika Vinko Kovačić, izaslanica predsjednika Sabora Ivana Posavec Krivec, predstavnici ministarstava obrane i branitelja, župani Brodsko-posavske i Sisačko-moslavačke županije te predstavnici udruga logoraša iz Hrvatske i BiH u svojim su se govorima osvrnuli na stradanja Hrvata i Bošnjaka kroz povijest, a ne samo razdoblje Domovinskog rata, piše Večernji list. Mnogi su i potvrdili da ovakvim obljetnicama žele sačuvati patnje i saznanja za buduće generacije, i to ne kako bi širili mržnju, već upozorili na istinu. Kao često spominjani dokaz u govorima se navodi i knjiga autora Vlade Radošića 'Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991.'.

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić osobno je čestitao autoru knjige na promicanju istine i prijateljski mu sugerirao da piše i dalje. Izaslanica Predsjednika Sabora RH Ivana Posavec Krivec, i sama iz obitelji logoraša, s iskrenom sućuti iskazala je žaljenje za onima kojih više nema, ali isto tako istaknula i važnost literature o toj temi.

Ivan Lipak, predsjednik sisačko–moslavačke podružnice Društva logoraša, rekao je da su Hrvati oduvijek bili predziđe kršćanstva te niz Savu branili Europu.

- Kroz logor Stara Gradiška prošlo je preko 1000 ljudi u Domovinskom ratu. U kratkom vremenu ubijeno je 12 Hrvata i dva Bošnjaka. Bez obzira na zastrašujuće podatke o broju žrtava i strahote tortura koje su mnogi prošli, poruka ovog obilježavanja je promicanje istine o Domovinskom ratu i stvaranje društva tolerancije i sloboda za sve - rekao je Lipak.

On je iznio i podatak kako je kroz sve logore u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata prošlo više od 30 tisuća logoraša, među kojima i tri tisuće žena te oko 500 djece.

 

Ostali članci u rubrici

Direktor Frontex-a

Laitinen posjetio granični prijelaz Stara Gradiška

19.6.2013. | 23:33
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :